Visaton FR 10 HM

Re: Visaton FR 10 HM

PostPostao/la zuzi » Ned lis 12, 2014 9:34 pm

zmajzova mantinela.jpg
Biljar je jedna jako zgodna igra za koju imam sve manje mvvp (mjesta,volje,vremena,partnera) ali nešto malih biljarskih kugli se našlo pa umjesto na stol na zmajzove cilindre s fosteksima
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la Zmajz » Ned lis 12, 2014 10:28 pm

I kakav je dojam s kuglama?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la zuzi » Ned lis 12, 2014 11:13 pm

Moj utisak - zvuk je otvoreniji i jasniji.
zuzi

PostPostao/la Zmajz » Ned lis 12, 2014 11:47 pm

Predpostavljao sam to, oriđiđi šeširić je preveliki.
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lis 14, 2014 9:16 am

O kojim je fostexima rijec?? :) jer pri vrhu liste koje imam za neke buduce projekte je njihov fe 126 en pa bi volio cut koji dojam o tom driveru.Isto tako ako je i njegov odmah manji brat fe103 svejedno.Nisam ih imao prilike jos cut ali je poznato da kod njih je odnos ulozeno dobiveno korektan,naravno ako se ovaj drugi dio odradi kako treba.Razmisljam također o nekim TL kutijama mozda i horne... :mrgreen: ali klasika.. nista omnidirektno.
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Uto lis 14, 2014 10:44 am

Ovdje su Fe103eN, to je jedan od ponajboljih drajvera ako se primjenjuje kao srednje/visokotonac i doda se kakav bas ispod 300/400Hz. Kaao fullranger spada u vrlo kvalitetne, recimo u gornju polovicu unutaar konkurencije (4 inčni drajveri, 50-100€).
Fe126eN je razred više, i veći, i njega bih ti preporučio u Frugel horni. Ili kakva varijacija iste.
Fe103eN kao samostojeći zvučnik u Buschhorn Mk 2 ili Mk3.
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lis 14, 2014 4:32 pm

Zvucnici poput 126ce su mi interesantni a ona pogotovo jer imaju malo visu rezonantnu od 166ce ili 206ce ona je 83Hz ali ne opet tolko visoku da se nebi mogao takav zvucnik sam za sebe slusati...naravno treba se vodit racuna i o ukusima u zvuku ali mislim da s takvim driverom spojenim na neke fine cijevke nedostatak u basu nebi bio tako bitan,barem meni bo... :think:
Bas su mi i zbog tih 83Hz primamljive za izradu nekih horni jer "truba" bi bila dosta kraca nego kod drivera sa nizom rezonantnom,kretala bi se između 2,3 i 2,5 m.Tada bi se je presavijalo na puno jednostavnije nacine,vizualno isto privlacne i puuuno lakse za napraviti...ali necu sad o tome jer i nije ovdije mjestno ni vrijeme ali na ljeto bi mogli o tome detaljnije pricat ;) za sad sam u cjevarskim poslovima.
Frugel horne i jos neke gotove projekte u TLu svakako bi drzo u obziru da ih trebam za nekog napravit,provjereno dobri rezultati,fini izgled (ako se kvalitetno furnira) i ne pretjerano skupa izrada...ja se nazalost volim kockat i iskomplicirati si zivot...jbg jace je od mene :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Uto svi 26, 2015 3:11 pm

Evo ga opet! da malo dignem temu iz mrtvih, ovi Visatoni me izluđuju već dulje vremena, ali mislim da sam na dobrom putu, napokon su prosvirali kako treba, punim svojim potencijalom (nije bogznašto ali obzirom na cijenu i prvotnu namjenu, jako dobro). To su auto-zvučnici (za automobil) i to im određuje karakteristiku i problematičnu upotrebljivost u kućnim uvjetima. Osnovni mi je bio problem bas, izvući iz njuh suvisli i razumljivi bas. Napokon sam uspio, relativno dobro (štoviše iznad očekivanja) tako da bi se moglo reći da u ovim zidnim zvučnicima imaju adekvatno mjesto. Nije čudno jer se lako povuče paralela između zidnog smještaja i montaže u vratima uata. A pomaže i veliki volumen kutije iza drajvera, iako se radi o TQWT ustroju. Preciznije, Terry Cain BIB ustroju.
Kako god, ja sam vrlo zadovoljan postignutim, iako ću ih još isprobati u zidnoj TL kutiji za male Vifa drajvere (Vifantastik), ove su mi malo predebele za moj ukus (12cm bruto). Kad smo već kod Vifa, nemaju tu iskričavost kao Vifa ali u donjem djelu ne zaostaju, možda idu i malko dublje. Isto tako su Vife nešto brže u basu, definiranije, nije velika razlika, čisto malčice. Svejedno mogu reči da u ovoj kutiji daju čvrst bas i da ga ima dovoljno. Deane, mislim da smo našli riješenje za te drajvere (stvar je doduše u estetici, ali BIB bi bila varijanta za primjenu.
Kutije su bile u Sisku, ali na lošem mjestu i nisu se čuli kako treba, ako je netko uopće obraćao pažnju pored stola sa suhomesnatim i tekućim proizvodima i Nikovog stola sa malim kućnim potrepštinama.
Evo par slikica u trenutnoj primjeni, kai i iznutrice da se vidi konstrukcija. Estetski su trenutno u fazi stila Varaždinse škole s njenjh početaka.
IMG_20150526_135919.jpg

IMG_20150508_135958.jpg

IMG_20150508_140008.jpg

IMG_20150508_140318.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pet ožu 04, 2016 6:00 pm

Rad na ovim jedinicama nije zamro, a neee! Nastavljaju se pokušaji da se iz jedinica namijenjenih autoindustriji niže klase izvuče suvisli zvuk za kućnu i sličnu upotrebu. Dosad je bilo polovičnog uspjeha, polovično stoga što nisam zadovoljan rezultatima, uspjeh zato jer se nešto naučilo i skužiralo se da su zvučnici vrlo slušljivi u srednjem i gornjem dijelu (očekivano za taj tip i veličinu).
Inspiriran zidnim varijacijama na temu Vifantastischhcsth, jedan neuspio pokušaj čisto da zadovoljim znatiželju, napravio sam grešku u računu pa je dužina tunela neadekvatna (htio sam manje i dobio nula). Mislim, nije tako strašno, uz malu korekciju ton kontrola u donjem dijelu sviraju sasvim uredno, ali...
Nije red napraviti zvučnike za koje se moraš igrati ton kontrolama da bi ih slušao, tim prije što pri promjeni glasnoće moraš ponovo podešavati kontrole. Pa sam ih demontirao i škartirao kutije (trošak je ionako 0kn + 1 metar žice i 8 šarafa što se reciklira). Ilustracija priložena:
FRS10Hm Pokušaj 3.jpg

Ponovo malo računa i simulacija, ovaj put s drugom idejom: montaža u ćošak! To ima prednosti kad hoćeš izvući više basa, manjkavosti ćemo zanemariti trenutno. Pa su ispali trokutasti u presjeku (istostranični trokut, nije obavezno) nešto duže transmisije. Jednostavna (ravna, bez prijeloma tunela) transmisija koja se sužava prema kraju, ujedno i nešto većeg volumena. Montaža u uglu ima svojih prednosti po pitanju smještaja u prostoriji koja ne dopušta neke velike egzibicije s dodatnim komadima namještaja, garaža, radionica, kafana i ostali kulturno-umjetnički centri za odgoj mladih i svih koji se tako osjećaju. Rezultat je korak naprijed, sasvim slušljivo za radio i TV, dok ipak za neka ozbiljnija slušanja treba malo izdignuti bas (manje nego prije!). Još to nije to, mislim da se može i bolje, što je slijedeći korak (ovaj vikend). A i nisu baš tako mali kako sam zamišljao. Uostalom, tu su dvije slikice - zanemarite selotejp koji je služio prilikom lijepljenja:
FRS10Hm Vuglec_leve.jpg

FRS10Hm Vuglec drugi levi.jpg

Slijedi finalni pokušaj: BIB. Bigger is Better. Bez panike, samo 48 litara cca 70cm x 22cm x 35cm. Ima svoja pravila kod upotrebe, ali o tome u slijedećem nastavku!
Zmajz

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici