DIY JBL 4350A "Komoda"

Re: DIY JBL 4350A "Komoda"

PostPostao/la tubeman » Uto ruj 09, 2014 12:14 pm

Stoji.
Takva špula je koštala par sto maraka. Vjerujem da je i danas tu negdje, ali u Eurima :)
Kada se mijenjala špula, nerijetko je trebao i novi centrator pa zbrajaj :)
O dijafragmama za trube bolje da i ne govorim.
Istina da su se ti zvučnici mogii savršeno reparirati, ali je i koštalo :) :)

Zato sam i spomenuo "problem" moguće prevare (bolje zvuči termin "zaobilaženje" ili "zaboravljanje" istine ) u prethodnom postu.
Puno jeftinija varijanta je namotati nekakvu špulu na papiru ili kaptonu, ali pitanje je koliko će to biti dobro i rekreirati originalni zvuk i parametre originalnog zvučnika.
Uvijek rado čujemo frazu "raditi će bolje od originala" kada popravljeni (skupocjeni) zdriver dođe s popravka, no je li to baš tako ? čime se garantira i može provjeriti :) :)
Nije stvar toliko u zagrijavanju jer su ti zvučnici mogli podnijeti nezamisliva zvjerstva, već u osciliranju, kurenju pojačala kojima su tako postali osigurači i sl.

No ne bi trebalo JBLfreaka previše zamarati s tim.
Koliko sam shvatio iz svih naših kometara, dva su puta:

Napraviti repliku JBL4350 ili napraviti nešto sličnog cool izgleda.

Pri tome nikada ne možeš biti siguran da će replika biti upravo taj zvučnik, ali će barem biti "blizu" i sigurno će ispuniti zadovoljstvom graditelja, a nešto "sličnog izgleda" je uzaludno bacanje novaca i bolje krenuti drugim putem :(

Trenutna visoka cijena tog zvučnika ne znači da je to i nekakav "KRAJ SVIJETA", već samo tržišni odraz stupnja nostalgije i kolekcionarske potrebe i ludosti.
Ovdje je olakotna okolnost što se doista radi o kvalitetnim driverima koji imaju cijenu i iz drugih razloga.
Na kraju ispadne da praktički driveri čine ono što ti zvučnici stvarno i jesu.

Budući sam iz svega ovoga uvjeren da će JBLfreak nastaviti s gradnjom, svjestan svega ovoga što smo napiasli, pustimo ga da počne s aktivnostima kako opet ne bismo natrpali stranice i stranice teksta, a da se ništa konkretno ne napravi.
Vidjeli smo da konkretni nacrti postoje, sve se zna i ne bi trebalo biti problema da se krene.
U roku par mjeseci - godinu dana se sve to može riješiti: kutija, skretnice, nabava zvučnika.

Moj prijedlog je da se ne eksperimentira previše. Prije 30-40 godina se jako dobro znalo za sve materijale, i MDF, i špere i iverice, tako da u JBLu sigurno nisu bez veze kutije napravili od onog od čega već jesu.
A očekivanje da ćemo mi napraviti bolje primjenom nekih "modernijih" elemenata (i još k tome ušparati nešto), možemo okačiti mačku o rep.
Ako hoćemo "bolje" od toga, onda treba krenuti raditi "bolje" zvučnike.

Ili kako bi stari rimljani rekli: "Aut Caesar aut nihil"
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la JBLFreak » Uto ruj 09, 2014 3:02 pm

Zmaj@ Yoke@ Hvala na podršci i na malo preciznijim objašnjenju, znači ciljat cu na medijapan, suma sumarum ako uspijem nabavit sve original i kako treba računica mi je oko 10K kuna nebi trebalo ići iznad toga, koliko sam čačkao stvarno ima sve na netu od nacrta za kutiju pa do šema za skretnicu materijala koji su se koristili itd. znač tu sam kolko tolko osiguran samo trebam počet nabavljat materijal
JBLFreak

PostPostao/la JBLFreak » Uto ruj 09, 2014 3:20 pm

P.S. Daj mi još recite jednu stvar to me cijelo vrijeme mući, kod 4350 ova skroz doljnja dva zvučnika su wooferi a ovaj malo manji zvučnik iznad njih na sredini je isto woofer ili neki midi zvučnik?
JBLFreak

PostPostao/la yoke » Uto ruj 09, 2014 3:45 pm

Ja bi te savjetovao da jos jednom samo sagledas s kojim materijalom da krenes u izradu.
- ja bi prvenstveno isao s sperplocom jer mislim da je to koristeno u originalu
- mislim da ovdje materijal za izradu ima ulogu

neka me netko ispravi ako sam u krivu,
ako je MDF sasvim dobra opcija

sto se tice drajvera i ustroja, mislim da si sam to napisao u prvom postu ;

za Low-pass- 2X 38 cm woofer (Model:2231A) za Inside Low-Pass -1X 30 cm woofer (Model:2202A) za Mid-High kombinacija Horn tipova (Modeli:2308+2311+2440) za High- Horna (Model:2405) znači ima sveukupno 6 zvučnika, crossover frekvencija je 250Hz, 1100Hz, 9000Hz

- dva woofera / bass-a koji rade do 250Hz - (Model:2231A)
- 1 mid bass koji radi od 250Hz do 1100 - (Model:2202A)
- 1 srednji/visoki od 1100Hz do 9000hz - (Modeli:2308+2311+2440)
- 1 visoki od 9000Hz - (Model:2405)

ja sam bar to tako shvatio...mozda potpuno grijesim,ako grijesim, ispravit ce me netko pametniji... ako imas shemu skretnice, stavi i nju ovdje...
yoke

PostPostao/la davorin » Uto ruj 09, 2014 4:08 pm

Imenovani zvučnik JBL2231A nije namotan na Al-tijelu (ili točnije leguri Al-Be, kao što su mnogi drugi JBL-zvučnici namotani), a za popravak/zamjenu membrane, oba ovjesa/centratora, kape i zavojnice sa tijelom postoji kompletan KIT koji u kompletu košta ~80$. Radi se o ovlaštenom serviseru, a iz slike je vidljivo da je zavojnica namotana na kaptonu. Zvojnica je namotana sa profiliranom bakrenom žicom, a izvodi sa zavojnice su napravljeni sa bakrenom trakom (kad su u pitanju woofer-i).
Midrange (2202H) je namotan sa profiliranom bakrenom žicom produženom sa bakrenom trakom, jednako kao i woofer.
Visokotonac (2440) ima aluminijsku kalotu a namotan je sa aluminijskom trakom. Super-visokotonac (2405) je napravljen jednakom tehnologijom kao i visokotonac.
http://reconingspeakers.com/product/jbl ... econe-kit/" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Komplet sa navedenim komponentama se može viditi na stranici:
http://audio-database.com/JBL/speaker/4350a-e.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Studio monitori JBL4350A, JBL4350B i 4350H su uglavnom koristili aktivne skretnice i posebnim pojačalima za svaki zvučnik (ili minimalno Bi-ampling sa odvojenim pojačalom za woofer-e), a za pasivne skretnice (3-way za "mid/high/ultra high" su se koristili gotovi moduli (izvorno od JBL-a) za zvaki propust posebno. Nekoliko takvih monitora sam svojevremeno imao na servisu, ali nisam do sada vidio skretnicu u komadu (4-way), a niti 2 (3-way) jednake!
Cijeli projekt je jako skup, jer se samo dobri (čitaj: originalni i ispravni) zvučnici moraju platiti nekoliko tisuća dolara, a o cijeni transporta da niti ne govorimo! (samo 4 woofera su teška oko ~40kg, a 2 visokotonska zvučnika ~23kg bez pripadajućih horni i akustičnih usmjerivača-leća).
Nisam siguran, ali mislim da je kompletna studio verzija 4350H (koja se vrlo malo razlikuje od verzije 4350A) teška ~115kg ili više!
davorin

PostPostao/la JBLFreak » Uto ruj 09, 2014 4:16 pm

Evo i sheme skretnice
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
JBLFreak

PostPostao/la davorin » Uto ruj 09, 2014 4:27 pm

Mislim da je to šema skretnice nekog drugog zvučnog sistema, a ne od 4350A (ili B)! Iz šeme je vidljivo da je to 3-way skretnica, a 4350A je 4-way, a niski propust je namjenjen za zvučnik od 8 Ohma (originalno spojena 2 woofer-a 2231A imaju po 8 Ohma, dok paralelno spojeni daju ukupnu impedanciju od 4 Ohma!).
davorin

PostPostao/la audio kutak » Uto ruj 09, 2014 4:31 pm

buraz, prvo vidi koliko bi te uopće koštali zvučnici i transport u HR..... poslije dodaj na to carinu i 25% pdv-a

kada nabaviš drivere lako češ za sve ostalo ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Uto ruj 09, 2014 4:39 pm

Unatoč tome što samogradnja takvog sistema puno košta, mislim da se na kraju isplati!
Cijena jednog takvog para originalnih kutija se u Japanu uspješno prodaje za ~800000 jena, što je ~43000 kuna!
Zadnja izmjena: davorin; Uto ruj 09, 2014 10:21 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la nik » Uto ruj 09, 2014 9:28 pm

Pozdrav svima.
Drago mi je da još ima netko koga zanima varijanta 15" i nešto gore kao 2" + twitter.
Zadnjih nekoliko godina smo u Subingu razvijali nešto slično.
Obzirom da mogu izjaviti da sam u Hrvatskoj a možda i u ex-Yu prebacio peko ruke najviše
zvučnika teško je i čak i nemoguće naći zvučnike koji su nedirani tj.poboljšani kod raznih magova.
Nažalost kod nas od 10tak ljudi koji se bave popravcima samo dvojica rade koliko toliko korektno
a sve ostalo je poslije za baciti.Trenutno u skladištu imamo cca 1000 raznih zvučnika od kojih su
cca 80 komada Jbl i ako bi se ovaj projekt htjelo napraviti sa koliko -toliko korektnim izborom zvučnika
mora se potrošiti minimalno 3-4000E a sve manje od toga je nemoguće.
Ako će trebati kakva pomoć stojimo na raspolaganju.
Nik
nik

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici