NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la Zmajz » Sub stu 21, 2015 11:26 pm

To je posljednji model koji je izašao iz ELAK tvornice, i vrijedi se potruditi oko njega, remena ima u Elmatisu po 25kn, ručica nije baš nešto- malo poraditi na šasiji itd. mene čeka jedan ove zime za sređivanje, ima da napravim pravi hifi grem od njega. Motor je OK, definitivno u rangu (ako ne i bolji) s Dualovim motorima za tu vrstu pogona. Obrati pažnju na osovinu i ležaj tanjura. BTW, tanjur je teži nego li bi se očekivalo....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 22, 2015 9:56 am

Da, tanjur je definitivno teži nego što bi očekivao, zapravo, prilično je težak. Moram usporediti, ali čini mi se da je i teži nego na Thorensu TD 105 MK koji mi je trenutno "referentrni". Leži na manjem plastičnom tanjuru koji je ujedno i remenica, a osovina ide iz ležaja, kroz taj plastični, kroz aluminijski, i viri van aluminijskog za ploču.
U kom smislu da obratim pažnju na ležaj? Gramofon je došao u rastavljenom i prapnjavom stanju pa sam sve rastavio i pažljivo očistio a u mesinganu čašicu sam stavio ulja. Kada sam vraćao taj plastični tanjur sa osovinom nije sjedao do kraja nego je "plesao" na zračnom jastuku, i tek kada sam ga zavrtio je lagano sjeo na mjesto. Kada se još gore stavi i aluminijski tanjur; i kada ga se zavrti treba puuno da se zaustavi, tako da vjerujem da je ležaj ok.

EDIT: Da, ručka djeluje najlošije od svega na tom gramofonu. Ali imam jedan Körting p-104 koji je direct drive i automatski, a kao mulac sam u nekakvim pokušajima skrečanja shebao automatiku. Taj gramofon ima solidnu ručku, pa hm, možda da je nju iskoristiti...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Ned stu 22, 2015 10:35 am

Mislio sam samo na provjeru stanja osovina/ležaj jer sam imao u rukama jednog koji je bio prilično zapušten pa sam morao polirati osovinu....
Ja idem idući tjedan u Zg i u Elmatis kupiti sebi novi remen za taj grem, pa ako trebadneš....
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 22, 2015 12:50 pm

Što se toga tiče, osovina je ok. Pa, uzmi onda dva remena, pa ćemo to riješit hp expresom, tiskom ili sl.

Nego, nešto si mislim, kupovaću u dogledno vrijeme šperploču jer ću raditi JBL 4530 kutije, pa ću morat uzet dvije ploče jer jedna nije dosta, što znači da će ostati viška; dakle, napraviti novo tijelo za gramofon od šperploče i onda ga ovjesiti na postolje od mermera :mrgreen: . Ili tako nešto. A ručka od prijespomenutog Körting p-104?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 22, 2015 12:59 pm

Kakvu šperploču misliš uzimati? Ja sam za svoj gramfon uzeo blažujku od 18mm jer da sam uzeo tanju imao bi previše slojeva za ljepljenje.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 22, 2015 4:14 pm

18 mm jer mi takva ide za kutije koje mislim radit.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Ned stu 22, 2015 9:13 pm

Neka priča tko šta hoće, gramofon je dobar materijal za redizajn. Stvar je ukusa i estetskih mjerila kako ćeš ga složiti, ostalo su pravila koja se moraju poštivati. Ja znam kako ću ja to uraditi, imam sliku u glavi, ali za orjentaciju: Technics Sp110. Onako, izdaleka gledan....
Zmajz

PostPostao/la davorin » Ned stu 22, 2015 9:23 pm

Zmajz napisao:Mislio sam samo na provjeru stanja osovina/ležaj jer sam imao u rukama jednog koji je bio prilično zapušten pa sam morao polirati osovinu....
Ja idem idući tjedan u Zg i u Elmatis kupiti sebi novi remen za taj grem, pa ako trebadneš....

Imam i ja jedan takav gramofon (identični model) kojem ne valja remen, pa bih te molio da kupiš jedan remen i za mene. Detalje plaćanja i slanja ćemo dogovoriti kroz PM.
Za isti gramofon trebam i glavu sa iglom, pa ukoliko netko ima nešto takvo u ponudi za zamjenu (ili plaćanje) neka mi se javi. :D
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 22, 2015 10:52 pm

Sa gramofonom je naletio i ovaj hardverski firewall. Profi izrada djeluje stvarno impresivno, kutija robusna, od debelih limova, pa će s obzirom da neznam što bi sa njime poslužiti za skutijati kakav phono ili dac.

DSCN4154.JPG

DSCN4153.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Ned stu 22, 2015 11:19 pm

Za remenje nema problema, za zvučnicu ću provjeriti kad dođem u Zg, mogu ustupiti original koji je bio gore (Unitra), nekorištena.
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica