Slažem se da danas novi VESTRA ovali zvuče grubo i tvrdo u usporedbi sa starim VINTAGE zvučnicima slične konstrukcije. Sjeća li se tko kako su točno zvučali ti stari VINTAGE ovali kad su bili novi prije ~40-50 godina?
Specifikacije ovala VESTRA zapravo najviše sliče ovalima proizvedenim od sredine ~'60-ih do kraja ~'70 u firmi PHILIPS, ali slični su se proizvodili u većini Evropskih proizvođača zvučnika pa i u firmi GRUNDIG, naročito za potrebe prodora kvalitetnog stereo zvuka kroz radio i TV emitiranje glazbe. Mislim da je osnovna zamisao vlasnika (tehnologa) firme pri pokretanju proizvodnje spominjanih VESTRA ovala bila da "koketiraju" sa starijim konzumentima glazbe i tu pronađu tržište, ali su zaboravili vrlo važan faktor: prirodno starenje u radu!
Zapravo nitko ne može tvrditi kako će VESTRA ovali zvučati nakon ~40-50 godina, i hoće li zvučati kao što danas, nakon toliko godina služe za uzor stari ovali TELEFUNKENa, RIZa, EI-NIŠa, PHILIPSa, GRUNDIGa, LORENZa, SABAe, itd.?
Možda izgleda da danas razvoj zvučnika ovalnog oblika prestaje, upravo zbog ranije navedenih problema, ali treba samo bolje razmisliti!
Današnji elektrostatski, magnetostatski, MHD i svi ostali oblici najnoviji (dobro ne baš najnoviji, ali u ponovnom zamahu da!) razvojnih smjerova zvučnika visoke vjernosti reprodukcije su zapravo nastavak jednakog načina razmišljanja kako spojiti linearnu reprodukciju sa što manjim izobličenjima. Iako se možda to ne čini na prvi pogled, svaki pravokutni oblik radnog dijela membrane je zapravo oval (koji to geometrijski nije samo zbog nemogućnosti da se takav iblik napravi jeftino!), ako u potpunosti pokušamo razumiti zatezne sile membrane bez obzira od kakvog ona materijala bila.
Imam osobno iskustvo u kontinuiranom korištenju ovalnih VESTRI: zvuče sve mekše i ugodnije, a imam dojam da mi se sve više sviđaju bez obzira što sam svjestan svih njihovih tehničkih nedostataka.

kutnu mozda savjetujemda se ne opterecuje puno.. mislim da sad neka ideala je napravit dvosistemski zvucnik i bilo sto od 92 dB spl-a ce zadovoljit tvoje potrebe.Sad sve ovisi i kolko to ozbiljno mislis napravit i kolko novca mislis potrosit a kako sam skuzio i jedno i drugo ne idu u nebesa.Tako da mozes i pocet s necim poput onog ko sta ti je zuzi predlozio,ili nesto slicno kao sto su zmajz i bepone pokazali u sibeniku ili mozes nesto kao sto ti je joe delton predlozio s zvucnicima u tvome cjenovnom rangu.
i ovo koje zmajz si planira napravit bi volio poslusat,jer u buduce bi volio nesto radit sa kojom sitnom 10-kom mozda sigma seria od Fostexa ali bi je volio prije di poslusat