Tascam 48 - povratak u život

Tascam 48 - povratak u život

PostPostao/la DrFireBottle » Ned srp 12, 2020 11:30 am

Pozdrav svima,

neznam da li ova sprava spada pod "refresh" starih uređaja, zato jer ju se kompletno treba obnovit, ali korak po korak.
Dočepao sam se multikanalca pod račun u zamjeni za neku opremu, rekao ajde, zašto da ga ne uzmem, ali imao sam šta vidjeti kad je došao...
Od klasike da su se raspale sve gumice, da je ljepljiv od nikotinskih naslaga (bio na Radiu u Splitu i do prije 15 godina je bio vjerojatno konstantno gažen bez održavanja pa je završio u podrumu kad se na digitaliju prešlo, pa do toga što neznam sam procjeniti i popraviti, npr. glave upitne nakon čiščenja, motori ne vrte traku, kad se klikne play, samo krenu i zapnu, vu metri ne svjetle i razno razni problemi, imam tehnički manual i nadam se da ga mogu spasiti.
Ono što sam htio pitati je vama pokazati slike glava pa da prokomentirate ako je to ičemu.

I da, usput, ovo su slike glava nakon što sam ih čistio sa onom izopropilnom tekućinom.
tascam2.jpg

IMG_20200712_101100.jpg

IMG_20200712_101124.jpg

IMG_20200712_101137.jpg

3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

Re: Tascam 48 - povratak u život

PostPostao/la DrFireBottle » Sub srp 18, 2020 12:07 pm

Zar nitko? :D
DrFireBottle

PostPostao/la tubeman » Sub srp 18, 2020 1:04 pm

Hajde onda tek par rečenica....
Ako ga nitko nije htio ili znao vratiti u život, pitanje je isplati li se to uopće, pogotovo da bude potpuno funkcionalan.
Danas je beskrajno jeftinije snimati i miksati digitalno, pogotovo na "balkanski" način - bez plaćanja licence za softver :)
Magnetofoni, pogotovo ovako kompleksni nisu jednostavni i praktični za oživljavanje od nule. Prvenstveno zato što su dijelovi prilično nedostupni - čitaj: bezobrazno skupi, drugo što za to treba imati odgovarajuću opremu i znanje za podešavanje.
Posebno ovakvi višetračni zbog glava koje su uglavnom izraubane (kao što su i tvoje :( )
Kad ih se i pronađe na intenetu (glava od $500,00 na više, obični pinch roller od $60,00, capstan motor od $400,00 itd...)
Sve te cijene se odnose uglavnom na RABLJENE dijelove koji ne garantiraju savršenu funkcionalnost i u krajnjoj nuždi će ih kupiti netko komu DOISTA trebaju.
Ispravne 48-ce se mogu kupiti i za manje od $1.000,00 ali najvjerojatnije u sličnom stanju kao što je i tvoja.
Moguće je da dovođenje u život i neće puno koštati ako se sve samo uredi uz vjeru da ništa ozbiljnije nije krepalo, ali pitanje je kakva će kvaliteta tog "života" biti.
Sve se može napraviti ali pitanje po koju cijenu vremena i novca.
Dobra stvar je što su te mašine vrlo robusne i osim gumenih dijelova i glava ostalo ne krepava tek tako.
Ovako, na neviđeno nije moguće davati neke savjete jer se radi o kompleksnom stroju gdje je veći problem podesiti sve to nego mijenjati kondenzatore i gumice.

Imam doma tri komada Tascama BR20 u radnom stanju (+ cijelu hrpu raznih REVOXA i Studera (Uhere i japance ne brojim :))) ali nikako da se odvažim restaurirati ih onako kako bih htio budući znam što me čeka :(

Ako ti je zanimljivo samo da ga imaš i da nešto radi onda to ne bi trebalo biti prekomplicirano, ali preoptimistično je očekivati da ćeš tek sa savjetima sa strane odraditi dobar posao.
Doduše, nikad se ne zna jer možda je sve jednostavnije nego što izgleda ;)
Inače, takvi višetračni magnetofoni nisu previše traženi i ne postižu neke cijene jer nisu previše upotrebljivi u HI_FI-stičke svrhe a za snimanja su ih istisnuli digitalni uređaji.

Eto, nadam se da nisam ubio daljnju volju.
Ako se odvažiš ići dalje pomoći ću koliko ovako na daljinu mogu.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la DrFireBottle » Sub srp 18, 2020 3:23 pm

Ma nisam tražio pomoć, nego čisto pitao da se procjene glave.
Ja sam disleksična osoba inaće, i sve gdje su ekrani i kompjuteri, sve moderno mi jako sjeda na ... onu stvar.
Cilj mi se je prebaciti kompletno na analogiju, već imam 32ch Soundcraft za magnetofon i tonu rackova i preampova za pospojiti. Ja u biti nisam hifist niti sam ikad bio, ja sam mali autor koji piše svoje tekstove i snima svoju glabu, a povremeno sa bendom, rad na računalu mi nije stran, dapače, za neke stvari sam maher jer sam ta nova generacija koja kao brzo kopča, ali jednostavno, ne želim više na kompjuter snimati, imam trake i imam nabove, i generalno mi je jasan princip snimanja na to.
Budem ga doveo u "vozno" stanje, jer gurnuo sam ga u struju, i on uistinu svira, stavio sam nekakvu traku bezveze za otpad, i to je sviralo, i snimalo, tako da...
Uvjek sam si htio Tascam TSR8, jer mi je to najbolji multikanalac, i tata mi je davnih dana prije rata gazio trake sa tim aparatom, tako da imam i materijala za digitalizirati, ali kako je došla prilika dobio sam ovo, i tata mi nešto još veli kao da se motori nekako čiste, da se unutra nakupio "black goo" koji može uništiti te motore ako to sve ne počistim iznutra, a neznam na šta je mislio.

Još jedna zanimljivost, kad sam ga dopeljao doma, tata je otkačio i skoro me "namlatio" i rekao da nisam normalan (zapunio sam kuću sa toliko krame da se neda disat) kaže on, neću ti ja pomagat, ne zanimaš me, nemam ja živaca za to niti novaca :D
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Sub srp 18, 2020 3:35 pm

Motori iz prve nisu vrtili, ali je u jednom trenutku proradio samo...
DrFireBottle

PostPostao/la Edison » Sub srp 18, 2020 9:19 pm

DrFireBottle napisao:Još jedna zanimljivost, kad sam ga dopeljao doma, tata je otkačio i skoro me "namlatio" i rekao da nisam normalan (zapunio sam kuću sa toliko krame da se neda disat) kaže on, neću ti ja pomagat, ne zanimaš me, nemam ja živaca za to niti novaca :D

:lol:

Mada ti se to na prvi pogled ne cini tako, roditelji uvijek misle na dobro svoje djece. Shvatiti ces kasnije. ;)

Sto se tice obnove uredjaja, samo naprijed. Guraj do kud mozes pa sto bude.

Od digitalije ne treba bjezati, to je sadasnjost i buducnost... Ni meni se ne svidja, ali svjestan sam da s njom sve ide puno brze, jednostavnije, lakse...
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sub srp 18, 2020 9:31 pm

Mogu ti reći samo naprijed. Uči, budi uporan. Nedaj se omesti.
tom_hifi

PostPostao/la DrFireBottle » Pet pro 18, 2020 9:36 am

Evo stoji u hodniku vec par mjeseci kao ukras, mislim da je krajnje vrjeme da ga slozim, pa ako mi ekipa tu moze pomoci gdje da nadjem pinch rollere najeftinije, kako raskopati te motore i ocistiti ih unutra itd. Ali ukratko gdje ima za kupit najeftinije pinch rollera za to ili alternativa, moze li ga netko u HR izraditi i cak ako ovo izade iz mojih mogucnosti, kome odnjesti ovog Tascama?

Svaki odgovor ce biti koristan. Hvala unaprijed.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Čet lis 14, 2021 8:20 am

Da osvježim malo događaje, kupio sam još jedan tascam 58 od cig...ups, roma na hreliću za parsto kuna, i poslužio je kao odličan izvor dijelova za ovoga... U međuvremenu smo tata i ja nabavili otari 24ch mag na 2 inch traku, prebrutalna stvar, isto od jednog lika sa kustošije.

Ovaj je skupljao prašinu u hodniku i jučer mi pukao film, i rekao sam neće moći, skinuo sve panele sve ostalo, i komponentu po komponentu sa maramicom i krpicom čistio sve, sad je puno ljepši. Glave demagnetizirao sa demagnetizatorom.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Čet lis 14, 2021 8:24 am

20211014_082339.jpg

Sad to nalikuje polako na nešto.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja