Fantocci napisao:Novi monokristalni paneli jako dobro rade na difuznoj svjetlosti.
I vodni kolektori imaju puno problema.. imali smo jedno i drugo kod kuće i mogu iz iskustva da tvrdim da su električni paneli manje skloni kvarovima. Oni su zbilja "trotlziher" sistem.
vodeni kolektor nema nikakih problema ako je dobro proračunat i pravilno instaliran a to uključuje i strojarnicu za taj sustav , a ako ima samo jedan panel viška može biti problema sa pregriijavanjem tj kad sustav ide u blokadu , godišnje može biti jedno ili dva pregrijavanja , nakon toga treba mjenjati glikol jer izgubi svojstva a i čitav sustav se oštećuje , blokada znači da u solaru imate paru i temperature više od 120C
ljudi stavljau te solare svugdi i di triba i di ne triba pa onda kažu ne valja , ja sam prije korone bia na obuci u Njemačkoj baš za solare , i proračun je tu svetinja ,a ako dolazi više od dva puta do pregrijavanja sustav se ne isplati instalirati jer će biti problema sa servisom i održavanjem , po tome je jeftinije grijati vodu klasičnim načinom , međutim naši trgovci i neki instalateri samo to guraju , kupi ,kupi a sve bez proračuna
šta se tiče fotonaponskih panela tu vridi ona zlatna koliko para toliko muzike i bez baterija tu nema sriće , oni isto imaju vjek trajanja koji se skraćuje nepravilnim održavanjem i montažom, mene baš zanima šta će taj solar sa linka raditi kad ugrije vodu u spremniku, čekati bolje dane ili nešto drugo , nema smisla da stoji neiskorišten i to je bacanje novca za sustav koji ne možeš iskoristiti 100%
inače obična kućna klima ako se pametno prepravi čitavo lito može grijati vodu i hladiti stan ili kuću i čemu onda solarni panel za toplu vodu , zimi ionako nema smisla ali nešto se mora prodavati,,sto glupih sustava koji su zeleni a može jeftinije i bolje