Postao/la misterno » Čet srp 16, 2020 10:06 pm
Prilikom "proizvodnje" elektrolitskog kondenzatora,jedna strana alu-folije je uslijed napona kojem je izložen elektrokemijski oksidirana,Druga nije.Oksidni film je ustvari dielektrik.Prilikom dugog "ležanja" tj. kond koji nije izložen naponu,njegov dielektrik gubi dielektrična svojstva,s vremenom sve više.Kada takav kondenzator priključite na napon,između elektroda poteče struja koja je gotovo sigurno kod ovakvog kondenzatora "iznad propisanih limita"(vidi tablicu).Ovo vremenom utječe na "životni vijek kondenzatora-skraćuje ga.Također je moguće da u određenim uvjetima,izazove katastrofu.Praktično je u kratkom spoju za ispravljačke diode.
Da bi smo sprečili ovu pojavu,neophodno je svaki kondenzator koji je "dugo ležao-neaktivan" pravilno reformirati,tj obnoviti oksidni film.To radimo tako da kondenzator priključimo na izvor dc napona preko "current limitera" te sukladno "priključenom naponu" čekamo da "leakage current" padne barem na vrijednost iz tabele.Priključeni napon/dozvoljeni leakage u mA.
Za demonstraciju ovog snimio sam u nekoliko fotki kako se ponašao jedan JJ kondenzator 50+50uF/500V,kojeg sam nedavno kupio novog(Teoretski je mogao ležati u skladištu 10+ godina).
Startao sam od 12V,gdje je leakage bio reda 50-tak microamps,kako sam povećavao napon normalno rastao je.Naročito obratite pozornost na fotku br.15 i 16.Kada sam dostigao 470 VDC, l.c. je u startu bio veći od 0,8mA.(Vidio max. dopuštenu vrijednost u tabeli),da bi se s vremenom očekivano smanjio na ispod 0,43mA,što zadovoljava po tabeli.Da bih prošao postupno od 12V,preko 50,150,250,300,350,400,450,500VDC,naravno svaki put treba sačekati da l.c.padne minimum na vrijednost iz tablele(napon/l.c)bilo je potrebno CIJELIH 37 MINUTA!!!!.A kao imamo novi kondenzator.Jasno je zašto je preporuka prije ugradnje reformirati!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.