Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Bepone » Pon tra 10, 2023 9:21 pm

nesto mi govori da bi na donjem krovu mogle biti ploce za izolaciju iliti ljubicasti stiropor
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Pon tra 10, 2023 10:31 pm

uloži kvizka :)
Fantocci

PostPostao/la SasaKC83 » Uto tra 11, 2023 9:10 am

Kad ce se to razvit do razine da bude osnovno pokrivalo, odnosno da ne treba crijep ispod?

Moram kroviste promijenit u sljedecih 5 god pa mogu cekat jos malo... :)

Inace veri najs...
SasaKC83

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 11, 2023 11:14 am

Već postoji. Baš sam prije neki dan u jednoj građevinskoj trgovini video takav crijep sa integriranim fotoelementom, evo ti slikica iz gornje i donje strane (otkinuli su priključne kablove klještima). Ovo bijelo što vidiš sa donje strane je nalijepljena ploča sa fotoelementom na obični crijep:

1.jpg

2.jpg

To je neki madžarski proizvod, imaš tu izgled cijelog krova i sve podatke (njih možeš zamoliti i za predračun): https://terran-generon.si/

Krajni izgled je sigurno bolji, ali kad malo razmisliš ima i nekih minusa: Jedan crijep ima samo nekih 15W nazivne snage (kažu 167W/m2), ali svaki crijep ima svoje priključne kablove, znači biti će puno kablova u zračnom kanalu za povezivanje. Mene bi malo brinulo kako će to majstori odraditi, jer povezivanje mora biti odmah kod stavljanja na krov. To neće htjeti radit baš svaki lokalac, nego će ti na krov uvalit neke zlatare ili možeš da radiš sam, što je vjerovatno i najbolje.
Ako imaš "klasične" panele od nekih 400W koji su sada recimo aktualni onda možeš online aplikacijom promatrati rad svakog panela u svakom momentu, pa je moguća diagnostika. Ovo je recimo situacija od suradnika koji to koristi već od 2019 (moji još nisu u mreži). Ovi što su malo tamnije plave boje slabije rade jer su djelomično zasjenjeni dimnjakom:
SolarEdge app1.jpg

Moguća je diagnostika na godišnjem, mjesečnom ili dnevnom nivou:
SolarEdge app2.jpg

Kod tih crijepova sa ugrađenim fotoelementom optimizator vjerovatno brine o nekih 2 ili 3 kvadrata krova pa ne vidiš baš za svakog posebno da li radi ili ne, nego za tu cijelu kvadraturu.

Ali izgled je svakako bolji, mada meni ni paneli nisu tako ružni. Još najbolje izgledaju ako imaš jednostavan krov bez dimnjaka, krovnih prozora ili frčada (ovo trokutno kod mene, ne znam kako vi to nazivate), tako da je cijeli krov pokriven sa njima (obično južna strana).
Još jedna prednost panela je, da je mansarda onda hladnija, jer paneli prave sjenu na krov, a ispod njih postoji malo mjesta za provjetravanje. Efikasnost fotoelementa naime pada sa povišenjem temperature jer je to u biti PN spoj pa je hlađenje provjetravanjem dobrodošlo.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto tra 11, 2023 12:13 pm

Obratiti se kolegi Dacho za detalje oko foto crijepova jer on radi u Terranu. Definitivno je skuplje nego klasični paneli,a što se tiče mana i prednosti ima i jednih i drugih u odnostu na klasične panele. Ovakva varijanta ima debelo kaljeno staklo ispred fotoelementa tako da ga vremenske nepogode neće lako oštetiti, a to se i vidi na težini jer je ako se ne varam nekih 30% teži u odnosu na običan crijep.
Što se tiče međusobnog spajanja crijepova to nije neka znanstvena fantastika i jednostavno je,jedino bi trebalo pozvati majstora kada će se kranji izvodi spajati na inverter i ostalu popratnu elektroniku.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 11, 2023 1:27 pm

Obično se elementi vezivaju u seriju, tako da u jednom stringu na kraju bude nekih 600V do 800V DC a to onda ide na razsmjerni uređaj, SolarEdge kod mene. Ja imam recimo samo jedan string, a ovo su karakteristike jednog panela (i njih je 22 u seriji, svaki ima svoj MPPT optimizator koji se brine o optimalnom radu):
Jinko panel.jpg

Pretvarač SolarEdge:
SolarEdge.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Edison » Uto tra 11, 2023 2:41 pm

Fantocci, rezerviraj dva panela za direktan pogon pojacala. Takvi bi bez problema tjerali Aleph 5 (60W u A klasi) s oko +/-30V. Pojacalu ne trebaju ni trafoi ni ispravljaci, dobro bi dosla kakva stabilizacija napona. Da vidis sto je cista struja i kako onda svira... :)
Edison

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 11, 2023 2:53 pm

Ali samo kad je sunce, nema romantike u noći :)
Fantocci

PostPostao/la SasaKC83 » Uto tra 11, 2023 8:12 pm

Bude sound osunčan od čiste struje... :lol:

Najs, informirat ću se dodatno, zahvaljujem...
SasaKC83

PostPostao/la grunf » Uto svi 02, 2023 9:38 pm

pamučni !!!!!

prošli vikend je još bilo šparoga, nikad više šta ove godine a i friške ribe za na gradele
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica