REVOX B790 GRAMOFON

REVOX B790 GRAMOFON

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 4:48 am

Ništa od Revoxa ne može biti loše, pa niti ovaj gramofon.
Proizvodio se od 1977 do 1982 i bio san mnogih tadašnjih audiofila, ali zbog cijene je to uglavnom i ostao :) :)
Poput ostale njihove opreme i ovaj gramofon je napravljen u preofesionalnoj maniri pa onda cijena i ne čudi.

Direktni pogon ogromnog Papstovog DC motora, kučište dijelom od lijevanog aluminija (gornji dio) i antirezonantnog ABS-a (donji dio) te tangencijalna ručka jaki su aduti ovog poluautomatskog uređaja.

Kao i svaki elektronički uređaj, tako je i ovaj nakon više od trideset godina nakupio pokoju tegobu :)
Ovdje se ona manifestirala kroz loše funkcioniranje nekih tipki (pogotovo one za uključivanje), divljanje displeja i nekontrolirano ponašanje ručke.

Nakon letimičnog pregleda, ustanovio sam da bi bilo dobro napraviti dobar refresh budući je elektronika dosta "pocrnila" dok je najsumnjivija bila mehanika.
Kod njemačkih i švicarskih uređaja, pogotovo te klase sama elektronika najčešće nije uzrok kvarova, pa čak niti elektrolitski kondenzatori toliko problematični kod "Japanaca".
To su uglavnom long-life komponente koje će se nakon toliko godina bolje ponašati od posve novih japanaca proizvedenih u Kini.

Po starom dobrom običaju uređaj je posve rastavljen.

Prvo sam sredio prekidače i tipke.
Svojedobno špricanje s WD40 ili nečim sličnim učinili su svoje i potpuno rastavljanje s pranjem je bilo neizbježno :)

Slika

U unutršnjosti se nalaze tri grupe elektronike: Ispravljač sa stabilizatorima, elektronika ručke i elektronika motora sa servo sklopovima.
Elektronika motora je prilično komplicirana i zasnovana je na TTL logici.
Brzina vrtnje je vrlo stabilna, ali unatoč ogromnom motoru relativno lako se zbuni ako se tanjur pokuša "kočiti" prstima :) :)

Prvo sam se uhvatio ispravljača budući su oni uvijek potencijalni izvori "problema".
Ispravljač je vrlo jednostavan i sastoji se od tri odvojena sklopa (motor, ručka i servo).
Stabilizatori su tipa 7824c i 7806c (razlika između "običnih" i "c" je u dodatnih pola ampera koji "c" nude).

Promijenio sam sva tri greca (800 mA s duplo jačima - 1500mA), dva elektrolita dva stabilizatora i tri diode.
Stabilizator za 24V ("c") nisam imao pa sam ostavio stari, mada bi sasvim dobar bio i obični.

Slika

S ploče sam poskidao sve što je trebalo kako bi se mogla oprati, prvenstveno zbog oksidiranih kontakata u "štekerlajsnama".
Ovo "prije i poslije" služi tek za ilustraciju poduzetih radnji na ovom i ostalim sklopovima i više neću s tim daviti.

Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: REVOX B790 GRAMOFON

PostPostao/la Schultz » Ned ožu 29, 2015 8:44 am

Malo sam guglao...

Vrlo interesantan uređaj.
Iako imam relativno dosta iskustva sa gramofonima, nikada nisam čak niti slušao (nisam imao priliku) gramofon sa tangencijalnom ručkom....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 10:16 am

