aparatusonitus napisao:Damire, čemu služe diode/zenerice D1-D2 kao i D5-D8 ukoliko se koriste prikazani m-fetovi?
dadod napisao:D1 i D2 su na ulazu OPS napajanja i sluze da zastite pojacalo od pogresno spojenog napajanje (sto se meni cesto dogadja kod prvih ispitivanja) i da pregore osiguraci ili proradi elektronska zastita umjesto svetog audio dima..
dadod napisao:D6, D7 i D5, D8 sluze za zastitu mosfeta od prevelikog napona gate-sourse. Znam sada ces reci da ovi mosfeti imaju ugradjenu tu zastitu. Neki tvrde da ugradjene diode nisu dovoljna zastita(nisu dovoljno robusne??) pa je potrebno postaviti vanjsku. Ako pogledas seme pjacala s lateralnim mosfetovima skoro uvijek su te diode dodane, a i John Lindsey Hood ih ima u svom 80W mosfet pojacalu. Neka se nadje mjesto na plocici pa ih i ne moram ugraditi. Jeli ti imas iskustvo s tim, jesu li potrebne ili nisu.
aparatusonitus napisao:dadod napisao:D1 i D2 su na ulazu OPS napajanja i sluze da zastite pojacalo od pogresno spojenog napajanje (sto se meni cesto dogadja kod prvih ispitivanja) i da pregore osiguraci ili proradi elektronska zastita umjesto svetog audio dima..dadod napisao:D6, D7 i D5, D8 sluze za zastitu mosfeta od prevelikog napona gate-sourse. Znam sada ces reci da ovi mosfeti imaju ugradjenu tu zastitu. Neki tvrde da ugradjene diode nisu dovoljna zastita(nisu dovoljno robusne??) pa je potrebno postaviti vanjsku. Ako pogledas seme pjacala s lateralnim mosfetovima skoro uvijek su te diode dodane, a i John Lindsey Hood ih ima u svom 80W mosfet pojacalu. Neka se nadje mjesto na plocici pa ih i ne moram ugraditi. Jeli ti imas iskustvo s tim, jesu li potrebne ili nisu.
Sve su te diode, kako I sam znaš, sadržane u kučištu m-feta, ali da li su dovoljno robusne...nemam blage...još nisam uspio spaliti lateralca![]()
Željko mi je o tome nešto pisao, zaboravio sam, ali mislim da bi trebalo staviti diode zaštite GS ispred gate-stopper otpora, a to bi opet značilo da bi preko svakog m-feta trebalo staviti zaštitu...treba njega pitat da potvrdi ili ne.
Također, mišljenja sam da treba više od 1n4148 preko baza Q1/Q17, odnosno Q2/Q18...ja bih tu stavio po jednu ledicu i 68R base stoperse na Q17/18 ili 2-2k2 bez base stopersa.
aparatusonitus napisao:Interesantno kako umorne oči/um zavaraju, uopće nisam vidio diodu 1N4148 kao tranzistor spojen kao diodu...nevjerojatno. U svakom slučaju prikazane simulacije s linka treba uzeti s malo rezerve, jer pitanje je koliko su dobri termalni modeli tranzistora, LED-ica i dioda, a za min. temp. drift bi vjerojatno trebalo i spregnuti aktivne elemente. Kurioziteta radi, pogledaj kako se u istoj situaciji ponaša Wilson current mirror.
Vrati se na: Tranzistorska tehnika
Bing [Bot] pregledava forum i 2 gostiju