Dean napisao:pamook napisao:Khad, sve 5, ali VEGETA ???![]()
toliki mix kemije se ne moze nazvati zacinom, barem IMO... to ti je ko da tvrdis da je cedevita zdrava
Šta nije? Majku mu....
nije, već jaaako duuugo.....
Dean napisao:pamook napisao:Khad, sve 5, ali VEGETA ???![]()
toliki mix kemije se ne moze nazvati zacinom, barem IMO... to ti je ko da tvrdis da je cedevita zdrava
Šta nije? Majku mu....
pamook napisao:Stize sezona... dobio sam molbu da stavim shemu, pa evo![]()
naravno - visnje:
obrane, oprane i odkostene, oko 10-12kg (visnje i sok) promijesati sa 2-3kg secera da odstoji preko noci. Moze i ne mora...
po raspolozenju staviti jos 2 kg secera (zavisi koliko su same visnje slatke), u sve ove godine nije bilo sezone da je trebalo stavljati vise od 0.5kg secera po kg ociscenog voca...
staviti u vecu posudu (ova na slici je fi 45 x 15 visine) i uz konstantno mijesanje pusititi da kljuca oko sat vremena (kljuca, znaci ne racunam vrijeme potrebno da prokljuca)...
u tih sat vremena hlapljenjem padne nivo u posudi za oko 1/4 do 1/3
na dobivenu kolicinu (od startnih 10-12kg voca) staviti 3-4 (ne vise od 4) vrecice želina (malo pakiranje) apsolutno ignorirajuci recepturu s vrecice jer se ista odnosi na brzo ukuhavanje voca u zeleu, a sve za 10 minuta. a svi znamo da je 10 minuta premalo za bilo sto![]()
zelin je prije dodavanja dobro pomijesati s 200-300g secera (unaprijed odvojenih od ukupne kolicine) da bi se lakse rasporedio po masi i da ne stvori zelatinozne grudice.
umijesavsi zelin, kuhati jos nekih 20ak minuta
stisati vatru na minimum, puniti u staklenke, zatvarati ih odmah po punjenju, obrisati od nespretnosti operatera na grabilici (šefli) te slagati u vecu korpu, kutiju ili posudu oblozenu starom dekom ...
po zavrsetku, prebaciti krajeve deke preko slozenih bocica da bi se odvio proces laganog hladjenja (starorvackim rjecnikom receno - "dunstanje") i nakon otprilike 24 sata izvaditi i presloziti na pogodno mjesto...
ponoviti dva do tri puta unutar sezone visanja (obicno unutar tjedan dana![]()
) te naci pogodnu osobu za zasluzeno masiranje utrnule pozadine. Ili, sto je puno bolje, biti u svojstvu masazera za utrnule pozadine bolje polovice)....
good luck i u slast
Khadgar2007 napisao:ja ne znam kako je kod vas ali kod mene višnje/trešnje koštaju ko svetog petra kajgana a budući da nemam besplatni izvor dotičnih niti ne pomišljam da radim bilo ča sa njima. Sjećam se prije kada su jagode bile skuplje od trešanja a sada jagoda ima na bacanje...
Khadgar2007 napisao:Bolje to čim prije skinuti da kojim slučajem ne bi ta težina naškodila stablu.

samo naprijed 
Khadgar2007 napisao:hebemu miša, kako zavidim ovima koji imaju razno voće u blizini kuće,samo hop na stablo i beri. Ja bi zasadio nešto od agruma u stanu ali je problem zima jer vani ne može a unutra je pretoplo,a podrum se nema.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 5 gostiju