Rad na ovim jedinicama nije zamro, a neee! Nastavljaju se pokušaji da se iz jedinica namijenjenih autoindustriji niže klase izvuče suvisli zvuk za kućnu i sličnu upotrebu. Dosad je bilo polovičnog uspjeha, polovično stoga što nisam zadovoljan rezultatima, uspjeh zato jer se nešto naučilo i skužiralo se da su zvučnici vrlo slušljivi u srednjem i gornjem dijelu (očekivano za taj tip i veličinu).
Inspiriran zidnim varijacijama na temu Vifantastischhcsth, jedan neuspio pokušaj čisto da zadovoljim znatiželju, napravio sam grešku u računu pa je dužina tunela neadekvatna (htio sam manje i dobio nula). Mislim, nije tako strašno, uz malu korekciju ton kontrola u donjem dijelu sviraju sasvim uredno, ali...
Nije red napraviti zvučnike za koje se moraš igrati ton kontrolama da bi ih slušao, tim prije što pri promjeni glasnoće moraš ponovo podešavati kontrole. Pa sam ih demontirao i škartirao kutije (trošak je ionako 0kn + 1 metar žice i 8 šarafa što se reciklira). Ilustracija priložena:
FRS10Hm Pokušaj 3.jpg
Ponovo malo računa i simulacija, ovaj put s drugom idejom: montaža u ćošak! To ima prednosti kad hoćeš izvući više basa, manjkavosti ćemo zanemariti trenutno. Pa su ispali trokutasti u presjeku (istostranični trokut, nije obavezno) nešto duže transmisije. Jednostavna (ravna, bez prijeloma tunela) transmisija koja se sužava prema kraju, ujedno i nešto većeg volumena. Montaža u uglu ima svojih prednosti po pitanju smještaja u prostoriji koja ne dopušta neke velike egzibicije s dodatnim komadima namještaja, garaža, radionica, kafana i ostali kulturno-umjetnički centri za odgoj mladih i svih koji se tako osjećaju. Rezultat je korak naprijed, sasvim slušljivo za radio i TV, dok ipak za neka ozbiljnija slušanja treba malo izdignuti bas (manje nego prije!). Još to nije to, mislim da se može i bolje, što je slijedeći korak (ovaj vikend). A i nisu baš tako mali kako sam zamišljao. Uostalom, tu su dvije slikice - zanemarite selotejp koji je služio prilikom lijepljenja:
FRS10Hm Vuglec_leve.jpg
FRS10Hm Vuglec drugi levi.jpg
Slijedi finalni pokušaj: BIB. Bigger is Better. Bez panike, samo 48 litara cca 70cm x 22cm x 35cm. Ima svoja pravila kod upotrebe, ali o tome u slijedećem nastavku!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.