Bilo je puno gramofona s tangencijalnom ručkom na tržištu, ali nekako nisu bili previše popularni.
Iako tangencijalna ručka ima niz prednosti pred šestarskom izgleda da je tržište ipak diktiralo tempo i naučilo korisnike da je puno veća "guba" imati što gnjusobniju šestarsku ručku nego tangencijalne gdje sve izgleda prejednostavno i preskromno.
I dalje se trubljalo o smanjivanju greške, overhangovima, trackingu i tu su se, naravno, nabijale cijene do besvjesti.
Kod tangencijalnih takvih stvari nema. Nema nikakvih grešaka, niti faznih niti kutnih - praktički nikakvih.
Problem je samo u tome što sve, unatoč nešto kompliciranijoj elekronici, sa svoje dvije šine i neuglednom nosaču zvučnice izgleda previše jednostavno i jeftino.
Kod gramofona poput ovog čak je i antiskating gotovo nepoznata kategorija.
I to je bolno precizno i točno, ali ne izgleda dobro za većinu audiofila koji radije u svojem sistemu gledaju nekakvu S ili J ručku s puno kroma, deset lagera, "NASA tehnologijom" izrade pojedinih nebitnih dijelova i sl.
Tu se može puno ken**ti, lupetati o asimptotskim veličinama i uzeti pare :) :)

Jedini mogući "problem" kod TG ručki je možda podešavanje i zamjena zučnice.
To je možda malo zahtjevnije jer razhtijeva određenu proceduru koja je opet vrlo jednostavna.

Imam par gramofona s tangencijalnom ručkom.
Svi su kompaktni i ručka se uopće ne vidi pa možda izgledaju malo neugledno, a to je ono što high-endere muči.
Za razliku od tih "neuglednih", ovaj Revox, sa svojih jedanaest kila, teškim metalnim dijelovima i profesionalnim izgledom odaje dojam snage i povjerenja.
Ali, hebi ga, nisu bili dostupni onda kada su nam bili predmet želja :)
Danas se mogu pronaći, ali praktički svi zahtijevaju barem ovakav facelifting koji nije baš jednostava i brz, a to u EU ponešto košta pa se većina vinilnih recidivista ili znatiželjnika ipak okreće razno raznim prizemnijim Thorensima, Lencima i sl.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 10:37 am

Daljnji napredak :)

Slijedi sređivanje pločice s elektronikom za displej, upravljanje i logiku motora.
Kod ove pločice nije ništa trebalo rastavljati.
Zamijenio sam dva elektrolita (opet vjerojatno nepotrebno) i očistio koliko se moglo.
U otopini za čišćenje raskužio sam konektore kako bi se odstranila patina koja je dosta vidljiva na obje pločice.
Isto tako, raskužena su i sva podnožja za čipove.
To je bilo vremenski zahtjevno, ali vjerujem da sam time osigurao sljedećih barem desetak godina dobrih kontakata.
Naime, osim na samim čipovima, postojala je opsnost da je i dio kontakata u podnožjima izgledaju ovako:

Slika

Mogao sam sve ostaviti da se razmače, ali nije mi se dalo čekati danima da se to osuši, pa ponovo ispire već sam iskoristio posebno antioksidno sredstvo u spreju i sa dva takva ispiranja prilično dobro riješio stvar.
Brzo se isparilo tako da je za sat i pol sve bilo spremno za ponovno napikavanje čipova.
Slikano je prije razmakanja rubnih konektora.
Na ovoj pločici su samo dva elektrolitska kondenzatora (izvađeni i tek ih treba zamijeniti - mada nepotrebno), Sve ostalo su tantali.

Slika
tubeman

PostPostao/la audio kutak » Ned ožu 29, 2015 11:51 am

jako zanimljivo....

danko, kako je kod tih gramafona regulirano koliko če igla opteretiti ploču obzirom da je zvučnica na šinama?

kod običnih mi je jasno jer je ručka slobodna i podesi se težina od tih par grama...

drugo... što ako je ploča malo "uzdignuta"? Hoče li igla zagrepsti ploču na tom mjestu ili ima neka elektronika koja brine o tome?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 12:07 pm

MOTOR
Priča za sebe.
Hrga od par kila čiji se razmjeri na slici baš i ne vide :)
Ne treba uplašiti ova hrpetina žica koja iz njega izlazi.
Kao takav, motor ima tek dva namotaja (četiri žice) . Ostale su izvodi tacho sklopa i motion senzora.
Izuzetno dobro izbalansiran, i kada se zavrti ne staje tek tako, pogotovo s tanjurom :)
Proizvođač je, tko drugi nego Papst.

Slika

RUČKA:
Sastoji se od mehaničkog dijela sa šinama za pomicanje glave zvučnice i podizača nosača zvučnice, servo motora i solenoida za podizanje i spuštanje zvučnice (lift).
Tu su još mikrosvičevi za zaustavljanje s lijeve i desne strane kao i IR senzori i kontrauteg na tijelu nosača zvučnice.

Na ovoj slici je skinuta pločica sa IR senzorima i u šlicu se vidi IR LED.
IR LED i senzori čine vrlo osjetljivi sklop za detekciju pomicanje igle i vrlo precizno prepoznaju kraj ploče ili bilo kakve anomalije nakon kojih je potrebno podići lift i ( + dodatno) vratiti zvučnicu u početni položaj.

Slika

Ovdje se vidi i na izgled "trožilni" kabel.
Radi se o dva koaksijalna kabla (L + R) i u sredini vižežilnog kroz koji putuju signali senzora i statusa mikrosvičeva.
Sve skupa je povezano u "trožilnu" cjelinu.
Ovdje je isto bilo malo problema jer je plastični omotač malo otvrdnuo pa je malko otežavao pomicanje glave po šinama.
Vidljivi dio sam "omekšao" tako da se vratila prvobitna gipkost.
Nakon čišćenja i sređivanja šina i lagera sve se vratilo u prvobitno stanje pa se sve pomiče lijevo-desno već uz lagano puhanje :) :)

Slika

Pločicu sa senzorima sam skinuo jer sam posumnjao da je taj sklop zaslužan za nekontrolirano dizanje lifta i preskakanje.
Tako je i bilo, ali nije bilo ništa strašno. Tek čišćenje leća i mala korekcija položaja diode je riješila stvar.
Barem se nadam. Vidjeti ćemo nakon 24 satnog testa :)
Rastavljanje toga sklopa je otkrilo još jedan "senzor" - onaj koji se uključuje ili isključuje prilikom dizanja ili spuštanja lifta.
I tu je nečiji WD40 napravio nešto malo štete jer senzor nije dobro "hvatao".
To je vjerojatno bio dodatni razlog zašto je logika uređaja povremeno bila zbunjena i sve se ponašalo van očekivanja.
Opet se nadam da će i to doprinjeti ispravnom radu.

s lijeve strane se vidi mala sijalica.
Izuzetno koristan dodatak.
Svijetli kada je zvučnica u početnom položaju, odnosno pri podignutom liftu i omogućava lakše pozicioniranje igle kod odabira pjesama po želji.

Slika

Inače, od ova dva mikrosviča samo desni ima funkciju u normalnom radu.
Kada se zvučnica (pri dignutom liftu) vrati u početni položaj, on ima zadatak isključiti servo motor.
Desni LIjevi praktički nikada ne može biti dosegnut.
Ako iz bilo kojeg razloga do toga ipak dođe, aktivira se postupak dizanja lifra i automatskog povrata glave u početni položaj.
To se može dogoditi jedino u slučaju da potpuno zakaže optički motion sklop.
Napominjem da servo motor pomiče glavu i ako ne dođe do signala senzora da je reprodukcija došla do kraja, zvučnica bi "zarovala" daleko izvan brazda prema centru.
Desni mikrosvič će to onemogućiti.

Još je jedan element bio zaslužan za "loš rad".
Sajla koja povezuje servomotor i nosač glave se tokom godina malo rastegnula i proklizala.
To je bio razlog teškog pomicanja glave zvučnice tipkama lijevo i desno
Ulijevo je još i išlo pa je funkcija servo motora još i bila koliko toliko normalna, ali ne uvijek.
To je vrlo brzo riješeno skraćivanjem za 2-3 milimetra. Kada je sve već bilo rastavljeno, očistio sam i ispolirao sve šipke i vodilice te podmazao "lagere" remenica i same šipke finim silikonskim uljem.
Sve je to rezultiralo izuzetno finim perolakim pomicanjem i kontrolom.
Uglavnom, nesretna kombinacija nekoliko sitnih kvarova uzrokovanih zubom (vremena) dovela je do lošeg funkcioniranja.

ŠASIJA.

Gornji dio šasije koji objedinjuje motor, tanjur i ručku napravljen je od lijevanog aluminija.
Vrlo je čvrsta i promišljeno oblikovana.
Lakirana je u standardnoj REVOX teškoj mat boji.
Boja je bila dosta izblijedila i već sam gotovo odlučio da ju osvježim dodatnim slojem.
Ipak sam pokušao to riješiti tako da je zadržim budući nije bilo nekih posebnih oštećenja ili guljenja.
Višestruko pranje i tretiranje je skinulo izbljedjeli sloj i vratila se originalna boja koju sam na kraju zaključio kvalitetnim (bezsilikonskim) Cockpit sprejem.

Slika
Zadnja izmjena: tubeman; Pon ožu 30, 2015 7:21 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 12:38 pm

Završno sklapanje šasije:

Motor

Slika

ručka

Slika

Početno testiranje:

Za sada je sve u savršenom redu.
Lijevo, desno, dizanje, spuštanje, reprodukcija - bez ikakve greške. Sve reagira fino mirno i glatko.
Vidjeti ćemo kako će sve funkcionirati nakon 24 satnog testa :)

Slika

Za to vrijeme treba srediti ostale mehaničke elemente, lajsne, federe i sl.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 2:03 pm

audio kutak napisao:jako zanimljivo....

danko, kako je kod tih gramafona regulirano koliko če igla opteretiti ploču obzirom da je zvučnica na šinama?

kod običnih mi je jasno jer je ručka slobodna i podesi se težina od tih par grama...

drugo... što ako je ploča malo "uzdignuta"? Hoče li igla zagrepsti ploču na tom mjestu ili ima neka elektronika koja brine o tome?

Nisam vidio pitanje prije...
Ovo "gramAfoni" si vjerojatno krivo napisao :) :)
Kao i svi ostali gramOfoni i ovaj ima protuuteg na nosaču zvučnice (posebno za lagane i posebno za teške zvučnice) i vijak za podešavanje gazne sile.
U "surviving kitu" se nalazila i posebna vaga kojom se to podešavalo. Postupak je posve isti kao i kod klasičnih ručki
Danas može poslužiti bilo koja vagica za podešavanje. Oni "iskusni" će to podesiti i "na uho" :) :) :)
Ploča može biti malo valovita, ali ne previše.
U krajnjoj liniji, kriminal je uopće koristiti valovite i shebane ploče jer se pretpostavlja da će se kod ovakvih uređaja koristiti kvalitetnije zvučnice i igle koje u pravilu nisu baš prejeftine.
Zato baš nije preporučljivo da igla vozi slalom sa skokovima :) :)
Teoretski se može koristiti i nekakva posebna vrsta utega (pritiskača) za ploče ali i to ima ograničeno djelovanje. Zbog kontstrukcije, klasični veći utezi nisu primjenjivi jer nema dovoljno mjesta za njih.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 29, 2015 4:31 pm

Izgleda da priča ide pomalo kraju :)
Za kraj sam još ispolirao rub tanjura i metalne dijelove te dobro očistio mat koji sada izgleda kao nov.

Slika

Gramofon radi od jučer navečer i za to vrijeme sam ga dosta maltretirao.
Niti jednom nije pokazao prezir prema mojim zahtjevima, a ovu jadnu ploču je odvrtio desetak puta :)
Još sam protrčao sve testne točke da se uvjerim da je sve unutar gabarita.
Zato sam ga utrpao u gaće i sklopio.

Sada prelazi na level II - spajanje na "pravi" sistem i sviranje dokle mi se bude dalo :)
Ionako je danas predviđeno vinilno popodne.
Iskreno vjerujem da ga više neću morati otvarati :) :) :)
Potpunu sreću kvari tek zadnji 7 segmentni LED kojemu je jako oslabio jedan segment.
Na žalost, nisam siguran da se može jednostavno dobaviti novi. Ali, tko zna ....

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Zadnja izmjena: tubeman; Ned ožu 29, 2015 4:40 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
tubeman

PostPostao/la Dean » Ned ožu 29, 2015 4:39 pm

Čemu ona rupa iza ručke ?
...pipl mast trast as....
Dean

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja