pojačalo sa 6p3s-e

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la davorin » Pet lip 21, 2013 5:13 pm

Uz korištenje elektronki 6P3S-E (svakoj elektronki G2 preko 470 Ohma/2W spojiti na anodu), anodni napon od 400V (još bolje 430-440V) i izlazni transformator sa Raa=4kOhma bi se dobila izlazna snaga nešto veća od 13W.
Izlazni trafo od Raa=4kOhma je puno jednostavniji (čitaj: jeftiniji!) od onoga sa Raa=6,6kOhma jednake kvalitete. Treba uzeti zajednički Rk od 330-390 Ohma, ili za svaku elektronku od ~680 Ohma
Zadnja izmjena: davorin; Pet lip 21, 2013 5:46 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la tubeman » Pet lip 21, 2013 5:42 pm

Jasam sa tim cijevima dosta radio. jedo 7-8 pojačala, i to po različitim shemama.
Za napon se ne treba bojati, jer 400V podnose i više nego dobro.
Predlažem da se ne žuri s šemama, jer iz njih se i ne može isčitaiti kako će sve skupa raditi.
Ja sam na kraju preuzeo osnovni koncept od LEAK TL25, s time da sam na ulazu i okretaču faze završio s ECC83 :)
Pitanje je što je na kraju ostalo od osnovnog koncepta :) :)
Ne znam čemu tolika "potreba" za ruskim 6SN7 jer mi se one nisu previše dopale.
U krajnjoj liniji, može se iskoristiti bilo što :)

Do sada se (unatrag 7-8 godina) niti kod jednog nije pokazala potreba za zamjenom cijevi, a rade uglavnom 7/24.
Cijevi imaju poseban sonični štih. Odluku o ultralinearnom i triodnom spoju treba donijeti kada se čuje "standardna" postava.
Mene se generalno nisu previše dojmili, i ne samo sa tom familijom cijevi.
Isto je i sa prednaponima. Neko kaže fiksni, netko automatski....
Stvar je individualna i ne bi bilo loše predvidjeti sve to jer ne bi trebalo biti previše zahtjevno, a kasnije puno pomogne.
Ako se sve to uzme u obzir (treba dobro promisliti ispravljač, a posebno mrežni trafo), s projektom je jako lako upravljati :)

Sam izlazni trafo nije problematičan, i u principu će biti sasvim OK onaj koji je projektiran za EL34, KT66 ili 5881.
Povratnu vezu ionako treba podesiti na kraju jer ovisi o puno faktora od kojih je najvažniji izlazni trafo.
A ako se trafo bude dao motati profesionalcu, onda bi jako dobro bilo predvidjeti posebni izvod za to.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 21, 2013 6:25 pm

tubeman napisao:Jasam sa tim cijevima dosta radio. jedo 7-8 pojačala, i to po različitim shemama.
Za napon se ne treba bojati, jer 400V podnose i više nego dobro.
Predlažem da se ne žuri s šemama, jer iz njih se i ne može isčitaiti kako će sve skupa raditi.
Ja sam na kraju preuzeo osnovni koncept od LEAK TL25, s time da sam na ulazu i okretaču faze završio s ECC83 :)
Pitanje je što je na kraju ostalo od osnovnog koncepta :) :)
Ne znam čemu tolika "potreba" za ruskim 6SN7 jer mi se one nisu previše dopale.
U krajnjoj liniji, može se iskoristiti bilo što :)

ja bih stavio 6sn7 a ne ovu rusku 6h8-koji već broj ide....

tubeman napisao:Do sada se (unatrag 7-8 godina) niti kod jednog nije pokazala potreba za zamjenom cijevi, a rade uglavnom 7/24.
Cijevi imaju poseban sonični štih. Odluku o ultralinearnom i triodnom spoju treba donijeti kada se čuje "standardna" postava.
Mene se generalno nisu previše dojmili, i ne samo sa tom familijom cijevi.

da, mnogi kažu da su dobre i da traju te sa E prefiksom

tubeman napisao:Sam izlazni trafo nije problematičan, i u principu će biti sasvim OK onaj koji je projektiran za EL34, KT66 ili 5881.
Povratnu vezu ionako treba podesiti na kraju jer ovisi o puno faktora od kojih je najvažniji izlazni trafo.
A ako se trafo bude dao motati profesionalcu, onda bi jako dobro bilo predvidjeti posebni izvod za to.

jel onda ide trafo 4k PP ili SE ?
We Are DIY-erz...
audio kutak

A šta da radim... by audio kutak (nastavak pojačalo sa 6p3s)

PostPostao/la harkonen » Pet lip 21, 2013 7:21 pm

Nemojmo dalje..... krenulo ovo nakrivo, pogotovo ovo zadnje pitanje s trafoima.
Uzmeš ti lijepo Tubemanov projekt sa ovim lampama koji je već, mislim i objavljen na ovom forumu,
ne sumnjam da će ti on dati dobar i dobrodušan savjet i shemu za to, poslušaš ga gdje treba pripaziti,
gdje ne trebaš štedjeti i uspjeh ti neće izostati....
Čak štoviše, taj amp je svirao u Krasnom, zar ne, kada su dva (a tko je njih uopće zvao??) "starca" iz Vž zauzela busiju kraj samog ulaza, spojila na ovaj amp legendarne "djeteline" i pustila Sambu Tzigane.....
Ostalo je povijest.
:lol:
Zadnja izmjena: harkonen; Pet lip 21, 2013 9:19 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 21, 2013 9:19 pm

Računaj si i na to koje zvučnike misliš imati u budućnosti, ako ćeš išta mijenjati ... 13W po kanalu bi moglo biti premalo za neko ozbiljnije slušanje (veći dinamički uzleti itd :) )
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 21, 2013 9:39 pm

tom_hifi napisao:Računaj si i na to koje zvučnike misliš imati u budućnosti, ako ćeš išta mijenjati ... 13W po kanalu bi moglo biti premalo za neko ozbiljnije slušanje (veći dinamički uzleti itd :) )

u planu je samogradnja sa Dayton širokopojasnim zvučnikom ili sa Visaton širokopojasnim, mislim 20BG,
tak nekak, uz dodatak visokotonca
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Dean » Pet lip 21, 2013 9:42 pm

Meni PP 6W6 ganja BG20 bez problema. Hebeš ti te "uzlete". A i sve što sam radio do sad bilo je dovoljno za BG20. :violin:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 21, 2013 9:52 pm

Ma, za BG20 će biti dovoljno :) No, kod klasike će se malo osjetiti, no, neću sitničariti :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Pet lip 21, 2013 9:59 pm

audio kutak napisao:ja sam mislio uzeti ove ruske 6p3s-e (koje duže traju) umjesto babuški koje su meni preskupe a kao ulaz uzeti 6sn7

Audio kutak, cijena cijevi u projektu cijevnog pojacala u kategoriji koja tebe zanima nije toliko bitna, tj. marginalana je. Puno skuplji dijelovi su transformatori, kondenzatori, potenciometar, prikljucci... ako zelis napraviti dobro pojacalo.

Ruskih 6SN7 ima i dobrih i mikrofonicnih. Jedina prednost je sto su jeftine. Ali dok proberes dobre, ne moraju biti ni jeftine...

Oko izbora shema: zanemari sheme koje vise po internetu. Tu ima svasta, i moras biti veliki strucnjak da izaberes dobru. Radi nesto provjerenao, sto je napravilo vise samograditelja koji su se pozitivno izjasnili o gradnji. Inace nemoj ni pocinjati, jer ces brzo zaci u slijepu ulicu, a projekt nikad nece biti zavrsen, i ostat ces i bez novca i razocaran.

U knjizi Nikole Vukusica je par dobrih shema koje bi mogao iskoristiti. Ili uzmi tubemanov projekt, taj sigurno radi... Ili neki s naseg foruma. Nemoj glavom kroz internet... razbit ces glavu...

Vec po izboru cijevi se vidi da pokusavas ustedjeti, a to nije dobro kad radis projekt za sebe, i koji mislis koristiti vise godina. Recimo malo skuplja EL34 je ipak bolja cijev od te ruskinje. Jasno je meni da ne radis i da novac ne raste na grani... ali ipak, negdje se moze stedjeti, a negdje bas i nije pametno. Radje napravi mrvicu skromiji projekt, ali kako treba, s postenim dijelovima, i bit ces na kraju zadovoljniji.

Znaci, nadji pouzdanu shemu koju ce ti odobriti ljudi s foruma koji se u to razumiju. Malo po malo skupljaj dijelove, i pomalo gradi. Kroz neko vrijeme, niknut ce pojacalo na koje ces biti ponosan.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 21, 2013 10:33 pm

Edison napisao:Vec po izboru cijevi se vidi da pokusavas ustedjeti, a to nije dobro kad radis projekt za sebe, i koji mislis koristiti vise godina. Recimo malo skuplja EL34 je ipak bolja cijev od te ruskinje. Jasno je meni da ne radis i da novac ne raste na grani... ali ipak, negdje se moze stedjeti, a negdje bas i nije pametno. Radje napravi mrvicu skromiji projekt, ali kako treba, s postenim dijelovima, i bit ces na kraju zadovoljniji.

Znaci, nadji pouzdanu shemu koju ce ti odobriti ljudi s foruma koji se u to razumiju. Malo po malo skupljaj dijelove, i pomalo gradi. Kroz neko vrijeme, niknut ce pojacalo na koje ces biti ponosan.

eto, nisam mislio štediti ako sam izabrao jeftine cijevi.... te sam odabrao jer ih dosta koriste, dosta su jake i jer su babuške preskupe....

uostalom, planiram dati oko 400-1000 kn maximalno po jednom izlaznom transformatoru! njih ionako kupujem zadnje ;)

potići idu ili alps ili tocos, kondići idu epcos, panasonic, F&T i slično.... ništa hajend ili "magla"... ne mislim ulupati 100E u mrežni prekidač! nedaj bože!

naglasak je na dobrim trafoima i mrežnom trafu također... pa na cijevima...

Evo, kada si već spomenuo EL34 cijevke, mogao bih i nešto sa njima raditi, dakako, nemoraju biti ruskinje, uzati ću slovakinje JJ,,,,
samo da ima nekih 20 ili više wata jer bih ganjao male Wharfedale ili kasnije širokopojasne kada ih napravim... ne bih koristio
zvučnike tipa Dynaudio i slične koji su jako slabo osjetljivi i gladni snage...

molim neku dobru i provjerenu shemu sa EL34 pa ćemo dalje
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika