Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la kaligula » Pon vel 07, 2022 3:42 am

Davorinova varijanta sa svije kutije je najisoravnije rješenje.
Upotreba bilo čega direktno pod žbukom je potencijalni problem vlage u zidu. A s obzirom na starost kuće i tip gradnje vlage će sigurno biti.
Problem je da točno na tom mjestu gdje je bušeno mora biti tipla jer je desna već izbušena i zavjesa je tako u sredini prozora.
Nemoj škrtariti sa štemanjem žbuke. Svejedno ti je imaš li malo ili puno za zakrpati, zažbukati.
Petnaestak centimetara u lijevo formiraš kutiju. Precvikaš oba kabela. Petnaestak centimetara u desno još jednu kutiji. Premostiš sa dva kabela 3x2,5 ali tako da oni više nisu na mjestu gdje ćeš ponovo bušiti. I uredno ih spojiš kako je električar sve ostalo spojio.
Bit će prašine po novoj sobi, ali to jednom napraviš i zaboravit ćeš.
Pouka u životu:
Kad radiš kuću najprije montiraj karniše pa onda elektroinstalaciju!
Ništa ne radi šta neznaš kako radi!
kaligula

PostPostao/la Schultz » Pon vel 07, 2022 4:50 pm

kaligula napisao:Pouka u životu:
Kad radiš kuću najprije montiraj karniše pa onda elektroinstalaciju!

Ne postoji gori posao na kugli zemaljskoj od montiranja karniša ili kako bismo mi na Kvarneru rekli "bonigracija"....

Ja sam od toga odustao i ne montiram to više nikome nikada. Mogućnost zajeba i problema je oko 180%, što se vidi iz priloženog...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la pinco » Pon vel 07, 2022 8:14 pm

Netriba kidat drugi kabel...,
Taman ono di je puka inkarat, tamo iskopat za kutiju, kako je savijen, zgleda kako će dobit malo kad ga spusti, taman da se može zakrpit, a ima i kupit spojnice na presanje.
Može bužir ka šta je grunf reka, pa nema potribe za kutijon.
A i da se dobro izolira izolir trakon nebi bilo problema, nije kupaonica.
pinco

PostPostao/la Edison » Pon vel 07, 2022 11:15 pm

Hvala vam svima na odgovorima i savjetima. :)
Cuo sam se s davorinom, kaligulom i Schultzom. Sve savjete cu uzeti u obzir i pokusati ovo sanirati.
Edison

PostPostao/la grunf » Pon vel 07, 2022 11:24 pm

RAYCHEM bužir je najbolje riješenje , inače ga ne koriste baš obični električari , ali je obavezan na svim spojevima ,stopicama .... u industriji,HEP-u ,uglavnom za profi upotrebu ,a posebno kad je kabel ili spoj izložen atmosferskim prilikama
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Edison » Uto vel 08, 2022 11:12 pm

Kabel kojeg je pronaslo svrdlo busilice pri postavljanju karnisa je saniran. Izvodjac radova je bio kolega Schultz (elektrika mu je struka, visi je od mene, a ima i mladje oci... sve same prednosti).

Kabel-4910.jpg

Faza je bila ostecena i ona je presjecana. I uzemljenje je imalo malo ostecenje na izolaciji pa smo nakon inspekcije odlucili i to presjeci. Nula je bila u redu. Trebalo je samo malo pocistiti izolaciju i dobila je par namotaja izolir trake.

Kabel-5424.jpg

Uz pomoc Wago spojnica dodane su premosnice. Na spojnice je navucen Raychem buzir i to je stisnuto uz pomoc vruceg zraka.

Kabel-5801.jpg

I onda je sve omotano izolir trakom. Trebalo bi biti u redu.

Kabel-0600.jpg

Rupe za tiple nosaca karnise sam pomako za 5-6 cm ulijevo...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la drazenK » Sri vel 09, 2022 12:20 am

I tako je posao zapao shultza.
Ma nije to bio neki problem za riješiti, glavno je da ste se vi družili i kresnuli rakiju.
drazenK

PostPostao/la Schultz » Sri vel 09, 2022 12:50 am

Brzo smo to obavili i ne bi tu smjelo biti više problema…

Naravno, pravo bi rješenje bilo staviti dvije kutije i komad novog kabel između ali u ovoj situaciji to jednostavno nije bilo moguće.
Nadodao sam par centimetara kabela spojenih sa Wago klemicama i stavio pravi Raychem bužir preko njih, još malo izolira okolo za nedajBože i sada neka majstor pitur gleta i pitura.

Rakiju nažalost nismo roknuli jeerbo sam imao ljutih poslova na novom KBCu koji se radi u Rijeci a zadnji put kada sam otišao sa KBCa ispala je trafostanica i cijela bolnica i pola Trsata i Vežice (ne mojom krivicom, naravno) i naravno, zvali su mene….
Tako da ćemo rakiju, lozu i pelinkovac pustiti za jednu vikend slušaonicu za koju sada ima Edison zadatak organizirati…
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Sri vel 09, 2022 10:27 am

Schultz napisao:Tako da ćemo rakiju, lozu i pelinkovac pustiti za jednu vikend slušaonicu za koju sada ima Edison zadatak organizirati…

Takvi zadaci mi nikad nisu bili problem. :)
Mozda do tad pokrpam rupu u zidu i stavim zavjese...
Edison

PostPostao/la grunf » Sri vel 09, 2022 10:11 pm

Schultz napisao:Brzo smo to obavili i ne bi tu smjelo biti više problema…

Naravno, pravo bi rješenje bilo staviti dvije kutije i komad novog kabel između ali u ovoj situaciji to jednostavno nije bilo moguće.
Nadodao sam par centimetara kabela spojenih sa Wago klemicama i stavio pravi Raychem bužir preko njih, još malo izolira okolo za nedajBože i sada neka majstor pitur gleta i pitura.

Rakiju nažalost nismo roknuli jeerbo sam imao ljutih poslova na novom KBCu koji se radi u Rijeci a zadnji put kada sam otišao sa KBCa ispala je trafostanica i cijela bolnica i pola Trsata i Vežice (ne mojom krivicom, naravno) i naravno, zvali su mene….
Tako da ćemo rakiju, lozu i pelinkovac pustiti za jednu vikend slušaonicu za koju sada ima Edison zadatak organizirati…

eto, bez kutije i štemanja i gotovo za 10tak min, Raychem je zakon ;)

Schultz, jasno mi je zašto te nema ,ja se još odupirem :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica