Dakle o čemu se radi? Prije desetak godina dobio sam hrpu audio zvučničkog hardwera. To je netko nekada negdje nešto pokušavao raditi i ne znam zbog čega je završilo kod mene. Detalje vjerojatno zna Đorđe Cvijić iz Nove Gradiške jer s njim nerijetko surađujem na tom polju. On mi je to i dovezao i sa njime sam napravio deal. Imao sam zadatak finalizirati nekoliko zvučnih kutija sa, sada meni već zaboravljenim drajverima. Za nagradu meni ostaje za napraviti jedan par zvučnika za koje ja ocjenim da su najbolji. Sve kutije su bile iste litraže, odnosno 38 litara. Sve su imale prednju i zadnju stranu na čičak tako da se lako mogu izmjenjivati. Skretnica je bilo različitih i bile su u posebnoj kutiji. Sjećam se da sam bio instalirao nekakav program za akustička mjerenja i prvo sam od brata posudio zvučne kutije (ne mogu se sjetiti koje su to bile) kako bih otprilike odredio kako se ponašaju frekvencije u mojoj sobi. Tražio sam skretnicu koja je po frekvencijskoj krivulji najbliže bila onome što sam snimio sa bratovim zvučnicima.
Slika zvučne kutije je ovdje:

Drajveri su bas srednjetonac SPH-170 i visokotonac DT-254. Port je promjera 6,6cm, a duljine 13cm.
Shema skretnice je na slici:

Moj plan je prvobitno bio da napravim nešto poput ovoga s tim da bih SPH-176 zamijenio sa jedinicama koje ja imam, odnosno SPH-170. Tada bih samo trebao kupiti dodatni par SPH-170. Na moj upit može li se to odgovoreno mi je ovako:
Dear Vlado,
I guess it would be possible to modify the cabinet and crossover to use the SPH-170 instead of the SPH-176.
The SPH-170 will need a cabinet about 1,5 times as large due to the higher Qts and higher Vas values.
The crossover would probably only need to change the woofer inductor to 0,82mH.
The + pole is the top side.
Best regards,
Tony Gee
Na kraju sam odustao od toga jer kad malo bolje razmislim, ne želim se bacati u trošak (dva komada SPH-170 su za moj standard ipak malo previše) nego bih htio napraviti nešto sa nečim što već posjedujem. Tako sam došao do WA:170 Loudspeakers. Na tom projektu (naravno da su parametri tajna jer ga prodaju) su odredili da im kabinet bude 43 litre dok sam ja svojim proračunom (ovdje) dobio da bi najbolje bilo 52,6 litre:

Ali ako bih se približio litražom njihovim onda bih uzeo 45 litara jer mi onda port kojeg već imam odgovara po dimenzijama:

Znam da bi za projekt najbolje bilo upotrijebiti mediapan ali opet želim iskoristiti neke 19mm iverice (trenutne kutije su isto od iverice ali 18mm) koje već imam na tavanu, a ostale su od nekih starih polica. Pokušao sam izračunati skretnicu baš za ovu moju kombinaciju drajvera ali to zaista nije područje koje baš razumijem pa će mi tu trebati najveća pomoć.
Sada je stanje ovakvo:

a ja bih htio da bude ovakvo:

Dakle, mislim da sam dosta jasno obrazložio plan. Prvo bih krenuo sa proračunom skretnice. O tome naravno nemam pojma. Gospodin Tony Gee čiji projekt sam prvo spomenuo je napravio rez na 3000Hz.
LP