Recimo nivo od ~5mVeff ne izgleda opasno u odnosu na nominalni nivo signala iz DAC-a koji je ~1Veff, ali pogledajmo malo bolje!
Recimo da je pojačanje predpojačala ~25x, pojačanje pobudnog stupnja ~50x, pojačanje izlaznog stupnja ~6x, a odnos transformacije izlaznog trafa ~20:1 za zvučnik od 8 Ohma.
Matematika kaže da: 5mVx15x30x10/20=1125mV ili 1,875V, a to je ~0,44W na zvučniku (1,875x1,875/8) što je nepodnošljiva smetnja za uši.
pamook napisao:Thx Davorin, shvatio![]()
jedino ne uspijevam dokucit matematiku iz zadnje recenice u odnosu na podatke iz predzadnje... kad smo vec kod male (pred)skole
Recimo nivo od ~5mVeff ne izgleda opasno u odnosu na nominalni nivo signala iz DAC-a koji je ~1Veff, ali pogledajmo malo bolje!
Recimo da je pojačanje predpojačala ~25x, pojačanje pobudnog stupnja ~50x, pojačanje izlaznog stupnja ~6x, a odnos transformacije izlaznog trafa ~20:1 za zvučnik od 8 Ohma.
Matematika kaže da: 5mVx15x30x10/20=1125mV ili 1,875V, a to je ~0,44W na zvučniku (1,875x1,875/8) što je nepodnošljiva smetnja za uši.
pokusavam skuzit izracun u zadnjoj recenici, al ne ide? (25x u 15, 50x u 30, a 6x u 10)
Unio sam pogrešne brojeve, ali umnožak je točan, pa sam napravio ispravak!
pls![]()
takodjer, u duhu objasnjenog gore - ako je grijanje DC, svejedno treba podići potencijal na isti način zbog ostalih nabrojanih smetnji koje se injektiraju u signal?
Da, čak i ako je DC-grijanje, zbog mogućeg utjecaja "diodnog efekta" je bolje podići potencijal grijanja barem na onaj nivo na kojem je katoda! Dovoljno je izjednačiti potencijal katode i negativnog pola grijanja, pozitivni će biti višlji za napon grijanja što je dovoljno!
moram prestat razmisljat da "zarulja ne svijetli ako fizicki nije spojena"![]()
![]()
Probaj spojiti neku manju žarulju (~15-25W) na mrežni napon preko kondenzatora od 150-100uF (obavezno kondenzator koji je predviđen spajanje na mrežu za minimalni radni napon od ~275V-AC; nikako elektrolitski!), pa ćeš se uvjeriti da i kondenzatori vode struju, barem izmjeničnu!![]()
mah brain hurts

pamook napisao:moram pod hitno promijenit pot jer je ovaj motorizirani takvo smetje da ne povjerujes (na "nuli" brumi, pa šuška pa probije kroz zvucnik na 1 se fino ponasa, na 2-4 pojacava i signal i mali brum (valjda cu ipak morat razdvojit mase kako je bilo sa šumom zica, vratio sam kako je prvotno zamisljeno pa malo brumi u pozadini) na 7 vise ne znam sto slusam)...
Google [Bot] pregledava forum i 2 gostiju