Raša - Marčana Horne

Re: Raša - Marčana Horne

PostPostao/la Zmajz » Uto ožu 06, 2018 11:58 pm

Da ne lamentiram naširoko i ne otkrivam toplu vodu, horna osim što je akustički transformator je i valovod. vrlo je bitno da pri propagaciji zvučnog vala ništa ne smeta. Vrlo je važna interakcija između zvučnog vala i stranice horne.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri ožu 07, 2018 10:05 am

Zmajz napisao:Da ne lamentiram naširoko i ne otkrivam toplu vodu, horna osim što je akustički transformator je i valovod. vrlo je bitno da pri propagaciji zvučnog vala ništa ne smeta. Vrlo je važna interakcija između zvučnog vala i stranice horne.

sve stoji , ali uvijek se pitam u kojoj mjeri. Dal je bolja potpuno glatka povrsina horne ili neka druga trebalo bi se ustanovit probama. Mislim da glatka povrsina nije tako kriticna . Opet nisam s ovim mojim eksperimentom s dampiranjem prvog dijela htio pretjerano riskirat , pluto je ipak glatko .
Vise mi se postavlja pitanje koje frekvencije i koliko ce upijat-potiskivat to pluto. Nadam se da nece puno i ne u onom podrucju koje ova horna mora prenosit. U svakom slucaju puno manje nego filc ili damping kojeg koristimo kod kutija.

Svejedno zelja za isprobavat razna dampiranja horne kao sto sam ranije spominjao ostaje. Smanjenje unutarnjih rezonancija i povratnih valova horne su glavni razlozi te moje zelje.
To se ne bi i ne ce postic samim dampingom ( ako da ) nego i izborom pravilnog rasta , obika presavijanja ,presjeka itd.
Al to se sve treba probat , na istoj horni , vise opcija mjerit i uspoređivat...
na ovoj trenutnoj tesko... al na nekim buducim sigurno hoce
nalazim cesto citajuci o hornama podatke sto je bolje , sto bi bilo idealno itd. al rijetke su situacije di je to konkretno uspoređeno s necim " gorim " i to objavljeno kao ozbiljna usporedba..
50% stiva mi lice na copy-paste :?
jednom sam ipak naletio na nesto interesantno , rad jednog tipa koji je iz znatizelje napravio istu W.E. srednjetonsku hornu ( za neki 2inch kompresiski driver ako se ne varam ) od razlicitih materiala
na kraju se pokazala kombinacija vise materiala najbolja a razlike nisu bile male
imao sam taj link u favoritima na laptopu al na zalost je nestao :( zajedno sa svime ostalim u zadnjem mozdanom koj je laptop prezivio ( ima vec 5-6 g... )
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Sri ožu 07, 2018 10:16 am

Idealna površina horne je idealno glatka, dakle poželjno ju je takvom i napraviti! Ako i pogledamo samu zadaću kakvu horna mora napraviti, nepoželjne su bilo kakve disperzije u odbijanju zvučnih valova jer uzrokuju intermodulacije, fazne greške, a zbog apsorbcije zvuka se smanjuje i efikasnost. Eventualne rezonancije treba spriječiti prvenstveno preciznom izvedbom (svršeno izvedena krivulja bila ona exponencijalna ili hiperbolična!) te ukrućenjem i prigušivanjem sa vanjske strane horne.
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri ožu 07, 2018 2:57 pm

davorin napisao:Idealna površina horne je idealno glatka, dakle poželjno ju je takvom i napraviti! Ako i pogledamo samu zadaću kakvu horna mora napraviti, nepoželjne su bilo kakve disperzije u odbijanju zvučnih valova jer uzrokuju intermodulacije, fazne greške, a zbog apsorbcije zvuka se smanjuje i efikasnost. Eventualne rezonancije treba spriječiti prvenstveno preciznom izvedbom (svršeno izvedena krivulja bila ona exponencijalna ili hiperbolična!) te ukrućenjem i prigušivanjem sa vanjske strane horne.

za ovaj prvi dio oko povrsine ipak bi volio napravit koju probu :mrgreen:
al treba razlikovat i o kojoj se horni radi , dal za srednje i visoke frekvencije ili horne za pojacat bass dio koja ne vrerujem da ide preko 300 - 350 hz bar ne u ovom mom slucaju

oko dampiranja-upijana zvuka unutar horne cak bi i zrtvovao malo osjetljivosti na korist tome da mi ta horna kasnije ne vraca taj zvuk nazad
bilo koja horna ima puno vecu povrsinu nego recimo zatvorene ili sl. kutije i napraviti hornu da je recimo 3m duga i da potpuno nije rezonantna je jako tesko. Ici na samo jedan material koliko god da je on krut i tvrd ne vjerujem da je rjesenje.
Volio bi u buduce napravit hornu koja nece bit potpuno kruta
Za preciznu izradu i pojacanja i prigusenja horne s vanjeske strane se slazem. Kod ove sto trenutno radim nije slucaj ( zapravo imam jedno pojacanje u leđima horne ) al za buduce ce bit
Vanjsko dampiranje horna isto nije luda ideja , jedino sto bi bilo cudno za vidit...
Primijetio sam jedno interesantno rjesenje koje koriste neke firme za izradu zvucnih kutija ( pa i horna ) kompleksnije građe. Rade stjenke od dviju ljuski ( vjerujem da su opet neke plastike u pitanju ) između kojih je kasnije uspricana neka masa slicna stiroduru. Zapravo ne verujem da se ju uljeva vec vakumom uvlaci.

exponencijalna ili hiperbolicna krivulja rasta kod BLH mi je sve vise manje privlacna i na nju sam skeptican..
za srednjetonske i visoke horne stoji , al ako se zeli napravit horna ( BLH pricamo ) pune duzine za neki FR i ako se zeli da ona stane u prosjecnu kucu trebaju se radit usta manje povrsine. Manja usta imaju i veci pritisak vala i tako se nađe neki kompromis između pritiska i brzine vala.
Napravi cu crtez s usporedbom kakva bi bila ova horna da je eksponencialnog rasta i onog kakvog je sada.
Vidit ce se razlika i to ne mala u prvom dijelu gdije ce eksponencialna krivulja rast previse sporo i taj dio vrlo vjerovatno bi rezoniro dosta izrazeno stvarajuci nepravilnosti u jednom djelu koj horna prenosi
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub ožu 10, 2018 7:57 pm

danas sam napravio jedau stvar koju vec dugo cekam... odrezao visak na hornama koji mi je smetao
na mjestu reza stara horna i novi dio odlicno se poklapaju... iako sam gotovo bio siguran da ce bit ok sad kad sam to i vidio mi je lakse.. :D
vrijeme je zatopljelo i moze se pocet radit s plastikom bez da se dogrijava prostor
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Sub ožu 10, 2018 8:58 pm

Da :dance: da :dance: da :dance: da :dance: da :dance: Mene ovakve stvari jako vesele :D :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Sub ožu 10, 2018 8:59 pm

ala daj daj :dance:
Bepone

PostPostao/la Toma » Ned ožu 11, 2018 12:15 am

ludilo bas
Toma

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 11, 2018 7:31 pm

radi usporedbe crtez kakva bi bila horna da je eksponencialnog rasta od pocetka ( plavo )
i kakva je sad ( ljubicasto ) razlika se naj bolje vidi iz brojeva , i to do 1650mm duzine
kasnije je gotovo ista
prvu hornu sam crtao onu gornju ( zuto ) koja je bila samo 2m duga
odlucio sam se za prvi dio napravit veceg rasta ( konstantnog ) za probu , jer sam i ranije radio eksponencialne horne koje su mi uvijek stvarale neke probleme
i prije ovih zelenih napravio sam jedan slican par ( one iz Fuzina ) koje su imale grlo 120mm u promjeru, usta 600mm i duzina 3000mm
rast je bio isto eksponencialan i prvi dio je bio jako slican plavoj krivulji
ugl . prvi dio po meni slabo raste..

za nesto stvarno saznat... trebalo bi se napravit i horna i po plavoj krivulji ( ekspon..) i po ovoj ljubicastoj kojoj sam se odlucio
i usporedit... nazalost previse posla :? al na nakim buducim hornama ( klasicne grade i materiala MDF ili sl. ) trebalo bi se probat
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 11, 2018 7:46 pm

@popel , benj vces stavit neki driver nutra ili ces se jos igrat s ton plastikon? :lol: :lol: :dance:
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici