Edison napisao:Nije mi vrag dao mira pa sam za vikend slozio jos jedno eksperimentalno pretpojacalo.![]()
Fotografija nema jer kod nas stalno kisi... ali plocica izgleda slicna onima iz prvog posta ovog threada, a isla je u istu eksperimentalnu shasiju. Dakle, lako cete si docarati kako to izgleda.
Shema je opet finskog DIY-era artosala s velikog DIYaudio foruma. Evo i linka na shemu:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/281571-gain-changing-6n3-tube-buffer-2.html
Samo da podsjetim, citirao sam sebe od prije mjesec i po... Evo i fotografije prototipa.
Shasija je eksperimentalana, trafo je oveci, a napajanje je cjevno i potjeralo bi to i manje izlazno pojacalo... Napravljena je plocica sa 6N3P, montirana i ispitana. Vise o tome u prethodnom postu...
Odlucio sam to finalizirati, i ako stignem, a projekt uspije, ponijeti na ovogodisnji TF u Zadar. Ne bi bilo tesko ponijeti, jer bi pretpojacalo trebalo biti vrlo maleno... Imao sam komadic aluminijskog lima, neki otpadak koji je bio prilicno izbusen, ali pametnim prikrivanjem rupa i busenjem otvora za podnozja preko tih rupa na kraju ce izgledati kao da je lim bio OK...
Trafo je narucen u "Odeonu". Nema sanse da u ovakvo kuciste stane prigusnica i cjevna ispravljacica... Dakle, ici ce se na regulaciju anodnog napona. Napravljena je plocica napajanja:
Na njoj su dva ispravljaca i cetiri regulatora napona. Svaka cijev ima svoj regulator visokog napona s LR8 regulatorom i regulator grijanja sa 7806. Grijanje je moglo biti i zajednicko, ali s dva regulatora sam rasporedio disipaciju regulatora na dva manja hladnjaka, umjesto na jedan veci... tako je sve skupa kompaktnije... Na plocici je i "dizanje" napona grijaca na 65V i LED indikacija. Jos je bio plan napraviti napajanje od 12V za timer s NE555 i relejem za mute kod paljenja pretpojacala... Trafo ima namotaj za tu ulogu, ali nece stati, iako na plocici ima mjesta, problem su izlazni cinchevi... Maleno kuciste, tijesno je, nekih kompromisa mora biti.
Nadam se da zbog prilicne guzve i blizine transformatora nece biti problema s brumom, ali to necu saznati dok pretpojacalo ne sastavim i pustim u pogon...