Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned sij 25, 2015 8:09 pm

Hvala Micro. Dobio sam informaciju di doći do njihovog softvera na jednom drugom forumu,da li je to taj isti koji si ti našao ne znam, zaboravio sam.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Ned sij 25, 2015 9:35 pm

Khadgar2007 napisao:Hvala Micro. Dobio sam informaciju di doći do njihovog softvera na jednom drugom forumu,da li je to taj isti koji si ti našao ne znam, zaboravio sam.

Sta pricas? kakav forum. Sav potreban softver ti je na njihovom sajtu.

Postoji stari napusteni MPLAB koji isto mozes skinuti zadnje verzije sa njihovog sajta iz arhive, i koji radi sa PICKIT3 programatorom.
On ti je jednostavniji od ovog novog MPLABX , pa ces se brze snaci sa njime.

Ides na ovaj link
http://www.microchip.com/pagehandler/en ... ly/mplabx/" target="_blank
onda pogledaj pri dnu stranice pise Features, Documentation ,,Downloads i Downloads Archive

Pritisni na Downloads Archive i u tabeli malo dolje nadji fajl po imenu:
MPLAB IDE v8.92
to ti je zadnja stara verzija razvojnog okruzenja, to skini i instaliraj na XP , mislim da na njemu radi najbolje.

Kad ga instaliras otvori i gore nadji gdje su ti programatori , odaberi PICKIT3 , prije programator ubodi u USB i konektuj ga na programator, program ce komunicirati sa njim i ispisace ci ti verziju itd. Ako odaberes neki PIC u MPLAB IDE onda ce ti javiti gresku da ne moze da nadje taj PIC sto je OK.
Isto i ako ucitas neki program za neki PIC javlja gresku da ne moze naci taj PIC jer ga nisi prikljucio.

Pretpostavljam da znas kako se programira ako ne znas instaliraj sve pa cu ti objasniti.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon sij 26, 2015 12:55 am

Micro, već je odavno to riješeno i pickit3 radi ko urica. Znam samo da nisam ništa našao na microchipovoj stranici pa sam dobio link(jedan forumaš na drugom forumu mi ga je dao) na isto njihovu stranicu ali na nekoj https:// adresi, skinuo program i isprogramirao PIC bez ikakvog problema.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Pon sij 26, 2015 9:29 am

Khadgar2007 napisao:Micro, već je odavno to riješeno i pickit3 radi ko urica. Znam samo da nisam ništa našao na microchipovoj stranici pa sam dobio link(jedan forumaš na drugom forumu mi ga je dao) na isto njihovu stranicu ali na nekoj https:// adresi, skinuo program i isprogramirao PIC bez ikakvog problema.

Odlicno.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet sij 29, 2015 2:27 pm

Micro,kako sam došao kući našao sam i program za PICkit3, i zove se ne bi vjerovao PICkit3 programmer. :D

Danas sam na pošti podignuo i dijelove za novu mini bušilicu. Neke sitne pare na aliexpressu i stigla mi je relativno brzo za kojih 2 tjedna. Glava prihvaća sve borere od 0,3mm do 4mm. Motorić radi na 12-24V i na 12V se bome treba svojski potruditi da bi ga zaustavio, nisam gledao koliko cucla struje ali nije neki pero laka kategorija. Sada sve to treba montirati na onaj moj nosač za bušilicu i pustiti u pogon umjesto dremela i sajle.
mini bušilica u dijelovima.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Čet sij 29, 2015 10:28 pm

Napokon san gotov oko novoga lab napajanja, trajalo je neko vrime....
Za princip rada san odabra elektorov, kakvi već iman, al san modificira shemu, više nisu dva jednostruka opampa i nije 723 naponska referenca, plus je dodan sklop koji automatski priklapa izvode trafa, na 24 i 45V, a trafo ima 3 izvoda sekundara, radi disipacije. Napon se štela u rasponu od 0-65V a struja 0-2A, radi prilično stabilno i precizno.
Doda san još i pomoćne napone, 2x5V 1A i 2x12V 500mA koji svaki ima po jedan mali kip prekidać di biraš 5 i 6,3V i 12 i 15V. Svi su galvanski odvojeni, i ostavija san izvode 2x9Vac i 2x15Vac da se nađe. Nakon malih problema oko loših 2N3773 ( ko zna šta je bilo unutra ), usokićija ilimzn sa 20kom na izbor 3 firme sa tracera direkt, fala još jedan put. Evo par slika.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Moj radni kutak :)
Slika
pinco

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet sij 29, 2015 11:07 pm

Aha, tamo je znači završila moja pločica. :D
Mogao si možda ovo staviti u posebnu temu jer sigurno zaslužuje. Ja kao ča sam rekao nisam imao sreće sa tim Elektorovim napajanjem tako da idem na jedno drugačije koje bi čim nađem neke 1,5V zenerice moglo biti pušteno u pogon.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Čet sij 29, 2015 11:38 pm

Ja sam napravio ono vellemanovo i vrlo zadovoljan, jedini problem sto trazi 2x15V trafo, isto automatski ukljucuje na 11V izlaznog napona drugi izvod trafoa i kod kratkog spoja ako je veca struja prebacuje na prvi namotaj trafoa sto smanjuje disipaciju izlaznih tranzistora. Jedino sto nisam stavio 2n3055 na izlaz vec mislim tosibine 2SC5200 jer su mi PNP komplementi izgorjeli u nekom prototipu pojacala:) Mislim da imam i PCB fajl na kompu.
micro

PostPostao/la ziki » Pet sij 30, 2015 1:09 am

Jako lijepo Vinko, i ispravljač i kutak :D.
ziki

PostPostao/la tom_hifi » Pet sij 30, 2015 8:44 am

Bome jest! JAko lijepo. Morat ću i ja polako početi sklapati svoj kutak. Trajni kutak 8-)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala