sonny napisao:Nema.... Pomirio se da vise nista ne postoji. I produzio dalje... Sto cu sad...
Istina, nemas sto ako nemas backupa... Ides dalje...
Ljudi, radite backup bar povremeno. Spremite vaznije stvari na stick, CD, DVD... bar svaka 3 mjeseca. Kad se desi cirkus, bit ce vam ipak manje zao.
Meni na poslu stigao neki malware, neko sra... koje se uhvati diska i kriptira skoro sve vazne fajlove, ili bar one koje je korisnik godinama stvarao. Sifrirani tako fajlovi tipa jpg, tiff, doc, xls, pdf, cdr (tih mi je najzalije). Nije sifrirao gifove... i fino promijeni desktop, kaze sto je uradio i trazi da se prijavis na neku web adresu i uplatis neki elektronski novac pa ce ti odsifrirat fajlove. Mos mislit (bosnski grb!)... Stavili neki program koji makne taj malware, taj ga maknuo, srecom to cudo se ne siri samo po sebi. Sve kriptirane fajlove prebacili na disk na sigurnom serveru i ostavili ako se kad nadje vakcina...

A onda sve to izbriasli, vratli iz backupa sto je bilo (izgubilo se dva mjeseca rada, nije puno u odnosu na 20 godina). I idemo dalje. Pregrmio, zaboravio... Ni sad ne znamo kako je to cudo stiglo. Neki kazu preko maila, ali meni se cini nemoguce, na tom kompjuteru koristim mail program koji nije svjestan svoje okoline, niti su Windowsi svjesni da je to mail program, postar ne moze nista sam otvoriti osim cistog teksta poruke... A cijeli sistem je sticen vatrozidom, antivirusnim paketom itd... Ponovilo se na jos par kompjutera u firmi pa su informaticari podigli antivirusnu zastitu na najvisi nivo i sad svima kompjuteri sporo rade, ali vise nema tog sra...