Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Fantocci » Sub srp 22, 2023 11:59 am

Za vas uz more, koji imate sunce cijelu godinu zanimljiva je i opcija grijanja sanitarne vode direktno iz solarnih panela... pa ne trebate ni plin ni toplinske crpke.
https://www.akumulator.si/izdelek/S21%2 ... triko-16kw
(našlo bi se i jeftinije...)

... ili ovakvi mali balkonski sistemi, ljudi ih dosta stavljaju i na višekatnice
https://www.akumulator.si/katalog/799/s ... na-balkonu

Inače, slažem se da Europa pretjeruje sa tom zelenom opcijom. Jer na kraju krajeva, sva fosilna goriva će se potrošiti, ako ne u EU onda u Rusiji, Aziji, Africi, J. Americi.. i Evropa će posustati u razvoju zbog skupe energije.
A toplogredni plinovi i zagrijavanja ne priznaju granice.
Fantocci

PostPostao/la Topolino » Sub srp 22, 2023 2:15 pm

Nisam bas ljubitelj foto panela. Imaju jedno osobinu koja komplicira njihovu upotrebu. Za PTV su trajnije i mozda bolje rješenje starinski solarni paneli kroz koje cirkulira voda ili neki drugi medij za grijanje. Uglavnom oba sistema su jako ovisna o kolicini sunca. Jedino nisam informoran o funkcionalnosti foto panela kod difuznog svjetla (oblacno vrijeme).
Topolino

PostPostao/la Fantocci » Sub srp 22, 2023 3:03 pm

Novi monokristalni paneli jako dobro rade na difuznoj svjetlosti.

I vodni kolektori imaju puno problema.. imali smo jedno i drugo kod kuće i mogu iz iskustva da tvrdim da su električni paneli manje skloni kvarovima. Oni su zbilja "trotlziher" sistem.
Fantocci

PostPostao/la Topolino » Sub srp 22, 2023 4:55 pm

Kuca je na odlicnoj poziciji za panele jer cjeli krov je oko 90% osuncan kroz cjelu godinu. Problem je toplinska izolacija koju su konzervatori usosili s njihovim zahtjevima. Sada treba cekati da je nasljedim jos :?
Topolino

PostPostao/la grunf » Sub srp 22, 2023 9:23 pm

Fantocci napisao:Novi monokristalni paneli jako dobro rade na difuznoj svjetlosti.

I vodni kolektori imaju puno problema.. imali smo jedno i drugo kod kuće i mogu iz iskustva da tvrdim da su električni paneli manje skloni kvarovima. Oni su zbilja "trotlziher" sistem.

vodeni kolektor nema nikakih problema ako je dobro proračunat i pravilno instaliran a to uključuje i strojarnicu za taj sustav , a ako ima samo jedan panel viška može biti problema sa pregriijavanjem tj kad sustav ide u blokadu , godišnje može biti jedno ili dva pregrijavanja , nakon toga treba mjenjati glikol jer izgubi svojstva a i čitav sustav se oštećuje , blokada znači da u solaru imate paru i temperature više od 120C

ljudi stavljau te solare svugdi i di triba i di ne triba pa onda kažu ne valja , ja sam prije korone bia na obuci u Njemačkoj baš za solare , i proračun je tu svetinja ,a ako dolazi više od dva puta do pregrijavanja sustav se ne isplati instalirati jer će biti problema sa servisom i održavanjem , po tome je jeftinije grijati vodu klasičnim načinom , međutim naši trgovci i neki instalateri samo to guraju , kupi ,kupi a sve bez proračuna

šta se tiče fotonaponskih panela tu vridi ona zlatna koliko para toliko muzike i bez baterija tu nema sriće , oni isto imaju vjek trajanja koji se skraćuje nepravilnim održavanjem i montažom, mene baš zanima šta će taj solar sa linka raditi kad ugrije vodu u spremniku, čekati bolje dane ili nešto drugo , nema smisla da stoji neiskorišten i to je bacanje novca za sustav koji ne možeš iskoristiti 100%

inače obična kućna klima ako se pametno prepravi čitavo lito može grijati vodu i hladiti stan ili kuću i čemu onda solarni panel za toplu vodu , zimi ionako nema smisla ali nešto se mora prodavati,,sto glupih sustava koji su zeleni a može jeftinije i bolje
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Sub srp 22, 2023 9:36 pm

jedna od takvih gluposti iz glava birokrata je da bi se dobila potpora za obnovu grijanja od EU za neku školu EU zahtjeva da se na školu ugrade solarni paneli a djece nema liti u školu, niko ne troši toplu vodu i sustav je u blokadi najmanje 60 dana , znači u tih 60 dana je sustav spreman za otpad ili ga staviti van funkcije pa će bar lipo figurati na krovu :?
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub srp 22, 2023 9:43 pm

Grunfe, kakve sve prepravke trebaju da se grije voda preko klime?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Topolino » Sub srp 22, 2023 10:24 pm

Obicnu klimu prepravis tako da ju iskasapiš: iscupas kompresor, elektroniku, linija koja je isla prema kondenzatoru umocis u šternu (bunar), podzemni potok, more, dokle liniju koja je isla na unutarnju jedinicu spojis na tank s vodom. Skines unutarnju odrezes cjevi do nje i prespojis u tank sa vodom. To bi bilo u grubo
Topolino

PostPostao/la Fantocci » Ned srp 23, 2023 10:13 am

Grunfe, već zajebancija sa glikolom i pregrijavanjima ako nema potrošnje vode me odbija od klasičnih kolektora. Onda su tu staranja gumenih priključaka zbog vrućine i UV. Gdje je voda tu su uvijek problemi, moj otac je bio profesionalni vodoinstalater, izučen u Njemačkoj i tamo je radio s vodenim kolektorima već prije 40 i više godina. Isti sistem je postavio i na našoj kući već sedamdesetih. U početku sve OK a onda razni problemi.
Za razliku od fotopanela potrebno je puno više servisiranja kod ovih klasičnih. A električni su maltene plug and play. Kad ugrije vodu može puniti neki akumulator, da ne stoji neizkorišten, ako te to smeta.
I još jedna stvar, koja je barem nama u SLO zadnjih godina i posebno zadnjih par dana jako aktualna: fotopaneli prežive i tuču veličine jajeta (moji su preživjeli dok je auto uništen) a vodeneni kolektori redovito stradavaju.

Imam osobnih iskustva sa oba sistema i vjeruj mi kad ti kažem: za 5 godina klasični će izumrijeti u korist fotopanela. Ako ne i prije.
Fantocci

PostPostao/la grunf » Ned srp 23, 2023 11:33 am

Khadgar2007 napisao:Grunfe, kakve sve prepravke trebaju da se grije voda preko klime?

ako ćeš kineski način, ispred ventilatora ti montiraju spiralu kroz koju cirkulira voda do spremnika PTV-a , spiralu gije vrući zrak sa kondezatora a ti me i spremnik PTV-a , to čak možeš i kupiti kao gotov proizvod a postoji opcija sa fotonaponskim panelom i akumulatorom :lol:

ako ćeš profesionalno onda izlaz sa kompresora prebaciš na izmjenjivač ili spiralu u spremniku PTV-a , ta spirala ili izmjenjivač će glumiti kondezator i odavati toplinu vodi , kad se voda zagrije plin se opet preusmjeruje na kondezator i proces se opet ponavlja kad se voda ohladi

takve klime postoje čak i kućne od 16kW , velike isto tako , ja imam jadnu na održavanju od 320kW koja ima mogućnost i grijanja i hlađenja vode , a viđa san i jače na hotelima koje zagrijavaju spremnike PTV -a u tisućama litara , međutim opet je problem proračuna i izvođenja instalacije a kako ima malo stručnih ljudi za to malo ko se upušta u takve zahvate
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica