Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Schultz » Uto svi 21, 2013 6:49 pm

Tome, za primjetiti je kronični nedostatak utičnica....

Znači da radiš na nekoj super-duper letvi....?

Inače, biti će to OK... Malo previše rupičasto za moj ukus ali tako valjda mora biti.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » Uto svi 21, 2013 7:06 pm

Da, samo je jedna 'dedicated' utičnica za HIFI (posebni TZ element sa osiguračem 20A i 3x2.5mm2 žicom) i sve će ići preko nje, tj. preko letve koja će biti uštekana u nju. Oko 'uber super' letve još ništa. Imam modificiranu Elektrokontakt letvu, no, u budućnosti mislim napraviti neku kutiju s filterima, no, vidjet ćemo, ima vremena za to.

A gle, uživo to puno bolje izgleda što se tiče rupica. Vjeruj mi :) Što se akustike tiče, soba je već sad poprilično 'mrtva' naspram ostalih. :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Uto svi 21, 2013 7:20 pm

tom_hifi napisao:Da, samo je jedna 'dedicated' utičnica za HIFI (posebni TZ element sa osiguračem 20A i 3x2.5mm2 žicom) i sve će ići preko nje, tj. preko letve koja će biti uštekana u nju. ...

Mala napomena:
Maksimala dozvoljena opteretivost bakrene žice i kablova u kućnim instalacijama je ~6A/mm2, pa je tako s kabelom (ili žicom) od 2,5mm2 dozvoljeno provoditi ~15A struje. Uz debljinu kabela (žice od 2,5mm2) se dozvoljava osigurač od 16A, a ne 20A kako je navedeno!
davorin

PostPostao/la micro » Uto svi 21, 2013 8:11 pm

Khadgar2007 napisao:Zapravo 12mm mi i je za cnc(z os) ali imam dva ležaja viška pa rekoh da iskoristim za jedan zgodan stalak.

Danas nasao taj komad, ali nisam nasao nista sipki od 12mm, ovo o cemu pricam je da su dvije paralelne sipke debljine 10mm, razmaknute jedno 5cm upresovane u komad alu i imaju dvije linearne vodilice koje su opet upresane u drugi komad alu, duzina od 12-14cm nisam mjerio ali bi se moglo napraviti mini stalak za mali pcb busilicu.
Ako hoces posalji na pm adresu gdje da ti posaljem dobijes free ionako ce to zahrdjati pa ako mozes upotrijebi.
micro

PostPostao/la sonny » Uto svi 21, 2013 8:36 pm

davorin napisao:
tom_hifi napisao:Da, samo je jedna 'dedicated' utičnica za HIFI (posebni TZ element sa osiguračem 20A i 3x2.5mm2 žicom) i sve će ići preko nje, tj. preko letve koja će biti uštekana u nju. ...

Mala napomena:
Maksimala dozvoljena opteretivost bakrene žice i kablova u kućnim instalacijama je ~6A/mm2, pa je tako s kabelom (ili žicom) od 2,5mm2 dozvoljeno provoditi ~15A struje. Uz debljinu kabela (žice od 2,5mm2) se dozvoljava osigurač od 16A, a ne 20A kako je navedeno!

I još digresija...
16A utičnice su nekakav maksimum za jednofazne ~200 A uređaje za zavarivanje ( invertori )...
Odnosno svi jači uređaji su trofazni...
Tako da će valjda biti dovoljno za muziku :D

Inače, složio bih se sa Schultzom da je premalo utičnica...
Kad si več radio sve "iz nule" ;)
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Dean » Uto svi 21, 2013 8:44 pm

sonny napisao:Inače, složio bih se sa Schultzom da je premalo utičnica...
Kad si več radio sve "iz nule" ;)

Što vi brijete?

Već vidim šivaču mašinu u čošku ! Za to je dovoljna upravo jedna utičnica.
o.a. ( Bagat mašine imaju malu žaruljicu na sebi, pa nije potrebna druga utičnica)

:whistle:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Uto svi 21, 2013 9:16 pm

davorin napisao:

Mala napomena:

Generalno stoji, ali ne mora uvijek biti. Ako je vod/kabel u zraku 2,5 mm2 može trajno podnijeti i vise od 16A. Sve ovisi o uvjetima polaganja kabela. Proizvođači u katalozima daju max. podnosive struje za određene presjeke kabela i faktore (<1) kojima se mnoze ovisno o načinu polaganja odnosno mogućnostima odvođenja topline.
Tome smanji osigurac na 16A. To je sasvim dovoljno.
joe dalton

PostPostao/la Schultz » Uto svi 21, 2013 10:16 pm

Osigurač se mora odabrati prema najslabijem elementu a taj je u ovom slučaju utičnica jer su sve schuko utičnice deklarirane na max 16A.

Digresija:

AC ili DC sasvim je svejedno. 16A je 16A....

:mrgreen:

Dodatak:

Tome, ako želiš da budeš sigurniji u dio instalacije na kojoj ti je hifa, odaberi automatski prekidač sa minimalno 10kA prekidne moći. To je obično kvalitetnija roba.

Preporučujem Schneider Electric Acti9 seriju B16A. :mrgreen:
Svaki Mujo kuje konja po mjesecu....

Ne, ne.... Svoga konja hvali... :lol: :lol:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » Uto svi 21, 2013 10:26 pm

U zidu je ÖLFLEX® LAPP CLASSIC 110 3G2.5mm2. Prisidni vijak u TZ elementu sam stavio 25A. Osigurač lagano smanjim na 16A, nije nikakav problem. Dužina kabela od TZ elementa do utičnice je maksimalno 5m, može biti samo manje od toga, nisam mjerio.

http://www.lappusa.com/Spec_Template.asp?nGroupID=1065" target="_blank" target="_blank

A što se tiče više utičnica kad sam već sve radio ispočetka, nije mi to potrebno. :)
tom_hifi

PostPostao/la Schultz » Uto svi 21, 2013 10:35 pm

Aaaaa ti imaš čaval u zidu... Aaaaa....

Pa možda i najbolje riješenje za hifu.... Barem je prekidna moć, moćna!
Malvazijski tigar
Schultz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica