Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Ned lip 02, 2013 4:04 pm

Dean napisao:
pamook napisao:Khad, sve 5, ali VEGETA ??? :o

toliki mix kemije se ne moze nazvati zacinom, barem IMO :? ... to ti je ko da tvrdis da je cedevita zdrava :(

Šta nije? Majku mu.... :o

nije, već jaaako duuugo..... ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Pon lip 03, 2013 1:51 pm

pamook napisao:Stize sezona... dobio sam molbu da stavim shemu, pa evo :D

naravno - visnje:

obrane, oprane i odkostene, oko 10-12kg (visnje i sok) promijesati sa 2-3kg secera da odstoji preko noci. Moze i ne mora...
po raspolozenju staviti jos 2 kg secera (zavisi koliko su same visnje slatke), u sve ove godine nije bilo sezone da je trebalo stavljati vise od 0.5kg secera po kg ociscenog voca...
staviti u vecu posudu (ova na slici je fi 45 x 15 visine) i uz konstantno mijesanje pusititi da kljuca oko sat vremena (kljuca, znaci ne racunam vrijeme potrebno da prokljuca)...
u tih sat vremena hlapljenjem padne nivo u posudi za oko 1/4 do 1/3

na dobivenu kolicinu (od startnih 10-12kg voca) staviti 3-4 (ne vise od 4) vrecice želina (malo pakiranje) apsolutno ignorirajuci recepturu s vrecice jer se ista odnosi na brzo ukuhavanje voca u zeleu, a sve za 10 minuta. a svi znamo da je 10 minuta premalo za bilo sto :mrgreen:

zelin je prije dodavanja dobro pomijesati s 200-300g secera (unaprijed odvojenih od ukupne kolicine) da bi se lakse rasporedio po masi i da ne stvori zelatinozne grudice.

umijesavsi zelin, kuhati jos nekih 20ak minuta

stisati vatru na minimum, puniti u staklenke, zatvarati ih odmah po punjenju, obrisati od nespretnosti operatera na grabilici (šefli) te slagati u vecu korpu, kutiju ili posudu oblozenu starom dekom ...

po zavrsetku, prebaciti krajeve deke preko slozenih bocica da bi se odvio proces laganog hladjenja (starorvackim rjecnikom receno - "dunstanje") i nakon otprilike 24 sata izvaditi i presloziti na pogodno mjesto...

ponoviti dva do tri puta unutar sezone visanja (obicno unutar tjedan dana :teasing-whipblue: :teasing-whipblue: ) te naci pogodnu osobu za zasluzeno masiranje utrnule pozadine. Ili, sto je puno bolje, biti u svojstvu masazera za utrnule pozadine bolje polovice)....

good luck i u slast

Nastavak priče kod mene (prve tri faze za sada!):
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lip 03, 2013 2:12 pm

ja ne znam kako je kod vas ali kod mene višnje/trešnje koštaju ko svetog petra kajgana a budući da nemam besplatni izvor dotičnih niti ne pomišljam da radim bilo ča sa njima. Sjećam se prije kada su jagode bile skuplje od trešanja a sada jagoda ima na bacanje...
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pon lip 03, 2013 2:27 pm

Khadgar2007 napisao:ja ne znam kako je kod vas ali kod mene višnje/trešnje koštaju ko svetog petra kajgana a budući da nemam besplatni izvor dotičnih niti ne pomišljam da radim bilo ča sa njima. Sjećam se prije kada su jagode bile skuplje od trešanja a sada jagoda ima na bacanje...

Skupe su višnje i u Zadru (relativno), ali ove sa slike su sa stabalca moje punice (niti četvrtina nije još obrana!) koje je ove godine obilato rodilo (procjena je da ima ukupno ~20kg višanja na stablu koje bi odrezano težilo jedva jednako toliko!). :D
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lip 03, 2013 2:30 pm

Bolje to čim prije skinuti da kojim slučajem ne bi ta težina naškodila stablu.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pon lip 03, 2013 2:32 pm

Khadgar2007 napisao:Bolje to čim prije skinuti da kojim slučajem ne bi ta težina naškodila stablu.

Zdušno na tome radimo! :laughing-rolling: :laughing-rolling:
davorin

PostPostao/la pamook » Pon lip 03, 2013 3:26 pm

:clap: :clap: samo naprijed :D

ja srecom imam malenu oazu unutar grada (ok, malo veceg sela :lol: ) pa vise ne moram kupovati... inace je isto bilo 10ak kg na trznici, pa kuci na obradu... sad je status 2 veca stabla, jedno nesto manje i u drugom redu tri manje visnje... a trebalo bi i pokosit, al me kisa stalno ometa :mrgreen: :lol: :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lip 03, 2013 4:03 pm

hebemu miša, kako zavidim ovima koji imaju razno voće u blizini kuće,samo hop na stablo i beri. Ja bi zasadio nešto od agruma u stanu ali je problem zima jer vani ne može a unutra je pretoplo,a podrum se nema. :(
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Pon lip 03, 2013 6:09 pm

osim sto bi jako svijetlo u podrumu privlacilo i organe reda, jel.... :lol: :naughty:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la audio kutak » Pon lip 03, 2013 7:27 pm

Khadgar2007 napisao:hebemu miša, kako zavidim ovima koji imaju razno voće u blizini kuće,samo hop na stablo i beri. Ja bi zasadio nešto od agruma u stanu ali je problem zima jer vani ne može a unutra je pretoplo,a podrum se nema. :(

imam ti ja 2 stabla agruma.... tokom godine su vani na terasi a po zimi su u garaži.... i cvijetaju ko blesavi....

a od višanja radimo..... višnjevac! :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica