Harkonenovo "AIR 807" PSE pojačalo

Re: Harkonenovo "AIR 807" PSE pojačalo

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 22, 2014 1:33 pm

Khadgar2007 napisao:Može i to ili staviš pojačalo u tetrodni mod i dobiješ 15tak vati. ;)

A-a, samo triodni spoj dolazi u obzir. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub stu 22, 2014 1:38 pm

Mali osvrt na podatke za pentodni spoj u klasi A1:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 22, 2014 1:50 pm

davorin napisao:Mali osvrt na podatke za pentodni spoj u klasi A1:

Znači oko 12 W uz 6% izobličenja. Koliko sam ja shvatio, sonično se pokazalo (tako je harkonen tvrdio, Edison potvrdio... :D ) da je prava stvar u triodnom spoju. A kako se je pričalo da će DAH 3 biti njemu u čast ja bi se toga držao. Mada se može napraviti mogućnost prebacivanja u pentodni režim, ali onda se sve komplicira pa...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la ziki » Sub stu 22, 2014 1:52 pm

@Edison

Jesi možda usporedio zvuk sa DAH1 ili DAH2?
ziki

PostPostao/la davorin » Sub stu 22, 2014 1:54 pm

Nešto više podataka:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Sub stu 22, 2014 2:11 pm

Podaci proizvođača za triodni spoj:
davorin

PostPostao/la Edison » Sub stu 22, 2014 2:28 pm

ziki napisao:@Edison

Jesi možda usporedio zvuk sa DAH1 ili DAH2?

A kako bih? Jedino u sjecanju...

DAH-1 nemam, imam transformatore i prigusnicu i mogao bih ga sastaviti, ali nikad nisam. Naime, imam Sebartovo pojacalao STA-8, SE pojacalo s 6SN7 na ulazu i EL34 na izlazu. To je pojacalao prilicno izmjenjeno u odnosu na original, prebaceno u triodni mod... i jako lijepo svira. Nije mi stoga zanimljivo slagati DAH-1 i imati dva prilicno slicna pojacala.

DAH-2 je pojacalo s "babuskama" u izlazu, Takodjer SE pojacalo, s CCS-om u anodi ulaznog stupnja i CCS-om u katodi izlaznog. I to pojacalo dobro svira, ali ima nesto drukciji karakter zvuka.

Vec sam objasnio zasto nisam radio paralelno SE pojacalo s 807-icama, no nisam definitivno ni odustao. Ono Harkonenovo pojacalo sa 807-icama koje smo slusali u Krasnu je zaista odlicno sviralo. No to je bilo prije pet godina, a nakon toga ga nisam imao prilike slusati...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Sub stu 22, 2014 2:56 pm

Opet se nakupila hrpa postova u kojima se ništa ne kaže.
Trenutno smo došli do podataka iz datasheeta (iskreno rečeno jedinih mjerodavnih) koji je svatko već trebao vidjeti ako želi nešto raditi po tom pitanju.

Počeli smo od jedne gotovo standardne šeme koju je Harkonen malo modificirao, dodao drugačiji ulazni dio i uobličio u prihvatljivi, dobro zvučeči uređaj.
Koliko znam, unutra nije stavljao nikakvu egzotiku već komponente vrlo široko nabavljive, transformatore od "prezrenih" domaćih motača i sl.
Znači, može se i na lak i jednostavan način napraviti dobra stvar.

E, sada i ovdje, izmišljati napamet stvari možda nije primjereno mjestu i uspomeni (ako je doista želimo zadržati).

Po meni postoje dva puta:
1. krenuti u izradu UPRAVO TAKVOG pojačala kakvog je Dražen iskemijao ili
2. krenuti u izradu nečeg drugačijeg, ali "nadahnutog" tim uređajem.
Po meni SAMO opciju 1 bi bilo kulturno povezivati s Harkonenom i nazvati DAH-3 iili štovećdrugo, ali već vidim da su strasti (barem verbalne) puno veće :)

Da ne filozofiramo previše, predlažem:
Ako itko ima doista želju i namjeru napraviti nešto na tom tragu neka se prijavi u (još nepostojeći :) ) "projekt" u kojem će jedan napraviti UPRAVO tu verziju, drugi varijantu s Mundorfima, Alpsima, TDKima i sličnim "jakim" komponentama itd.
Šema (ovih drugih ) neka bude proizvoljna, a osnova 807 / makar ne znam zašto je sad odjednom ta cijev dobila toliku pažnju :) ).
Ja se mogu obavezati napraviti svoju verziju, Davorin će sigurno bez puno razmišljanja donijeti svoju itd...
I onda, na (recimo TF) napraviti usporedbe i tako ćemo najbolje znati koji put koji bi (kako komu) bio "ispravan", jer ne mora značiti da će neki zvuk svakomu biti jednak.
Usporedba ne bi trebala biti kompetetivne naravi, već tek pokušaj objašnjavanja samima sebi nekih razlika i pronalaženje najprihvatljivijeg zvuka.
Tada bi i oni neodlučni mogli odabrati nešto ako ih na kraju to uopće bude zanimalo.
U suprotnom, ovakvo oduševljeno gomilanje postova nema nikakvu svrhu.

Ponovo, ne znam zašto toliko zapinjanje na čistom triodnom spoju i to SE ?????
Zato jer se po forumima tvrdi "aut Triode SE aut nihil" :) :) :)
Nisam siguran da će u našim sustavima takva mala snaga biti dovoljna za doista dobar zvuk s našim (uglavnom neefikasnim) zvučnicima.
Osobno moram priznati da mi je mojih dvadesetak vata uglavnom dovoljno (uz 92 dB zvučnike), ali kada si, tu i tamo, poželim dati malo oduška (a to je ono na čemu "audiofili" inzistiraju) sve skupa pada u vodu.
Jednostavno, bez dovoljno snage nema pravog efekta.
S druge strane, onih 95% vremena koliko slušam (non-stop) radio-glazbu itd... bi mi praktički bilo dosta bilo što i nema mi smisla trošiti par sto vata struje za nikakav posebni efekt.

Po meni, bez poštenih pedesetak vata (ako se nemaju kakve ogromne horne) nema doživljaja :( :(

Osobno smatram da triodni PP (pa i pentodni), pogotovo ako se dobro naprave, nisu bitno lošiji a što se dodatno kompenzira puno većom snagom.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub stu 22, 2014 3:08 pm

Prvo da kazem kako se radujem citat o ovom projektu koji mi je zapeo za oko vec citajuci o njemu u Vukusicevoj knjizi a kasnije ni ga je opisao i sam autor Harkonen.Znam da je ovaj amp uglavnom slusao i to u triodnom tako da mora de je rijec o jednoj vrhunskoj stvari.Vjerujem da kao i obicno zvucnici ce trebat bit malo prilagođeniji ovom ampu nego inace,ali uvijerio sam se kako 3w snage mogu radit cuda.
Nadam se da mozda ovaj amp povuce i koju gradnju TL-a,horni i uglavnom osjetljivih fullrange kakve ja volim ;) i takvi sistemi su mi najprivlacniji,posto filozofija da "manje je vise" je sve popularnija u audio svjetu.
Dakle decki samo naprijed!! :dance:
Pao Pepeo

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 22, 2014 3:47 pm

Slažem se sa Tubemanom, DAH-3 bi trebao biti po šemi koju je napravio Dražen i da se po mogućnosti ima odabir trioda, tetroda ili oba moda. Što se dijelova tiče definitivno ne egzotika,jer željezo će doći bome lijepu cifru pa da se barem "ušpara" na ostalim dijelovima.

Ja sam znao prije 2-3 godine da hoću pojačalo baš onakvo kako ga je Dražen konstruirao i ostajem pri tome.Tako da kod mene je samo jedna strast,a to je napraviti što je više moguće identično pojačalo.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika