cat5e kao interkonekt

Re: cat5e kao interkonekt

PostPostao/la Edison » Sub lis 04, 2014 8:57 pm

Zmajz napisao:A da se vi vratite iz amerike uevropu i počnete koristiti decimalni sustav, ha?

Slazem se. AWG sistem je vrlo nepraktican za bilo kakvo racunanje, preracunavanje, a niti nama te brojke predstavljaju nekakve poznate vrijednosti, uvijek treba koristiti konverzijske tablice. Dok za, recimo, zicu od 0,2mm, 0,8mm ili 1,5mm imamo prilicno jasnu predodzbu o kakvoj zici je rijec... AWG11 ili AWG29 mi bez tablica ne govore gotovo nista...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la s@ki » Ned lis 05, 2014 9:57 am

telefonski kabel u nijednoj verziji nikako nije isto što i UTP.
Pitanje je sada koji "telefonski" kabel misliš uzimati.
Imaš instalacijske kabele , primjerice 25 pari i sl koji često imaju i oklop.
Imaš TK 53, tk59, xDSL itd... ovi se koriste za zračnu ili podzemnu montažu... isto neznam što bi s njima al...
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lis 05, 2014 10:57 am

Za zvučničke kablove je Ishmael iskoristio ako se ne varam telefonac sa jednom paricom i folijskim oklopom.Ne sjećam se više točno presjeka bakrenog vodiča i koliko je žica upleo ali imaš na audiofil.netu vodič kako napraviti taj kabel.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Johnny » Ned lis 05, 2014 4:48 pm

Zasto bi telekomunikacijaki bio losiji od utp-a? Kazem, cat 7 sa debljim vodicima u mono wire ima jedva cca 2 kvadrata. Moj cat 5 je oko je jedan kvadrat i dc otpor je malo prevelik. Sta ne bi telekomunikacijski sa 20 solid core zica i ukupno 5,5 kvadrata bio bolji i muzevniji?
Johnny

PostPostao/la s@ki » Ned lis 05, 2014 6:19 pm

Nisam rekao da bi bio losiji nego da su po konstrukciji razliciti. Obzirom da su ionako namjenjeni prenosenju frekvencija koje su ionako vece ne vidim razloga za ne koristenje bilo kojeg od njih.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Dean » Ned lis 05, 2014 11:38 pm

Khadgar2007 napisao:Za zvučničke kablove je Ishmael iskoristio ako se ne varam telefonac sa jednom paricom i folijskim oklopom.Ne sjećam se više točno presjeka bakrenog vodiča i koliko je žica upleo ali imaš na audiofil.netu vodič kako napraviti taj kabel.

Koristio je UTP...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Johnny » Pon lis 06, 2014 3:32 pm

To je telekomunikacijski y(st)-y. Kupio sam isti taj, 10x2x0,6. Vjerovatno od istog uvoznika sa mog linka na prethodnoj stranici.

Mislio sam odvojit + i minus. Neki "teoretičari" samogradnje kabela daju tu teroriju.

Ishmael međutim kaže "Naizmjeničnim polaganjem + i – vodova se umanjuje serijski induktivitet". Znači - druga škola. + i minus u istoj žici.

Što izabrati i zašto?
Johnny

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lis 06, 2014 3:40 pm

Ako hoćeš pošaljem ti jedan par Ishmaelovih kabela pa slušaj koliko te volja i uspoređuj,nije hitno da mi vratiš). Jedino što sam napravio drugačije je to da nisam stavio telefonac već utp jer sam toga imao na lageru. Drugi "problem" je što su dugački samo oko 1,7m
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Johnny » Pon lis 06, 2014 3:58 pm

Zahvaljujem na ponudi, al nema potrebe.

Već sam do sada zapravo koristio nešto slično sa dobrim rezultatima. Bio je to gotovi telefonac kojeg nisam rastavljao, bi wire sa dva kabela, ali sa plus i minus unutar jednog kabela.

Ne bi ni sada rezao kabel. Kabel je kompaktan, ima foliju i drain, kupljen za 100 kuna. Piše da su u paricama mada izgledaju bez veze nabacani.

Samo bi volio čuti još mišljenje dal da odvojim plus i minus u svoje kabele ili i plus i minus unutar jednog kabela.
Johnny

PostPostao/la tom_hifi » Pon lis 06, 2014 4:49 pm

Najbolji test je napraviti obje varijante i probati.
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala