Lateral CFA 120W i 80W

Re: Lateral CFA 120W i 80W

PostPostao/la grunf » Sub pro 12, 2020 11:41 am

evo jedan 400A prekidač(klima od 750kW) na koji dolazi Al kabel s trafostanice, znači stopica je alumnijska s bakrenom čahurom koja ostaruje konakt i lipo se vidi zaštitini premaz da vlaga ne dođe između Al stopice i Cu uloška, da je stopica čisti Al tada bi došlo do njenog trošenja ,luka i izgaranja kabela i prekidača
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la davorin » Sub pro 12, 2020 11:48 am

Navedi točne mjere u mm pa ću izrezati komade CUPAL-a, ako budem imao trenutno, i poslati jer bi bila šteta da se upropasti toliki trud.
Proveo sam cijeli životni vijek radeći u prostorima gdje se nije naizgled mogao očekivati nikakav trag vlage, ali bi bez CUPAL-a sve kontaktne površine bakra i aluminija korodirale (naročito bakar), a unutrašnjosti izoliranih i klimatiziranih ormara za elektro-instalacije su imale odvlaživanje!
Time bi se na kraju u potpunosti spriječio prijelaz topline sa bakra na aluminij jer spojevi koji bi se razvili korozijom (bakreni karbonat, bakreni sulfat, "vodikova bolest", itd., a nije ni aluminij bio u potpunosti imun bez obzira na zaštitni sloj aluminijevog oksida koji se odmah javi na površini) su izuzetno loši vodiči topline i struje (imaju čak i "diodni" efekt!).
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sub pro 12, 2020 11:51 am

Koristio sam mast i ulje za urezivanje. Naravno da nisam radio na 'suho'.

A što se tiče galvanskih struja i korozije, znam za alu i bakar da se ne vole previše. Nebitno, isprobat ću to ovako, oba služe samo kao hladila (spojena su na masu) i neće nikad biti u vlažnim uvjetima.

Pa ćemo vidjeti kako će se ponašati. Hvala na savjetu

P.S. dimenzije bakra su 130 x 50mm.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Sub pro 12, 2020 11:54 am

tom_hifi napisao:Koristio sam mast i ulje za urezivanje. Naravno da nisam radio na 'suho'.

A što se tiče galvanskih struja i korozije, znam za alu i bakar da se ne vole previše. Nebitno, isprobat ću to ovako, oba služe samo kao hladila (spojena su na masu) i neće nikad biti u vlažnim uvjetima.

Kad budeš vidio, bit će kasno jer se površine neće moći popraviti! :lol:
davorin

PostPostao/la grunf » Sub pro 12, 2020 12:00 pm

tom_hifi napisao:Koristio sam mast i ulje za urezivanje. Naravno da nisam radio na 'suho'.

nemoj , evo ja sam sad izmjerio vlagu u svom dnevnom, grijanje je jutro ugašeno jer ne treba ,ali vlaga je relativno visoka ,normalno s upaljenim grijanjem će pasti ,ali nema smisla riskirati i uništiti hladnjake + što još imaš čelične vide i okvire(nisam prije iša za tim), znači imaš tri metala u spoju
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la grunf » Sub pro 12, 2020 12:04 pm

davorin napisao:

Kad budeš vidio, bit će kasno jer se površine neće moći popraviti! :lol:

može odniti na frezu ,pa šta ostane , to je još i najmanji problem ,veći je izgaranje izl. tranzistora zbog nemogućnosti odvođenja topline jer taj sloj je odličan izolator :lol:
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Sub pro 12, 2020 12:07 pm

Dogovorio sam s Davorinom CUPAL komade. :)

Idemo dalje.
tom_hifi

PostPostao/la grunf » Sub pro 12, 2020 12:11 pm

tom_hifi napisao:Dogovorio sam s Davorinom CUPAL komade. :)

Idemo dalje.

:handgestures-thumbupleft:
grunf

PostPostao/la Zmajz » Sub pro 12, 2020 1:08 pm

Ako je u igri eloksirani aluminij onda je oksidni sloj i izolator pa se nebi trebale dešavati ti procesi, ili barem jako usporeno....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sub pro 12, 2020 1:45 pm

Zmajz napisao:Ako je u igri eloksirani aluminij onda je oksidni sloj i izolator pa se nebi trebale dešavati ti procesi, ili barem jako usporeno....

:mrgreen: :lol:
Slaba utjeha!
Imao sam u firmi pobudno pojačalo-driver za izlazni stupanj modulatora SV-odašiljača sa IRF350 (mislim ~10 komada?) koji su bili spojeni preko masivnog bakrenog L-profila na još masivniji crno eloksirani aluminijski hladnjak, ali su nakon nekoliko godina svi tranzistori izgorili. Pri servisu smo pronašli da su korodirali i bakreni profili i aluminijski hladnjak pa čak i pocinčani željezni vijci kojima je profil bio pričvršćen na hladnjak. Neki od vijaka su prilikom pokušaja odvrtanja pukli što svjedoči da galvanske struje ne treba podcijeniti.
U zatvorenom, izoliranom, klimatiziranom elektro-ormaru sa kontroliranom vlagom se to dogodilo nakon 7 godina!
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika