Herr Hass phono

Re: Herr Hass phono

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 04, 2013 5:02 pm

A zašto ste zapeli za elko? I to 47uF? To je izlazni vezni kond. Koliki mora biti otpor idućeg stupnja da bi s njim tvorio filter sa donjom graničnom frekvencijom 10ak Hz? Oko 330 Ohm. Koji ćete uređaj (pojačalo, pretpojačalo) spojiti iza da ima ulazni otpor 330 Ohm?
Ja bi na izlaz stavio neki bolji polipropilen, Za 10uF i ulazni otpor sljedećeg stupnja 1 kOhm je donja granična frekvencija filtera 16 Hz.
A rijetko koje pojačalo ima tako nizak ulazni otpor. Redom su to desetci kOhma i više. Za cijevi i daleko više.
joe dalton

PostPostao/la zuzi » Uto lip 04, 2013 5:21 pm

Nismo zapeli, samo slijedimo shemu. Haas je u popratnom članku napisao "teoretsku podlogu". Inače njemu je taj phono u sklopu linijskog preampa sa ponovno istom cijevi ECL86. Trioda u toj cijevi odgovara 1/2 ECC83. E sad ...
zuzi

PostPostao/la tubeman » Uto lip 04, 2013 6:17 pm

Ja bih se složio sa Zuzijem.
Možemo mi unositi dušu (modifikacije) u šeme koliko želimo, ali i ja sam sklon u potpunosti vjerovati Gerhardu Haasu bez ostatka.
U krajnjoj liniji, bio je jedan od stjegonoša povratka cijevne tehnike u vremenima kada se najveći dio nas još uvijek "igrao u pijesku" :) :)
Zuzi zna puno više detalja od mene pa neću više o tome.

Tko je pročitao tekst (ne samo bacio šlampavi pogled na šemu), vjerojatno će skužiti zašto je nešto crno a nešto bijelo :)

To da stvar dobro radi ne može nitko poreči , pogotovo ako je slušao uređaj napravljen STRIKTNO PO ŠEMI.
U krajnjoj liniji, to potvrđuje i ogroman broj prodanih uređaja i kitova.
Najveći "problem" je u tome što je stvar kao takva jednostavna i jeftina, a to HIGH-END-erska strana u nama teško prihvaća.

S druge strane, moram reči da ne treba razvijati neku euforiju od svega toga jer se radi tek o dobro odrađenom projektu koji nije nužno "bolji" od mnogih drugih korektno dizajniranih.
HAAS je samo upotrijebio trenutno najnoviju (zadnju uopće) cijev u klasi, projektiranu upravo za audio tehniku. Zato je i bila masovno fabricirana.
A ako su PHILIPSOVI, ili TFK, ili ..... inženjeri projektirali nešto za neku određenu potrebu (a imali su iskustvo koje seže do samih početaka konstruiranja cijevi), onda nema razloga ne vjerovati da će to biti dobro.
Zato mi trend "iskopavanja" što bizarnijih cijevi za korištenje u sklopovima za koje nisu namijenjene izgleda pomalo tragikomično.
To doduše potvrđuje tezu da se od svačega može nešto napraviti, ali nikako ne dokazuje da je bolje od namjenskih komponenti.

Inače, postoji još nekoliko provjerenih i dobrih projekata od kojih je nekoliko objavljeno u ELEKTOR-u (a njima se itekako može vjerovati).

Zato glasam za originalnu šemu bez izmjena. :handgestures-thumbupleft:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 04, 2013 10:32 pm

Pročitao tekst i nigdje se ne spominje izlazni vezni kond. Jedino što sam našao u vezi izbora kondenzatora:
"The main advantage of electrolytic capacitors is that they provide very high capacitance in a very small space. This makes it possible to have low-impedance signal coupling, even at very low frequencies. In addition, a lot of technical progress has been made in the construction of electrolytic capacitors in the last few years — more than with other types of passive components."
Pa sad se još trebamo zapitati da li nam stvarno treba "low-impedance signal coupling, even at very low frequencies", odnosno donja granična frekvencija od par Hz? I to po cijenu gubitka druge strane spektra (zbog većeg ESL i ESR elektrolita)?
To što je tehnologija elektrolita možda više napredovala ne znači da su elektrolitski kondenzatori po karakteristikama (koje su bitne za kond na ovom mjestu) dostigli druge tipove. To je njegova paušalna procjena bez i jednog tehničkog argumenta ili usporednog parametra.
A to što je on konstruirao cijevna pojačala dok sam ja pišao u prašinu je možda točno, ali za mene nije tehnički argument.
Ne kažem da treba zadirati u strukturu sklopa, radnih točaka cijevi ili RIAA mrežu, ali zamjena izlaznog veznog elektrolitskog kondenzatora drugim tipom po meni može donijeti samo pomak na bolje.
Ne želim biti partibrejker pogotovo jer nemam namjeru praviti predmetno pretpojačalo pa se odjavljujem iz ove rasprave i kidam nalijevo. :angelic-whiteflying:
joe dalton

PostPostao/la zuzi » Uto lip 04, 2013 11:10 pm

Joe ako te nekad bude volja raditi phono stage evo jedne preporuke /provjereno u praksi/ i sa blokom u izlazu.
bob danielak phono.gif
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 04, 2013 11:33 pm

Zahvaljujem na preporuci. :handgestures-thumbupleft:
Obzirom da sam se svoje kolekcije gramofonskih ploča nažalost riješio prije desetak godina sumnjam da ću se upuštati u izradu.
A shema djeluje zanimljivo i jednostavno. Barem na prvi pogled mog laičkog oka.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lip 04, 2013 11:38 pm

Ima još jednostavnija,ona sa ecc88/6n23p koju je drug :ugeek: imao na svojoj stranici i Bepo je radio za nekoga na audiofil.netu. Baš sada kopam po HDDu i nemam sliku šeme a i Harkonenova DIY stranica je prazna već duže vrijeme. Šemu nije problem pronaći samo treba prekopati audiofil.net forum. Imam na papiru nacrtanu šemu ako baš zatreba lako je skeniram.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la deleted user » Sri lip 05, 2013 12:45 pm

s@ki napisao:Eto, les faul me dobio na foru kad je u provalio da mi je slao plocicu za to a nisam ju napravio(reciklaza). Naravno.pizdek nema pojma sad o cem pricam I nije mi ju slao:).

Ti si jedan mucki provokator! Ili sto bi rekla baba na telefonu: "Pazi me se Frenki! Bum ti ja policiju zvala!"

Naravno moze i ovo u recikloteku....

PostPostao/la Zmajz » Ned lip 09, 2013 11:42 pm

Što ga vi volite zakomplicirati, odmah bi nešto mijenjali i drukčije to itd. Nije to loše, ali u ovom slučaju MENI se dopada koncepcija da sa 4 PCL86 imam kompletno predpojačalo (i linijski i phono ddio).
Stoga ponavljam pitanje: Ima li netko zainteresiran izraditi komplet štampanaca za oba dijela???
Dajte mi ponudu koju neću odbiti (nije potrebno bušiti rupe)!!
Pdf štampe imam (komplet članaka iz Elektora)
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Edison » Ned lip 09, 2013 11:50 pm

Zmajzu, mislim da pretpojacalo ima preveliko pojacanje za danasnje pojmove. Nigdje nije navedeno pojacanje, ali nije tesko pretpostaviti. Phono stupanj ima nesto nize pojacanje pa linijski stupanj to nadomiri. U kombinaciji mislim da bi trebalo raditi dobro, ali koristiti pretpojacalo s npr. CD-playerom nece biti bas velika sreca...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika