Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la grunf » Uto lip 06, 2023 11:05 pm

ne znam zašto odma ne ideš na soic kad radiš pločicu nego se mučiš sa adapterima , da radiš upgrade nekog tvorničkog uređaja sa dip8 onda OK ali ako sam crtaš onda nema smisla a i svi dobri op ampovi danas su soic8 tako da se ne moaš oko tog puno mislit

ja san se pomiria da za par godina neće više biti radijalnih kondezatora a posebno za audio i sad krećem u potragu za dobrim SMD , nema druge , neće se oni nama prilagoditi nego jedino mi njima
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lip 07, 2023 12:17 am

Prvi razlog je jer nisam radio pcb, složeno je na protoboardu,a nisam toliki mazohist da idem uglaviti soic na protoboard. Kao drugo ovo unutra ne treba da bude neki high end,ako radi dobro onaj oscilator u ton generatoru koji je na adapteru, gdje neće opamp koji je u phono stupnju. Možda ću i napraviti pcb pa ću onda staviti taj opamp bez adaptera.

Ja se sa time baš i nisam pomirio. Koliko znam ti se baš i ne baviš restauracijama a kako se ja mislim time baviti i nadam se brati neku lovu nema druge nego stvarati zalihe THT kondova jer ići stavljati smd elko na mjesto tht konda bi moglo biti veoma "zanimljivo". Naravno ako se ide na fuš majstor radinost, prilagodi se smd na tht ali kako će to izgledati i koliko će biti čvrsto je druga priča. Zato i kupujem "na veliko" razne tranzistore da si stvorim neku zalihu, a te "audio" tranzistore koje imam na lageru više nema šanse da stavljam u napajanja i sl. šeme gdje stavim uvijek neki novi "general purpose" tranzistor koji odgovara po specifikacijama.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Sri lip 07, 2023 8:37 am

Znači, za par godina tranzistori, kondiči i ostalo postat će skupa i rijedka egzotika kao danas cijevi?
Ali za skretnice če uvijek trebati dobrih kondiča, osim ako će i tamo ići isključivo na aktivu.
Fantocci

PostPostao/la Master of disaster » Sri lip 07, 2023 8:50 am

Uz cijene dobrih elemenata za pasivnu skretnicu, a s obzirom da većina nas ima barem dva pojačala, isplati se kupiti polovnu razglasnu skretnicu (ja imam staru analognu od Phonica), eliminirati pasivnu skretnicu i spojiti aktivnu skretnicu i dva pojačala. Probao sam to na jednim Magnatovim dvostaznim kutijama uz izvrsne rezultate. Dobitak je tim veći što je rezna frekvencija niža. Kakav FAST dvostazni sustav bi od toga jako profitirao.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la grunf » Čet lip 08, 2023 11:30 am

Fantocci napisao:Znači, za par godina tranzistori, kondiči i ostalo postat će skupa i rijedka egzotika kao danas cijevi?
Ali za skretnice če uvijek trebati dobrih kondiča, osim ako će i tamo ići isključivo na aktivu.

neće opet biti tako crno ali polako nestaju 'audio' komponente i sve se prebacuje na SMD mada one nisu svemoguće te će se i dalje koristiti TH u određenim situacijama
film kondezatora neće nestati ,trebaju za zelenu tranziciju :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la beboni » Čet lip 08, 2023 12:31 pm

Master of disaster napisao:Uz cijene dobrih elemenata za pasivnu skretnicu, a s obzirom da većina nas ima barem dva pojačala, isplati se kupiti polovnu razglasnu skretnicu (ja imam staru analognu od Phonica), eliminirati pasivnu skretnicu i spojiti aktivnu skretnicu i dva pojačala. Probao sam to na jednim Magnatovim dvostaznim kutijama uz izvrsne rezultate. Dobitak je tim veći što je rezna frekvencija niža. Kakav FAST dvostazni sustav bi od toga jako profitirao.

IM.jpg

Totalno si u pravu! ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Fantocci » Čet lip 08, 2023 2:33 pm

Malo opiši taj sistem ili stavi link, ako si to već uradio.
Fantocci

PostPostao/la Master of disaster » Pet lip 09, 2023 6:25 am

Nema više tog sistema. Zvučnici su završili kod prijatelja u originalnom stanju, pojačala su u okolo :lol: .

Bilo je to sastavljeno ovako; Predpojačalo (Adcom) - Phonic skretnica i iz nje u pojačala (jedno za baseve, jedno za visoke) Skretnica je ima LR filter veće strmine nego originalna pasivna (Butteworth drugog reda sa atenuacijom visokotonca, ne sjećam se točnih vrijednosti).
Na aktivnoj skretnici postoji mogućnost odabira rezne frekvencije posebno za "bas" kanale, posebno za "visokotonske" kanale. Postavio sa tako da rez bude kao na pasivnoj (poslje sam se igrao sa frekvencijom reza jer je na aktivi strmija pa ostane prostora...) Skretnica također ima podešavanje glasnoće za svaki kanal pa se može fino ujednačiti odazive drivera, a ima i mogućnost podešavanja kašnjenja.

Ono di je ovaj pristup pokazao još bolje rezultate moj horn sustav koji je imao rez na 500 Hz. Kasnije sam maknuo aktivnu skretnicu i umjesto nje stavio dsp - to je moćnija stvar, ali za jednostvnije klasične kutije i aktivna skretnica je sasvim ok.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Fantocci » Pet lip 09, 2023 8:37 am

A driveri su?
Fantocci

PostPostao/la Master of disaster » Pet lip 09, 2023 11:01 am

U hornama? JBL 2227 i JBL 2445
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica