Pretpojačala, pretpojačala...

Re: Pretpojačala, pretpojačala...

PostPostao/la Edison » Ned tra 17, 2016 9:11 am

Edison napisao:Nije mi vrag dao mira pa sam za vikend slozio jos jedno eksperimentalno pretpojacalo. ;)

Fotografija nema jer kod nas stalno kisi... ali plocica izgleda slicna onima iz prvog posta ovog threada, a isla je u istu eksperimentalnu shasiju. Dakle, lako cete si docarati kako to izgleda.

Shema je opet finskog DIY-era artosala s velikog DIYaudio foruma. Evo i linka na shemu:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/281571-gain-changing-6n3-tube-buffer-2.html

Samo da podsjetim, citirao sam sebe od prije mjesec i po... Evo i fotografije prototipa.

6n3p-0691.jpg

Shasija je eksperimentalana, trafo je oveci, a napajanje je cjevno i potjeralo bi to i manje izlazno pojacalo... Napravljena je plocica sa 6N3P, montirana i ispitana. Vise o tome u prethodnom postu...

Odlucio sam to finalizirati, i ako stignem, a projekt uspije, ponijeti na ovogodisnji TF u Zadar. Ne bi bilo tesko ponijeti, jer bi pretpojacalo trebalo biti vrlo maleno... Imao sam komadic aluminijskog lima, neki otpadak koji je bio prilicno izbusen, ali pametnim prikrivanjem rupa i busenjem otvora za podnozja preko tih rupa na kraju ce izgledati kao da je lim bio OK... ;)

Trafo je narucen u "Odeonu". Nema sanse da u ovakvo kuciste stane prigusnica i cjevna ispravljacica... Dakle, ici ce se na regulaciju anodnog napona. Napravljena je plocica napajanja:

6n3p-0682.jpg

6n3p-0683.jpg

Na njoj su dva ispravljaca i cetiri regulatora napona. Svaka cijev ima svoj regulator visokog napona s LR8 regulatorom i regulator grijanja sa 7806. Grijanje je moglo biti i zajednicko, ali s dva regulatora sam rasporedio disipaciju regulatora na dva manja hladnjaka, umjesto na jedan veci... tako je sve skupa kompaktnije... Na plocici je i "dizanje" napona grijaca na 65V i LED indikacija. Jos je bio plan napraviti napajanje od 12V za timer s NE555 i relejem za mute kod paljenja pretpojacala... Trafo ima namotaj za tu ulogu, ali nece stati, iako na plocici ima mjesta, problem su izlazni cinchevi... Maleno kuciste, tijesno je, nekih kompromisa mora biti.

6n3p-0686.jpg

6n3p-0688.jpg

Nadam se da zbog prilicne guzve i blizine transformatora nece biti problema s brumom, ali to necu saznati dok pretpojacalo ne sastavim i pustim u pogon...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Ned tra 17, 2016 7:46 pm

Evo, sve sto ide potrpano u kuciste... Koristena je opet nano-tehnologija, da sve stane...

6n3p-0694.jpg

6n3p-0698.jpg

Sad to treba probati, da se vidi hoce li sto puknuti, planuti, zadimiti... da li sam zaboravio spojiti koju zicu... ;)

Ako sve prodje u redu, treba prepojacalu obuti cipele i navuci neko odijelce, malo sminke...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Ned tra 17, 2016 9:06 pm

Test paljenja je prosao dobro. Naponi su u redu. Pustio signal samo da provjerim pojacanje, 3,2x - u redu je. Odnio u sistem i spojio.
Svira!
Malo sam poslusao i ne djeluje lose. Nikakav shum ne cujem pa sam iskljucio muziku i zabio uho u zvucnik. Ima malo shuma, kao da je vodopad negdje u daljini, ali zaista malo, treba dobro naculiti usi... Pojacanjem shum se ne pojacava. Ili je shum cijevi, ili je ipak trafo preblizu, a i sve je u tako malom kucistu preblizu... No zadovoljan sam, u normalnom radu nista se ne cuje. Mislio sam da ce biti gore nego sto je ispalo. Sviralo je nekih sat pa sam odlucio odnijeti pretpojacalo na fotografiranje... ovo je gust nositi okolo, maleno, lagano... :)

I evo ga...

6n3p-0699.jpg

6n3p-0701.jpg

Da bi se vidjela prava velicina pretpojacala dodao sam u fotografiju jedan CD, samo za usporedbu...

6n3p-0704.jpg

6n3p-0705.jpg

A evo i izgleda odozdo. Jednom me Schultz pitao kako to zatvaram... Ima jedan trik... ;)

6n3p-0707.jpg

I naravno, dok sam ja fotografirao, pocela kisa... kod nas toga ne fali... nikad... :(
Slabo svjetlo, malo kapljice kise i blic i fotografije nisu neke, ali ponovit cu kad bude bolje vrijeme...

6n3p-0710.jpg

6n3p-0712.jpg

Pretpojacalo vraceno na usviravanje, a ja moram malo odmorit... dosta je bilo za danas...
Edison

PostPostao/la fixxxer » Ned tra 17, 2016 11:20 pm

Lepo, malo, zgodno! :clap:

Ovo na poslednjim slikama je sa 5670?
fixxxer

PostPostao/la tom_hifi » Ned tra 17, 2016 11:33 pm

Bravo Edisone.

znači, ipak nosiš na TF? :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Pon tra 18, 2016 12:01 am

Jest, 5670. Mala simpaticna cijev. Ruske i kineske verzije su nesto vece...

Tome, nadam se da ide na TF. Nije tesko za ponijet.
Upravo radi pet sati neprekidno. Trebam ga jos malo ispitati i usvirati pa ako bude sve u redu, ide na TF.
Edison

PostPostao/la Edison » Ned svi 29, 2016 1:12 am

Odlucio sam jos malo raditi na slucaju pretpojacala. To je kod mene tema koja nikad ne prestaje...

Odlucio sam se za pojacalo sa vezanim katodama, dvije triode kojima su katode spojene zajedno. Puno je o tome pisao John Broskie, poznat po Aikido pojacalima. On im se cesto vraca i ima 5-6 odlicnih clanaka na svojim stranicama o takvim pojacalima. Nesto slicno sam vec radio, ali sad sam probao spojiti katode dvije razlicite triode. Clanak je ovdje: http://www.tubecad.com/2011/11/blog0219.htm a i shema je tu, pri dnu stranica, gdje se spominje 12DW7. To je kombinirana cijev u kojoj je jedna trioda kao kod ECC82, a druga kako kod ECC83. Europska oznaka je ECC832. Imam samo jednu takvu cijev, a trebale bi dvije, za svaki kanal po jedna. Stoga sam odlucio koristiti ECC82 i ECC83. Treca cijev (katodno sljedilo) je opet ECC82. Ideja je bila napraviti s tim cijevima, izmjeriti, poslusati, pa ako se pokaze dobrim koristiti 6CG7 umjesto ECC82 i 6N2P umjesto ECC83. Te se griju na 6,3V, trose vise struje za grijanje, i imaju pregrade izmedju trioda. 6CG7 je i dosta linearnija od ECC82.

I evo slozene busene plocice...

CCA-0147.jpg

CCA-0151.jpg

Plocica je montirana u eksperimentalnu shasiju i izvrsena su mjerenja. Svi naponi su kako je i na shemi. Pojacanje je 8,5x sto je malo previse za linijsko pretpojacalo, ali da se srediti s povratnom vezom koja je i tako tu. Probao sam umjesto ECC83 staviti 5751 i sve radi kako treba, a pojacanje je 7,5x.

Shuma i bruma nema, tj. shum je zaista minimalan, no trebam se jos malo poigrati s "injektiranim brumom napajanja" u mrezicu druge triode (Aikido koncept) gdje sam stavio viseokretni trimer. Mozda se pazljivim podesavanjem moze jos sto izvuci...

Probao sam cijevi i na mikrofonicnost. Novalke su pa ne bi trebalo biti problema, ali sam ih za svaki slucaj malo kvrckao noktom u radu. I pokazao se problem s prvom cijevi, kvrckanjem dolazi do sumova, pucanja u zvucnicima, promjenama napona na zajednickim katodama. Isao sam to malo detaljnije ispitati i otkrio lose keramicko podnozje. Pomicanjem cijevi gubio bi se kontakt. Sve sam prelemio, pregledao nozice, minimalno ih zakrivio u luk, ali nista. Podnozje ne valja. A bilo je novo nekoristeno, iz papirica. Od kolege sam posudio par komada jer sam trenutno u manjku s novalima za plocice. I medju njegovim novima, u papiricima zamotanim, otkrio jedno s puknutom keramikom, ali srecom i jedno dobro. Zamijenio sam lose podnozje i sad stvar radi bez problema.

Pretpojacalo radi vec dva dana i nema nikakvih problema. Svira dobro i ugodno, nemam primjedbi. Na mjerenju je takodjer odlicno. Pojacanje ne pada ni malo ni nakon 80kHz, a kvadratni signal odlicno izgleda i na toj frekvenciji. Isplati se jos malo poigrati s ovom koncepcijom.

CCA-0150.jpg
Edison

PostPostao/la Edison » Sub lip 25, 2016 2:27 pm

Iako su stigle prave vrucine... i sparine... i dalje se radi. Evo jos eksperimenata s pretpojacalima s vezanim katodama. Sva su prema shemama Johna Broskiea. Prvo sam vec opisao, a druga dva imaju dvostruko napajanje +/-280V. Trebalo bi biti oko +/-240V, ali nemam takav trafo s dvostrukim namotajima pa je posudjen jedan od Schultza, koji je njemu na cekanju, ali ima nesto vise napone. S cim imamo - s tim klimamo... sto bi rek'o precednik...

Evo za sad samo fotografije sva tri prototipa, a detaljniji ce opis kasnije...

PP-0152.jpg

Prva su se dva prototipa vec i usvirala, izmjerene su im karakteristike i poslusana su. Treci, ovaj s octal cijevima, tek je jutros dovrsen i provjereni su samo DC naponi. Spojen je u sistem i svira, za sad sam vise nego zadovoljan. Mjerenja cu obaviti kasnije... Vrag odnio i zurbu, bitno je da svira. ;)

Jedan od ovih prototipva, onaj koji mi se najvise svidi, ici ce u finalizaciju.
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sub lip 25, 2016 6:06 pm

Morat ću i ja jedan preamp napraviti, tako da mi je svakako ova tema zanimljiva. :)
tom_hifi

PostPostao/la pamook » Sub lip 25, 2016 6:52 pm

koje cijevi su u igri?

vise necemo ni pisat "Bravo Edison, svaka cast" vec samo BEsc :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika