Predpojačalo za gitaru

Predpojačalo za gitaru

PostPostao/la davorin » Sri ruj 27, 2023 7:24 pm

Još ~2009-te sam napravio izlazno pojačalo ("slave") namijenjeno za gitaru (možda i bas gitaru, orgulje, ili neki drugi instrument?) koji je čak opisan ( https://www.diyaudio.com/community/thre ... ve.140881/), ali nikada nisam kompletirao sistem, odnosno napravio predpojačalo koje bi radilo zajedno s njime.
Pojačalo sam koristio povremeno za eksperimentiranje i probe različitih drugih predpojačala, ali namjenski uređaj nije došao na red sve do sada.
Izlazno pojačalo je napravljeno u staroj kutiji od ISKRA-e ("rack 19"), a dimenzije, odnosno njezina širina je odredila i širinu budućeg predpojačala.
Svojevremeno sam od nik-a dobio jednu već gotovu praznu kutiju namijenjenu za izradu kompletnog pojačala (jedno sam i napravio u takvoj kutiji za njegove potrebe!) pa sam ju odlučio iskoristiti i uštediti vrijeme i trud na izradi šasije.
Pojačalo nema nekih posebnosti osim što sam umjesto uobičajene ECC83 (12AX7) upotijebio 2 komada EBC91 (6AV6) čiji triodni sistemi imaju jednake karakteristike (anode dioda iz sistema su spojene sa katodom).
Da predpojačalo postane manje ovisno o dužini i kapacitetu spojnog kabela sa izlaznim pojačalom, ugradio sam i katodno slijedilo sa EL95 (spojena kao trioda) čime sam izlazni smanjio na vrlo nisku vrijednost (~200 Ohma) i time utjecaj dužine spojnog kabela, njegov kapacitet i unutrašnji otpor ulaza izlaznog pojačala ostavio praktično bez utjecaja na ton.
Tako mali izlazni otpor omogućava da se kao izlazno pojačalo mogu koristiti i poluvodička pojačala sa niskim ulaznim otporima, kao i nekoliko izlaznih pojačala sa paraleno spojenim ulazima s ciljem dobijanja veće snage.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: davorin; Sri ruj 27, 2023 8:46 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
davorin

Re: Predpojačalo za gitaru

PostPostao/la Bepone » Sri ruj 27, 2023 7:45 pm

i jedne i druge stalno upotrebljavam :P
Bepone

PostPostao/la davorin » Pon lip 17, 2024 1:23 pm

Veliki slobodni prostor u kutiji predpojačala me je potaknuo da u nju smjestim i izlazno pojačalo.
Nakon pregleda zaliha transformatora i izlaznih elektronki (naravno i kontrole dimenzija transformatora, odnosno mogu li uopće stati u kutiju! :lol: ) sam se odlučio za par elektronki 6DQ6B.
Radi se o elektronkama koje su se koristile u horizontalnim izlaznim stupnjevima crno-bijelih televizora još od kraja 150-ih godina prošlog stoljeća.
Od evropskih izlaznih elektronki bi bile vrlo slične EL36 (PL36 sa drugačijim naponom grijanja), ali i malo manje slične EL500/EL504 (PL500/PL504).
6DQ6B (i raniji slabiji modeli 6DQ6A) su korištene u pojačalima za gitaru/instrumente nekih firmi iz australije (Playmaster, Goldentone, itd.), a i u USA od strane samograditelja.
Napon za G2 ne smije biti preko ~200V, a ovdje sam stabilizirao napon na ~185V radi stabilnijeg rada pojačala i produženog radnog vijeka elektronki.
Okretač faze je uobičajena šema kakva je korištena u FENDER i MARSHALL pojačalima, ali mnogim drugima naknadno.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon lip 17, 2024 1:30 pm

Izlazna snaga je veća od ~50W, a nema tragova nikakvog pregrijavanja G2 (niti pri maksimalnoj pobudi) unutar balona elektronki što se može kontrolirati kroz otvore ("slot") na limovima anoda.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon lip 17, 2024 8:20 pm

Za elektronku 6DQ6-6DQ6A-6DQ6B postoje objavljeni različiti podaci za korištenje u audio pojačalima.
Od strane proizvođača taj podatak je objavljen samo od firme "Mazda" i to za slabiju elektronku 6DQ6A koja ima Pa~15W, barem za trajni rad u horizontalnim izlaznim stupnjevima.
U protufaznim audio pojačalima koja ne rade u čistoj klasi A1 elektronke nisu trajno opterećene i mogu se opteretiti i sa većim opterećenjima.
Tako firma "Mazda" navodi da uz Ua~+375, Ug2~+200V, Ug1~-30V, anodnu struju od maksimalnih 2x145mA i uz izlazni transformator primarne impedancije Raa~3,8-4kOhma može dati 36W izlazne snage.
u Australskom časopisu "Radiotronics" je u Ožujku 1962-ge godine od strane radio-amatera i samograditelja objavljena tablica sa podacima za korištenje elektronke 6DQ6 u protufaznim izlaznim stupnjevima uz različite napone napajanja.
davorin

PostPostao/la davorin » Uto lip 25, 2024 1:34 pm

Dvije daske, letvice, tolex, ručka, kutnici, perforirani limovi, vijci, nožice, ljepilo, dvo-komponentni kit za drvo i ~30-tak sati rada je trebalo da "spremim" pojačalo i kompletiram ga sa zvučnom kutijom.
davorin

PostPostao/la davorin » Uto lip 25, 2024 1:36 pm

Završni izgled u kompletu sa zvučnom kutijom gdje još nedostaje pločica sa LOGO-om koja je u izradi.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Uto lip 25, 2024 2:10 pm

Standardno dobro... :dance:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sri lip 26, 2024 11:16 am

Nisam do sada nikada radio sa elektronkama 6DQ6B u bilo kakvom audio pojačalu. Unatoč podacima proizvođača koji kažu da se radi o slabijoj elektronci od 6L6GC i EL34, nisam stekao takav dojam slušajući ovo tek napravljeno pojačalo!
Tonski je negdje između 6L6GC i EL34, ali ne zaostaje dinamikom za njima, a izobličenja rastu proporcionalno povećanjem pobude i uz naglašen treći harmonik (drugi se zapravo ne može uočiti zbog protufaznog poništavanja, a i zbog karakteristike pentoda/beam-tetroda) nema nikakvog iskakanja nekih viših harmonika.
Jako me interesira kako bi zvučale smještene i optimizirane u nekom protufaznom izlaznom stupnju HI-FI pojačala.
Izlazni trafo ima premali presjek jezgre i premali primarni induktivitet za bilo kakve ozbiljnije probe ispod ~75-80Hz i kako je donja frekvencija gitare ~82Hz to je ovdje dovoljno, ali ne mogu puštati glazbu niti za probu.
Montirao sam mali LOGO na prednju ploču pojačala i mislim da sav posao završen! (za sada!? :lol: )
davorin

PostPostao/la Edison » Sri lip 26, 2024 1:57 pm

:clap: :clap:
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Pojačala