NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la cappucino » Pet lis 22, 2021 8:20 pm

Mod, definitivno idi na MM. Za MC , govorim s mojim iskustvom ode puno kunica… što zbog njene skupoće što zbog popratne elektronika.
A u ostalom MM može i cjevno pojačanje pa usput i svjetli!
cappucino

PostPostao/la Master of disaster » Pet lis 22, 2021 8:58 pm

MM predpojačalo imam. Došlo od Sonnyja ESP project 06.

Tako da bi mi bilo naj lakše kupiti neku MM zvučnicu. U čemu je fora sa MC zvučnicama? Puno su skuplje od usporedivih MM, nešto moraju bolje raditi, ili je to posljedica marketinških spinova i zmijskih ulja?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Pet lis 22, 2021 10:10 pm

grunf napisao:ko kaže da pretpojačalo za MC košta , donja shema ne može biti jednostavnija i dobra je ,od Hirage , posli staviš klasičan MM stupanj , inače neki koriste ovo kao I/V stupanj za strujne dac-eve

Grunfe, a imas li ti te Toshibine tranzistore sa sheme? To bi trebali biti neki niskoshumni...
Edison

PostPostao/la grunf » Sub lis 23, 2021 7:50 am

Edison napisao:
grunf napisao:ko kaže da pretpojačalo za MC košta , donja shema ne može biti jednostavnija i dobra je ,od Hirage , posli staviš klasičan MM stupanj , inače neki koriste ovo kao I/V stupanj za strujne dac-eve

Grunfe, a imas li ti te Toshibine tranzistore sa sheme? To bi trebali biti neki niskoshumni...

nije kvaka da su niskošumni, mada i to nije na odmet nego da imaju šta niži rbb- base resistance , nažalost takvih tranzistora danas više i nema,a koristili su se baš za MC zvučnice i mikrofone
šta se tiče sheme koju sam stavio ekipa s velikog diya je hvali i dosta njih kaže da je to najbolji MC stupanj koji su čuli , jedina mana je šta radi na baterije ,mada se danas može složiti dobar reg. koji glumi baterije :D
a šta se tiče tranzistora mogli bi danas ići 2SC3324, ZTX851, KSC1845,... našlo bi se nešto ;)
ja imam namjeru istu shemu probati kao I/V stupanj pa ako nađem neki dobar i dostupan tranzistor javim vam
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la cappucino » Sub lis 23, 2021 11:13 am

Master of disaster napisao:Je... Dakle, Thorens ide bratu.

Mata niti nema (na slici), ali je na lo LoFI buvljaku bio jedan Philips gramofon u lošem stanju, a na njemu je bio dobar gumeni mat, i tako, sada se on nalazi na regi, i sjeo je kao saliven...

Ručka ima podešavanje gazne sile, anti skatinga, ali nema VTA, to jest treba ručku demontirati i ubacivati podloške, tako se podešava VTA, nije baš na ruku, ali mi to ni ne predstavlja problem pošto ću imati jednu zvučnicu (nadam se poštenu :mrgreen: ) i kada jednom podesim to je to.

Da, za sada je u planu čišćenje, pa zvučnica pa korištenje, eventualni upgradeovi kasnije. Jedan od boljih je po meni odvajanje motora od šasije, mislim da je to za ovaj gramofon modifikacija sa najvećim uloženo - dobiveno odnosom.

Stakleni tanjur košta sedamdesetak funti. Radije ću novac uložiti u zvučnicu, a ako naleti komad stakla od 10mm, ću dati izrezati tanjur.

kada smo kod zvučnice, ja baš i nisam jako u gramofonima i izkristliziralo mi se je jedno pitanje, na primjer; Ortofon 2M red (MM zvučnica) i Ortofon quintet red (MC zvučnica), obje su recimo ista klasa po Ortofonu, ali ne i cijenovno, 2M je cca 900 kn, a quintet red košta cca 2400 kn. Kolika je razlika između te dvije zvučnice? Osim financijske :mrgreen: Da li MC opravdava razliku cijene? Naravno da nemam phono stage za MM zvučnicu, pa bi u tom slučaju morao i to riješiti...

Ove koje spominješ : MM ti ima 5,5mV output a MC ima 0,5mV output
a ukratko je u slijedećem linku objašnjeno.

https://vinylrestart.com/mm-vs-mc-phono ... explained/
cappucino

PostPostao/la Master of disaster » Pon lis 25, 2021 10:32 am

Ajaj jaj jaj glava me boli od zvučnica, ali dobro riješenje se nazire, možda. :lol: :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lis 25, 2021 2:06 pm

Faliti će basa...
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pon lis 25, 2021 4:29 pm

Morat će nabaviti veću zvučnicu...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la SasaKC83 » Pon lis 25, 2021 5:18 pm

A i 12 inčna ručka bi mogla biti premala... :D
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Pon lis 25, 2021 7:39 pm

@ Khad, Zmaj, SasaK..., Sve navedeno.
:lol: :lol:
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica