CFA-izlazna pojačala

Re: CFA-izlazna pojačala

PostPostao/la pinco » Pet lip 19, 2020 8:42 pm

Reka bi jedan član foruma, neču reč bepo, al to još ni gotovo :lol: .
pinco

PostPostao/la Bepone » Pet lip 19, 2020 11:01 pm

evo zgotovljen jos jedan modul, sutra novi test.. cijeli dan razmontiravam, montiravam i nikako skuzit ca mi dela probleme, neke oscilacije na VAs-u su bil ogromne, struja se nije dala stimat i bila velika..ali sada krece novi modul - br 3 u pogon! :dance:
Bepone

PostPostao/la aparatusonitus » Sub lip 20, 2020 6:50 am

Probaj bez C1/C2.
aparatusonitus

PostPostao/la Bepone » Sub lip 20, 2020 2:55 pm

danas pusten u pogon modul 3. po redu. izgleda ok, nije bilo vecih iznendjenja, :twisted: ofset 1V na izlazu, dodao 150 oma u seriju sa R4, ofset bez chipa pao na 10mV..

apparatusonitus - ostavio nakaraju C1 i C2 kad se vratin na pokvareni cu videt opet..

zapisao tipicne napone za pomoc sebi da ne trazin okolo i drugima ako bude trebalo
slika2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la dadod » Sub lip 20, 2020 3:22 pm

Bepone napisao:danas pusten u pogon modul 3. po redu. izgleda ok, nije bilo vecih iznendjenja, :twisted: ofset 1V na izlazu, dodao 150 oma u seriju sa R4, ofset bez chipa pao na 10mV..

apparatusonitus - ostavio nakaraju C1 i C2 kad se vratin na pokvareni cu videt opet..

zapisao tipicne napone za pomoc sebi da ne trazin okolo i drugima ako bude trebalo
slika2.jpg

Naravno pojacalo ce raditi i bez C1 i C2 ali s nesto vecim izoblicenjem na visokim frekencijama.
Moj primjerak je radio bez problema s tim kondenzatorima, u stvari oni povecavaju phase margin pa bi pojacalo trebalo u stvari biti stabilnije.
dadod

PostPostao/la Bepone » Sub lip 20, 2020 4:12 pm

evo tabelica sa mjerenjima modul 1 sa koreanskim trandjama KSA, KSC i modul 3 koji je sa fairchild originalima "E" koje sam uzeo na diyaudio- kao i svi -od onog indijca

iman jos cijelu ergelu tranzistora za isprobat ali ovako me veseli iz prve da su mjerenja jako slicna, ca bi znacilo da su i tranzistori takodjer .. ostatak su originali sa mousera a izlazi SJ50, SK135 iz furde Hitachi.
mj.png

offset je mali na oba pojacala nakon male modifikacije oko R4..sad konacno nakon par dana borbe sa lemilicon i osciloskopom, moren to i ic slusat kako to zvuci a da nije mono :P
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la dadod » Sub lip 20, 2020 5:57 pm

Bepone napisao:evo tabelica sa mjerenjima modul 1 sa koreanskim trandjama KSA, KSC i modul 3 koji je sa fairchild originalima "E" koje sam uzeo na diyaudio- kao i svi -od onog indijca

iman jos cijelu ergelu tranzistora za isprobat ali ovako me veseli iz prve da su mjerenja jako slicna, ca bi znacilo da su i tranzistori takodjer .. ostatak su originali sa mousera a izlazi SJ50, SK135 iz furde Hitachi.
mj.png

offset je mali na oba pojacala nakon male modifikacije oko R4..sad konacno nakon par dana borbe sa lemilicon i osciloskopom, moren to i ic slusat kako to zvuci a da nije mono :P

Bas dobro, to ces na i opisati, mislim na slusanje.
dadod

PostPostao/la Bepone » Sub lip 20, 2020 10:04 pm

evo 4h seansa od opaljenja je zavrsila, sad sam ugasio amp.. hladila topla ali ne prevrela.. znaci ok.. pretezno glasno slusanje :twisted: , sa raznih izvora, komputerskih, cd, flacova, vanjskih zvucnih.. nisam jos probao bolji DAC ali i to cu.

kriticka ocjena, pozitivna! nisam imao zastite zvucnika i spojio na najskuplje doma ATC monitore a kasnije i na transmisije nisam mogao docekat da sve napravim . na oba zv slican dojam.

kakvo stanje je sad , treba ce jos razradjivanja jer je zvuk zrno sirov. to ne znaci preostar ili neslusljiv, nije nikakva drama, nego sirov. i to zrno.. mozda kao da su visoki blago naglaseni. to normalno nije istina jer sam mjerio frek. odziv i ravan je do preko 100kHz.

ja bi tu zelio jos neko zaobljenje vokala ili cinela, koje se osjete vise na nekim stvarima, i velikim glasnocama recimo par % da su blazi vec je jako dobro...prvih sat dva sam kriticki stajao pred ampom i vrtio sav materijal poznat i neoznat.. trazio pluseve i minuseve ampu i gledao oce li ca eksplodirat :lol: ..jedno 95% snimki mi nije odgovaralo pa sam krenuo ,na recimo to "mutnije" snimke gdje ih je amp malo kompenzirao i tako sam ostao do sad. trazim si stvari koje mi pasu na toj situaciji-
amp je inace jako je brz, dinamican, nikako mutan niti muljav, trenutno mozda malo hladan ja bi zelio da je topliji, trenutno blago prezentan a konacno treba postati lagan, leprsav (ja se nadam)!

nema jos te magije kao sa lampama, nadam se da ce sa vremenom razviti i te karakteristike , ako ne ce dobit neku lampu ispred :mrgreen: malo sam pricao sa sawom i on dijeli slicne dojmove sa pocetka. nisam se jos igrao ni sa biasom, da su veci hladnjaci bi ih nalozio. moran negdje iskopat iman jedan veliki od par kg aluminija od 50kW IGBTa pa ce bit za oba kanala.

kako mi je ostalo visak plocica biti ce jos varijanti sa drugim tranzistorima u pogonu pa cemo videt i to. malo se oduzilo sa izradom kroz nekoliko godina ali barem se naucilo o tranzistorima :lol: hvala damiru na savjetima u cijelom procesu gradnje! ovo je primjerak od zmajza pa ce kod njega zavrsiti ;)
Bepone

PostPostao/la dadod » Ned lip 21, 2020 8:40 am

Pa meni je odavno jasno da postovatelji cijevnih pojacala nikada nece priznati da neko tranzistorsko pojacalo svira bolje od cijevnog.
Cijevna pojacala unose izoblicenja, najcesce drugi i treci harmonik (a to je zbog toga sto vecina cijevnih pojacala koriste nisku globalnu negativnu povratnu vezu ili je ne koriste, a zbog izlaznog transformatora nije moguce postici jacu negativnu povratnu vezu) koji zvuce ugodno ali ipak to nije originalno snimljena muzika.
Ja nastojim da moja pojacala sto manje utjecu na original, ali sto je tu je, svakom svoje veselje.
dadod

PostPostao/la davorin » Ned lip 21, 2020 9:05 am

dadod napisao:Pa meni je odavno jasno da postovatelji cijevnih pojacala nikada nece priznati da neko tranzistorsko pojacalo svira bolje od cijevnog.
Cijevna pojacala unose izoblicenja, najcesce drugi i treci harmonik (a to je zbog toga sto vecina cijevnih pojacala koriste nisku globalnu negativnu povratnu vezu ili je ne koriste, a zbog izlaznog transformatora nije moguce postici jacu negativnu povratnu vezu) koji zvuce ugodno ali ipak to nije originalno snimljena muzika.
Ja nastojim da moja pojacala sto manje utjecu na original, ali sto je tu je, svakom svoje veselje.

Ne želim kvariti temu, ali moram se osvrnuti!
Napravio sam nekoliko stotina tranzistorskih i nekoliko stotina cijevnih pojačala (možda i više i jednih i drugih!), a čuo sam ih puno veći broj od toga. Obišao sam i neke od vodećih evropskih prezentacijskih okupljanja proizvođača audio tehnike (ranijih godina) u periodu od ~1974-te godine do danas, a da im i ne pamtim točan broj.
Jedini generalni zaključak iz svega toga sam izvukao da je svako generaliziranje pogrešno, a isključivost sigurno glupost.
Sva pojačala, bez obzira na tip i topologiju, se mogu svesti na ona dobro projektirana i dobro napravljana i ona koja to nisu.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika