Već postoji. Baš sam prije neki dan u jednoj građevinskoj trgovini video takav crijep sa integriranim fotoelementom, evo ti slikica iz gornje i donje strane (otkinuli su priključne kablove klještima). Ovo bijelo što vidiš sa donje strane je nalijepljena ploča sa fotoelementom na obični crijep:
1.jpg
2.jpg
To je neki madžarski proizvod, imaš tu izgled cijelog krova i sve podatke (njih možeš zamoliti i za predračun):
https://terran-generon.si/Krajni izgled je sigurno bolji, ali kad malo razmisliš ima i nekih minusa: Jedan crijep ima samo nekih 15W nazivne snage (kažu 167W/m2), ali svaki crijep ima svoje priključne kablove, znači biti će puno kablova u zračnom kanalu za povezivanje. Mene bi malo brinulo kako će to majstori odraditi, jer povezivanje mora biti odmah kod stavljanja na krov. To neće htjeti radit baš svaki lokalac, nego će ti na krov uvalit neke zlatare ili možeš da radiš sam, što je vjerovatno i najbolje.
Ako imaš "klasične" panele od nekih 400W koji su sada recimo aktualni onda možeš online aplikacijom promatrati rad svakog panela u svakom momentu, pa je moguća diagnostika. Ovo je recimo situacija od suradnika koji to koristi već od 2019 (moji još nisu u mreži). Ovi što su malo tamnije plave boje slabije rade jer su djelomično zasjenjeni dimnjakom:
SolarEdge app1.jpg
Moguća je diagnostika na godišnjem, mjesečnom ili dnevnom nivou:
SolarEdge app2.jpg
Kod tih crijepova sa ugrađenim fotoelementom optimizator vjerovatno brine o nekih 2 ili 3 kvadrata krova pa ne vidiš baš za svakog posebno da li radi ili ne, nego za tu cijelu kvadraturu.
Ali izgled je svakako bolji, mada meni ni paneli nisu tako ružni. Još najbolje izgledaju ako imaš jednostavan krov bez dimnjaka, krovnih prozora ili frčada (ovo trokutno kod mene, ne znam kako vi to nazivate), tako da je cijeli krov pokriven sa njima (obično južna strana).
Još jedna prednost panela je, da je mansarda onda hladnija, jer paneli prave sjenu na krov, a ispod njih postoji malo mjesta za provjetravanje. Efikasnost fotoelementa naime pada sa povišenjem temperature jer je to u biti PN spoj pa je hlađenje provjetravanjem dobrodošlo.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.