NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la Master of disaster » Čet lis 21, 2021 7:27 am

SasaKC83 napisao:Ručka je vjerojatno 250...

To je tabla, ko i moj RP6, sve Rege su takve, nema puno komplikacija...a net je pun upgradeova, samo što bi onda cijena porasla višestruko od onog što si platio na buvljaku...

Ako je sve u redu i ako se da namjestiti geometrija kako treba, već dobra zvučnica za parsto kuna lijepo će svirat...

Platio nisam ništa :lol: , tako da ima prostora za ponešto i kupiti. Primjerenu zvučnicu zvučnicu na primjer. Ako nađem komad stakla od 10mm mogao bi i tanjur dat izrezati. Treba još googlat. Googlanje kaže da je motor koji pokreće tanjur, steper motor i da je dosta bučan. Probao sam jučer upaliti gramofon i stvarno, kada uho staviš na (zatvoren ) poklopac čuje se rad motora. Doduše vrlo tiho, ali čuje se.Vidio sam da neki naprave dodatnu bazu na koju montiraju motor a koja preko gumenih nosača nosi originalnu sa ostatkom gramofona. To mi se vidi kao suvisao upgrade.

EDIT: Na ovo sam mislio;

https://www.njuskalo.hr/gramofoni/rega-p2-2016-nimak-upgrade-oglas-21164791

Prvo neku zvučnicu kupiti. Ima masu toga za birati. Isplati li se na ovakav gramofon staviti zvučnicu klase Grado ili Ortofon Blue?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Čet lis 21, 2021 11:38 am

Isplati.
Uvijet: poradi na ovjesu i izolaciji motora. Sinhro motor je uvijek bolje ganjati nešto nižim naponom od nazivnog (-10%) kažu učeni i knjiški ljudi....
Isto tako, veliju, da je AT3600 bolja od Rega Carbon (ista stvr ali Rega ima natpis Rega)...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Schultz » Čet lis 21, 2021 5:05 pm

Ja imao Regu RP3 i to je odličan gramofon za te novce ali kao što znamo da su Englezi najveći cigani na svijetu, veći i od samih Talijana, ima caka oko tog gramofona ali ja sam zaboravio sve, naravno....

Znam da nema podešavanje ruke po visini (ima ali sa posebnim prstenovima) tako da treba biti pažljiv koju zvučnicu staviti. Interesantno je da ručka RB300 ima tri vijka za originalnu zvučnicu. Ja sam imao Elys 2 ako me sjećanje drži.
Stakleni tanjur ima original za kupiti i mislim da nije jako skup ali to ja samo mislim.

Uglavnom, stock gram svira odlično ali je problematičan za upgrade tek tako. Ručica ne pruža nikakve mogućnosti štelanja, u niti jednoj osi ukoliko me sjećanje drži ovako popodnevno pospanog....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la dredder » Čet lis 21, 2021 6:20 pm

Bravo za gramofon, ja bih ga očistio detaljno i slušao. Nikakvi upgrejdi možda pluto-guma mat za 89 kn čisto radi estetike i jer ovaj od filca izgleda malo pohaban po slici. Sama ručka vrijedi ohoho i zaslužuje bolju zvučnicu od at3600. Nagaoka MPxx ili nešto iz više AT serije?

Ti ćeš znati najbolje svakako.
dredder

PostPostao/la SasaKC83 » Čet lis 21, 2021 7:45 pm

Nema štelanja VTA, treba stavit podloške kad se kupi druga zvučnica. Nije problem, a nije ni nešto što trebaš često ponavljati ako si dobro namjestio za jednu zvučnicu.

Da bilo bi dobro odvojiti motor od baze radi vibracija, a možda ga i oklopiti da ne utječe na zv. To ja planiram na svojem RP6...imam čak i ludu ideju za izceenceat nešto pa piknuti unutra i motor i pločicu s elektronikom da se makne dalje od zvučnice, ali nemam trenutno vremena za to...

Ako je s gramofonom inače sve OK, prvo ipak bolja zvučnica i dobro je odmah gledati nešto skuplje...
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Pet lis 22, 2021 7:20 am

Je... Dakle, Thorens ide bratu.

Mata niti nema (na slici), ali je na lo LoFI buvljaku bio jedan Philips gramofon u lošem stanju, a na njemu je bio dobar gumeni mat, i tako, sada se on nalazi na regi, i sjeo je kao saliven...

Ručka ima podešavanje gazne sile, anti skatinga, ali nema VTA, to jest treba ručku demontirati i ubacivati podloške, tako se podešava VTA, nije baš na ruku, ali mi to ni ne predstavlja problem pošto ću imati jednu zvučnicu (nadam se poštenu :mrgreen: ) i kada jednom podesim to je to.

Da, za sada je u planu čišćenje, pa zvučnica pa korištenje, eventualni upgradeovi kasnije. Jedan od boljih je po meni odvajanje motora od šasije, mislim da je to za ovaj gramofon modifikacija sa najvećim uloženo - dobiveno odnosom.

Stakleni tanjur košta sedamdesetak funti. Radije ću novac uložiti u zvučnicu, a ako naleti komad stakla od 10mm, ću dati izrezati tanjur.

kada smo kod zvučnice, ja baš i nisam jako u gramofonima i izkristliziralo mi se je jedno pitanje, na primjer; Ortofon 2M red (MM zvučnica) i Ortofon quintet red (MC zvučnica), obje su recimo ista klasa po Ortofonu, ali ne i cijenovno, 2M je cca 900 kn, a quintet red košta cca 2400 kn. Kolika je razlika između te dvije zvučnice? Osim financijske :mrgreen: Da li MC opravdava razliku cijene? Naravno da nemam phono stage za MM zvučnicu, pa bi u tom slučaju morao i to riješiti...
Zadnja izmjena: Master of disaster; Pet lis 22, 2021 8:11 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la drazenK » Pet lis 22, 2021 8:03 am

Omaška…quintet red je također ortofon.
drazenK

PostPostao/la Master of disaster » Pet lis 22, 2021 8:10 am

Da. Omašio, i ispravio, hvala...
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lis 22, 2021 8:49 am

Ja mislim da ti je bolje ići na MM, za MC će ti trebati neki pošteni MC stepup trafo ili pretpojačalo koje ne šumi,zuji itd,a to košta. Što se tiče MM phonoa to se složi za relativno male pare, onaj od Rod Elliotta je jednostavan,jeftin i ja mislim da sasvim korektno radi.
Također negdje mi je u sjećanju da mi je netko rekao da su te jeftine MC zvučnice niš koristi, bolje kupiti neku dobru MM u tom slučaju. Nisam 100% siguran u ovu tvrdnju pa možda me netko i ispravi.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pet lis 22, 2021 5:50 pm

ko kaže da pretpojačalo za MC košta , donja shema ne može biti jednostavnija i dobra je ,od Hirage , posli staviš klasičan MM stupanj , inače neki koriste ovo kao I/V stupanj za strujne dac-eve
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica