Takva špula je koštala par sto maraka. Vjerujem da je i danas tu negdje, ali u Eurima
Kada se mijenjala špula, nerijetko je trebao i novi centrator pa zbrajaj
O dijafragmama za trube bolje da i ne govorim.
Istina da su se ti zvučnici mogii savršeno reparirati, ali je i koštalo
Zato sam i spomenuo "problem" moguće prevare (bolje zvuči termin "zaobilaženje" ili "zaboravljanje" istine ) u prethodnom postu.
Puno jeftinija varijanta je namotati nekakvu špulu na papiru ili kaptonu, ali pitanje je koliko će to biti dobro i rekreirati originalni zvuk i parametre originalnog zvučnika.
Uvijek rado čujemo frazu "raditi će bolje od originala" kada popravljeni (skupocjeni) zdriver dođe s popravka, no je li to baš tako ? čime se garantira i može provjeriti
Nije stvar toliko u zagrijavanju jer su ti zvučnici mogli podnijeti nezamisliva zvjerstva, već u osciliranju, kurenju pojačala kojima su tako postali osigurači i sl.
No ne bi trebalo JBLfreaka previše zamarati s tim.
Koliko sam shvatio iz svih naših kometara, dva su puta:
Napraviti repliku JBL4350 ili napraviti nešto sličnog cool izgleda.
Pri tome nikada ne možeš biti siguran da će replika biti upravo taj zvučnik, ali će barem biti "blizu" i sigurno će ispuniti zadovoljstvom graditelja, a nešto "sličnog izgleda" je uzaludno bacanje novaca i bolje krenuti drugim putem
Trenutna visoka cijena tog zvučnika ne znači da je to i nekakav "KRAJ SVIJETA", već samo tržišni odraz stupnja nostalgije i kolekcionarske potrebe i ludosti.
Ovdje je olakotna okolnost što se doista radi o kvalitetnim driverima koji imaju cijenu i iz drugih razloga.
Na kraju ispadne da praktički driveri čine ono što ti zvučnici stvarno i jesu.
Budući sam iz svega ovoga uvjeren da će JBLfreak nastaviti s gradnjom, svjestan svega ovoga što smo napiasli, pustimo ga da počne s aktivnostima kako opet ne bismo natrpali stranice i stranice teksta, a da se ništa konkretno ne napravi.
Vidjeli smo da konkretni nacrti postoje, sve se zna i ne bi trebalo biti problema da se krene.
U roku par mjeseci - godinu dana se sve to može riješiti: kutija, skretnice, nabava zvučnika.
Moj prijedlog je da se ne eksperimentira previše. Prije 30-40 godina se jako dobro znalo za sve materijale, i MDF, i špere i iverice, tako da u JBLu sigurno nisu bez veze kutije napravili od onog od čega već jesu.
A očekivanje da ćemo mi napraviti bolje primjenom nekih "modernijih" elemenata (i još k tome ušparati nešto), možemo okačiti mačku o rep.
Ako hoćemo "bolje" od toga, onda treba krenuti raditi "bolje" zvučnike.
Ili kako bi stari rimljani rekli: "Aut Caesar aut nihil"