Mislim da je davorin dobro i na vrijeme prekinuo (smirio) fetiš priču.
I sam voli koristiti "neuobičajene" cijevi, što je kod nekih dovelo do pomisli da se baš od svega da napraviti pita

Istina je da se koješta može upotrijebiti ali često je to samo od akademskog značaja i dokaz onoga "eto, ja napravio - svira".
Nisu bez veze inženjeri konstruirali namjenske cijevi, i logično je vjerovati da će ono što je namijenjeno za NF tu dati i najbolje rezultate.
To u praksi znači da će u zadanim uvjetima i u zadanom sklopu, statistički veliki postotak određenih cijevi dati približno isti rezultat.
Netko je popljuvavao 6c33 cijevi da su šit, da imaju različite karakteristike i sl.
To stoji. Te cijevi su imale vrlo specifičnu namjenu - stabilizacija napona i siguran sam da su gotovo sve savršeno služile svrsi.
Onda je netko otkrio da stabilizatorske cijevi imaju niski Ra, da imaju upotrebljivu krivulju "tamo negdje na jednom mjestu" i da se mogu iskoristiti u NF-u, posebno kao OTL.
I može se napraviti, ali uz puno pažnje, odabiranja i truda.
I krenula priča.
Naravno da (u namjenskim sklopovima) nekritična karakteristika takvih cijevi postaje veliki problem u NF-u.
Ista stvar je i s odašiljačkim cijevima.
Davorin je već praktički sve objasnio u nekoliko rečenica.
S njima se koješta može napraviti, ali je pitanje koliko to stvarno ima smisla, osim za samodokazivanje.
Mnoge "poželjne" cijevi su dosta rijetke i skupe, i već to ih čini još poželjnijim jer kakav se to biznis može napraviti s EL84 ili ECL86 ??
Može ih se "kriogenski upariti" što značajno podiže cijenu, ali to je već hrana za HIGH-END neznalice.
Na kraju, ispadne da možda i najbolji produkti, zbog toga što su masovno dostupni i jeftini nitko neće koristiti u uređajima jer su "bezvezni"

Možda je dobar primjer priča oko nabav3e upravo tih cijevi prije 6-7 godina.
Nabavio sam ih p 4 dolara zajedno s poštarinom, i to original zapakirane u one ksmeđe kartonske kutije s gumenim štitinicima.
Pošto su te cijevi danas? i to bez provjere jesu li nove ili rabljene, s geterom ili bez njega.
Jesu li troškovi proizvodnje toliko puta porasli od prije par godina.
Nisu. samo je potražnja veća i zalihe manje.
Sviraju li danas bolje nego prije par godina? NE.
Isto se dogodilo i sa "slavnom" 6n30p" kojoj je cijena od tri dolara (koliko sam ih pčaćao) skočila na koliko ??
Itd... itd...
Predlažem da prestanemo (osim ako nije u cilju razvodnjavanja sezone kiselih krastavaca) konfabulirati i tražiti gral-cijevi.
Ili preseliti temu u brbljaonicu.
Bolja je varijanta prezentirati (kao što je to Davorin napravio par puta) gotov projekt, opisati ga, usporediti s nečim (naravno to mora napraviti netko neutralan).
Ovako to počinje sličiti na temu koju je netko pokrenuo na AFN : Idemo mobitelom snimiti svoj sistem, staviti na YouTube i uspoređivati čiji bolje zvuči

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......