NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la Zmajz » Pon srp 11, 2022 9:14 am

Valjda na pločama piše koja je predekvalizacija korištena kod snimanja ploče, mada mislim da su sve novije ploče rađene po RIIA standardu
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pon srp 11, 2022 10:54 am

Zmajz napisao:Valjda na pločama piše koja je predekvalizacija korištena kod snimanja ploče, mada mislim da su sve novije ploče rađene po RIIA standardu

Piše na tim pločama da su DECCA-TELEFUNKEN !
Da, trebale bi biti nakon generalnog dogovora svih proizvođača ploča od ~1959-te godine. Većina izdavača se toga i pridržavala, a dio je prilagođavao produkciju tako kako je je staru opremu mijenjao sa novom i nakon toga poštivao dogovor, ali dok je god koristio staru opremu, zadržao je i postojeći sistem.
Njemačko tržište ploča je bilo jako veliko (i oni koji su bili vezani licencno za njega) i sporo je prihvaćalo promjene jer su korisnici imali opremu koja nije imala RIAA-akcentualizaciju pa su još ~10-ak i više godina nakon dogovora (kako koji!) nastavili raditi po starim standardima.
Današnja re-izdanja koja nisu remasterizirana se uglavnom proizvode kao direktne kopije starih te je veliki broj LP-ija zapravo samo kopija starog bez obzira što su bili ekvilizirani po standardima kakvi se danas ne koriste u pred-pojačalima.
Tu naravno postoje i pred-pojačala koja imaju mogućnost izbora, bilo sa vanjskim preklopnicima (skuplja!), ili sa unutrašnjim "jumper"-ima.
Kroz kontakte sa korisnicima gramofona koji danas kupuju ploče (stara, re-masrerizirana i ne-masterizirana, skupa, jeftina, i zapravo sva nova izdanja LP-ploča! :lol: :lol: ) sam dobio informacije da većina novo-rezanih ploča iz Japana (jako kvalitetne, u prijevodu čitaj: jako skupe! :lol: ) nema zapravo nikakve veze sa niti jednim striktno dogovorenim starim standardom pa niti sa RIAA koji je uobičajen i za koji je većina pred-pojačala napravljena!?
Kako su zapravo Japanci najveći proizvođači (a i kupci pa se tu situacija neće brzo promijeniti!) tih novih izdanja, neki novi pristup izgradnje univerzalnog i podesivog predpojačala za gramofon bi trebao postati predmet nekih budućih projekta na forumu.
davorin

PostPostao/la Edison » Pon srp 11, 2022 10:21 pm

davorin napisao:Kroz kontakte sa korisnicima gramofona koji danas kupuju ploče (stara, re-masrerizirana i ne-masterizirana, skupa, jeftina, i zapravo sva nova izdanja LP-ploča! :lol: :lol: ) sam dobio informacije da većina novo-rezanih ploča iz Japana (jako kvalitetne, u prijevodu čitaj: jako skupe! :lol: ) nema zapravo nikakve veze sa niti jednim striktno dogovorenim starim standardom pa niti sa RIAA koji je uobičajen i za koji je većina pred-pojačala napravljena!?

Danas izbacuju nove ploce koje nisu po RIAA standardu? Pa po kojem su standardu onda, i kako to zvuci na normalnom sistemu koji u 99% slucajeva ima RIAA pretpojacalo?
Edison

PostPostao/la davorin » Uto srp 12, 2022 8:23 am

Edison napisao:
davorin napisao:Kroz kontakte sa korisnicima gramofona koji danas kupuju ploče (stara, re-masrerizirana i ne-masterizirana, skupa, jeftina, i zapravo sva nova izdanja LP-ploča! :lol: :lol: ) sam dobio informacije da većina novo-rezanih ploča iz Japana (jako kvalitetne, u prijevodu čitaj: jako skupe! :lol: ) nema zapravo nikakve veze sa niti jednim striktno dogovorenim starim standardom pa niti sa RIAA koji je uobičajen i za koji je većina pred-pojačala napravljena!?

Danas izbacuju nove ploce koje nisu po RIAA standardu? Pa po kojem su standardu onda, i kako to zvuci na normalnom sistemu koji u 99% slucajeva ima RIAA pretpojacalo?

Teško je odgovoriti na to pitanje jer korisnici nisu tehnički dovoljno obrazovani i imaju samo subjektivne dojmove slušanja. Uglavnom se tu radi o nijansama koje variraju između RIAA, TELDEC/DIN i DECCA-US/NAB standarda, a nikada po starom COLUMBIA-LP. Na forumima u Japanu postoje i rasprave o tome kao i upute za nadogradnje/adaptacije onih gramofonskih pred-pojačala na kojima je to moguće napraviti i koja su češće u korištenju kod Japanaca. Tako se ugrađuju dodatne opcije (uz ove 4 koje su standardizirane!) koje daju mogućnost izbora karakteristika "između" RIAA i TELDEC/DIN te TELDEC/DIN i DECCA-US/NAB pa preklopnik izbora ima 6 položaja.
davorin

PostPostao/la Bepone » Sri srp 13, 2022 1:36 pm

dugo sam zelio jordan drivere i sad je iskrsnula prilika, a da to ne kosta 800 eurica (koliko dodju eikona 2 driveri). slucajno naletio,
EAD sweden sad proizvodi, a imaju nekoliko modela.. nasao neke na -70% , povrat u fabriku
na doljepljivanje ca meni ne predstavlja nikakav problem, uzeo nekoliko kom, mozda padne mtm!
Screenshot_20220713-133506 (1).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la dredder » Ned srp 17, 2022 9:59 am

Nije buvljak, da bar jest ali bitno da se kolekcija širi

Slika
dredder

PostPostao/la dredder » Ned srp 17, 2022 10:04 am

Donio sam kući prinovu da isprobam zvučničke kabele. Odmah je dobio čep da bezveze ne prducka

Slika

Sjeo je na ove stare stalke u milimetar a taman sam htio kupiti nove :violin:

Slika
dredder

PostPostao/la Zmajz » Pon srp 25, 2022 11:20 am

Pomalo se čerupaju oni KEF C7 što sam ih pribavio na lokalnom pijacu,,,
Ovo je jedini način pristupa skretnici (graditelj je bio blesav ko noć)

WhatsApp Image 2022-06-15 at 12.47.37.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-15 at 12.47.37.jpeg

Pa se dobilo ovo (drajveri su bili zakeljeni silikonom i nije bilo opcije skidanja bez totalnog uništenja kutije, koja je i tako za baciti - iverica itd..)

WhatsApp Image 2022-06-15 at 15.48.32.jpeg

Rasturanje skretnica da se izvuče neka korist (zavojnice i folijski kondići itd. Bipolarci idu u smeće, direkt)
IMG_20220722_110230.jpg
IMG_20220722_122449.jpg

Ostaje urediti još drajvere koji nekim čudom nisu skzreni ali su u katastrofalnom stanju . B139-b je izudaran, B110 su uništene membrane/konusi a T33 izgužvane kalote, pa ćemo vidjeti...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la dredder » Pon srp 25, 2022 5:38 pm

Google mi ne izbacuje ništa slično izgledom za kef c7, je li to išlo u nekom kitu ili?
dredder

PostPostao/la Zmajz » Pon srp 25, 2022 5:51 pm

Da, Constructor series CS7
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica