UHER CV140 LIMARIJA I STOLARIJA

UHER CV140 LIMARIJA I STOLARIJA

PostPostao/la tubeman » Ned tra 21, 2013 8:11 pm

Ovaj uređaj sam već negdje opisao kao takav pa neću ponavljati.
Samo par slika za ilustraciju.

Slika
Slika
Slika
Slika

Razlog postu je što sam ga KONAČNO električki sredio i sada ga privodim prvobitnom stanju kako bih ga mogao arhivirati.
Neki postupci mogu biti korisni onima koj bi se možda upustili u slične aktivnosti a nisu još to radili.

Započeo sam prije godinu dana sa zamjenom 2N3055 tranzistora koji nikako da stignu s tri različita izvora.
Imam ih hrpu doma, ali htio sam originale, a nikako upariti po dva ista para.
Na kraju je ispalo da su bili ispravni a trebalo je zamijeniti samo jedan, i to onaj u stabilizaciji.
To ti je kad slušaš prethodnog vlasnika (u ovom slučaju servisera !!! ) koji je rekao da "samo treba zamijeniti izlazne tranzistore".
Ovako je ispalo još bolje. Inače, uređaj je u mint stanju i ništa drugo ne treba dirati.
Neću ulaziti u popravke jer je to više-manje svima već dosadno i svodi se na slikanja, ali bilo je brzo i jednostavno.

Ono što me je više mučilo je bilo stanje same kutije, konkretno drvenih bočnica i metalnih poklopaca.
Uređaj je negdje stajao u ne baš idealnim uvjetima pa su metalni poklopci bili oštećeni i zahrđali.
Drvenarija je više-manje dobra pa ću još odlučiti hoću li mijenjati furnir ili će se samo sređivati.
Veći problem su plehnati poklopci.
Njih je moj prethodnik uredno posprejao s onim jadnim crnim sprejem od 25 kuna koji se NIKADA ne posuši do kraja.
I to tako da su se grubo vidjela sva oštećenja, a boja se namreškala i iscijedila na više mjesta :(

Nije preostalo drugo nego sve to skinuti do gole kože i prelakirati ponovo.
Kod sve europske profesionalne i poluprofesionalne opreme iz tog vremena, pa tako i kod ovog UHERa, svi poklopci lakirani su u finu Tech sivu nijansu koja im je i davala posebni izgled.

Dakle, prvo je ovu užasnu nakupinu boje trebalo skinuti.
Za to sam koristio kemijski skidač boje.
Ovaj puta slovenski LAVACOL koji se pokazao dobar (kao i svi drugi koje sam koristio).
Radi se o gelu kojeg treba premazati preko boje i ostaviti 15-30 minuta da odradi svoje:

Slika

Vrlo brzo boja počne bubriti i pretvara se u gnjecavu ružnu i ljepljivu masu koju je lako skinuti špahtlom ili strugačem.
Slika

Za to su najbolji oni jeftini skalpel-strugači s plastičnom drškom jer su jeftini i nije mi ih žao baciti pošto ih nakon uporabe praktički nije moguće očistiti.
Tamo gdje je bila originalna boja trebalo je nakon odstranjivanja crne boje postupak još jednom ponoviti jer je originalna siva bila puno žilavija :)
No i to je prošlo lako.

Slika

Sve skupa sam prešmirglao do sjajnog lima kako bi se odstranili svi tragovi oksidacije.
Slika

Nakon toga je išao sloj sivog špric kita, pa još jedno lagano brušenje, pa još jedan sloj špric-kita s naglaskom na mjesta gdje je lim bio punktiran kako bi se dobila posve glatka površina za finalno lakiranje.

Slika

Sličnu boju imam, ali sam odlučio sutra posjetiti svojeg mješača boje da mi napravi jednu sprej kartušu "originalne" boje.
Ovdje TOPLO preporučam izbjegavanje onih sprejeva po 20-25 kuna u širokom luku jer generalno doista ništa ne valjaju.
Teško se suše, imaju nekakav čudan i bolesni sjaj, i jednostavno je šteta vremena i novaca baktati se s njima.
Za pedesetak kuna će u bilo kojoj mješaonici napraviti pravi lak po želji i u bilo kojoj nijansi.
.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: UHER CV140 LIMARIJA I STOLARIJA

PostPostao/la tubeman » Uto tra 23, 2013 6:42 pm

Između dviju muka, danas uspio prelakirati donju i gornju ploču :) :)

Trebalo je srediti i gornji rub stražnjeg dijela, ali to je bilo jednostavno: malo šmirglanja i brzi sloj crnog mat spreja - u letu :)
Daklem, lakiranje je ispalo dosta dobro, i time je taj dio priče završen.

Slika

Slika

Sada ostaje još malo drvenarije:

Slika

Nema nekih značajnijih oštećenja pa ću probati bez furniranja.
tubeman

PostPostao/la sonny » Uto tra 23, 2013 6:46 pm

Odlično izgleda već sad :clap:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la pamook » Uto tra 23, 2013 8:45 pm

yup, izgleda vrlo novo i tvornicki nedirnuto :handgestures-thumbup:

svaka cast :clap:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto tra 23, 2013 8:48 pm

Tubeman,ono drvo samo čeka zna se ča i nema kompromisa. :mrgreen:
I inače odličan rad,baš si me sa ovim podjestio da bi mogao od sada koristiti špric-kit kada radim nešto sa limom.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Uto tra 23, 2013 9:16 pm

Nije mi vrag dal mira pa sam radeći na tri fronta uspio dogotoviti i drvenariju
Na sreću, ogrebotine nisu bile duboke, i osim toga nije bilo nikakvih drugih oštećenja pa je sve bilo brzo gotovo.
Sve skupa sam ošmirglao vodobrusnom spužvicom (polusuho).
Ogrebotine su posve nestale.
Drvenarija praktički svih uređaja je unatoč tada visokoj cijeni bila napravljena od furnirane iverice.
To su posebno radili Japanci, pa su tako drveni "oklopi" preskupih pojačala i receivera bili napravljeni od jeftinog materijala.
Kod brušenja treba paziti na to da je furnir vrlo tanak i da ga se ne "prebrusi" čime automatski dobijemo kandidata za potpunu promjenu furnira.

Na kraju je sve ispalo otprilike ovako:

Slika
Slika

Na žalost, uvjeti za slikanje nisu bili baš nešto pa slike ne može dočarati kako to izgleda u živo.

Do sada nisam ništa napisao o slušnim iskustvima.

Uređaj radi upravo onako kako to rade njemački i švicarski uređaji tog doba.
Ovaj UHER će uskoro proslaviti punih 50 godina :)
Prisjetimo se da Su se Japanci tada tek (sredina šezdesetih) počeli pojavljivati na EU tržištu i bili su vrlo rijetki i poprilično inferiorniji.
Tada je gotovo u pravilu izlaz bio napravljen oko 2N3055 tranzistora.
Napajanje izlaza je sve skupa oko 80V i STABILIZIRANO je posebnim stabilizatorom.
Sa svojih 40 vata po kanalu (koliko se iz njega može izvuči (cca 35 bez ikakvog klipinga i izobličenja) zvuči prilično impozantno i toplo.
Vjerujem da su mnogi imali priliku čuti UHERE i REVOXE iz tog vremena. To je otprilike to.
Sama izrada je prilično opaka. Komponente su sve vrhunske tako da baš nikakve potrebe za promjenom kondenzatora nije bilo.
Kapacitet, ESR - sve je bez zamjerke.

U principu, vrlo sam s njim vrlo zadovoljan.
Unatoč tome, nakon malo uživanja u njemu, ide u konzervaciju pa na neku policu.....
tubeman

PostPostao/la tubeman » Uto tra 23, 2013 9:19 pm

Khadgar2007 napisao:Tubeman,ono drvo samo čeka zna se ča i nema kompromisa. :mrgreen:
I inače odličan rad,baš si me sa ovim podjestio da bi mogao od sada koristiti špric-kit kada radim nešto sa limom.

Na žalost ne.
Šelak je praktički "izumro" u politiranju početkom pedesetih, pa tako ne bi bilo u duhu restauracije koristiti ga.
Istina da bi idealan bio nitrocelulozni lak (njega, opet, više nema na tržištu), tako da sam primijenio standardni bezbojni lak.
tubeman

PostPostao/la Dean » Uto tra 23, 2013 9:38 pm

tubeman napisao:Istina da bi idealan bio nitrocelulozni lak (njega, opet, više nema na tržištu), tako da sam primijenio standardni bezbojni lak.

Mat, polumat, sjaj, polir sjaj? Samo reci i šaljem... ;)
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la davorin » Uto tra 23, 2013 9:46 pm

tubeman napisao:
Khadgar2007 napisao:Tubeman,ono drvo samo čeka zna se ča i nema kompromisa. :mrgreen:

Na žalost ne.
Šelak je praktički "izumro" u politiranju početkom pedesetih, pa tako ne bi bilo u duhu restauracije koristiti ga.
Istina da bi idealan bio nitrocelulozni lak (njega, opet, više nema na tržištu), tako da sam primijenio standardni bezbojni lak.

U davno doba nije bilo bezbojnih lakova po dućanima, pa se moralo pribjeći raznim "lukavstvima" da se nešto bezbojno lakira.
U acetonu bi se otopile krute prozirne plastične kutije (lomljiva plastika za neke lijekove, čokoladne bombone, konce za šivanje, skupe igračke itd.; nisam siguran danas o kojoj se točno vrsti plastike radi?) i malo čistog stiropora(polistiren), pa bi se dobio vrlo sjajan, elastičan i čvrst lak za razne "reparature", nove gradnje i zaštitu od korozije i patine. Kako je bio izvrstan i kao VF-izolator, s njime bi premazivali i antene (naročito one od bakra, za radioamatersku upotrebu!), pa i cijele antene od CU-žice (ili antenske pletenice) potapali u lak. Trajnost mu je bila izvanredna, a bio je prilično otporan i na UV-zračenje, pa bi se razapete žičane antene više godina "sjajile i ljeskale" na suncu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto tra 23, 2013 9:53 pm

U davno doba nije bilo bezbojnih lakova po dućanima, pa se moralo pribjeći raznim "lukavstvima" da se nešto bezbojno lakira.
U acetonu bi se otopile krute prozirne plastične kutije (lomljiva plastika za neke lijekove, čokoladne bombone, konce za šivanje, skupe igračke itd.; nisam siguran danas o kojoj se točno vrsti plastike radi?) i malo čistog stiropora(polistiren), pa bi se dobio vrlo sjajan, elastičan i čvrst lak za razne "reparature", nove gradnje i zaštitu od korozije i patine. Kako je bio izvrstan i kao VF-izolator, s njime bi premazivali i antene (naročito one od bakra, za radioamatersku upotrebu!), pa i cijele antene od CU-žice (ili antenske pletenice) potapali u lak. Trajnost mu je bila izvanredna, a bio je prilično otporan i na UV-zračenje, pa bi se razapete žičane antene više godina "sjajile i ljeskale" na suncu.

Jedno pitanjce, stari mi ima običaj zalijevati antene tj. spoj kabela i dipola sa epoksidnim ljepilom koje nije nešto jeftino iako to nisu velike količine zašto ne uštediti. Sumnjam da će raditi još nešto antena ali zgodno je za znati da se i to može upotrijebiti. I sada dolazi ono ALI budući da se sve radi o frekvencijama višim od 1GHz jel možda znaš kako se ta plastika ponaša pri tim frekvencijama. Znam samo da smo jednom kupili neko "epoksi" dvokomponentno ljepilo koje možda nije bilo epoksi i SWR je bio bolje da ne pričam kakav u usporedbi sa istom antenom koja je bila zalivena sa pravim epoksi ljepilom.

edit: ovo je trebao biti PM... :oops:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja