davorin napisao:Idealna površina horne je idealno glatka, dakle poželjno ju je takvom i napraviti! Ako i pogledamo samu zadaću kakvu horna mora napraviti, nepoželjne su bilo kakve disperzije u odbijanju zvučnih valova jer uzrokuju intermodulacije, fazne greške, a zbog apsorbcije zvuka se smanjuje i efikasnost. Eventualne rezonancije treba spriječiti prvenstveno preciznom izvedbom (svršeno izvedena krivulja bila ona exponencijalna ili hiperbolična!) te ukrućenjem i prigušivanjem sa vanjske strane horne.
za ovaj prvi dio oko povrsine ipak bi volio napravit koju probu
al treba razlikovat i o kojoj se horni radi , dal za srednje i visoke frekvencije ili horne za pojacat bass dio koja ne vrerujem da ide preko 300 - 350 hz bar ne u ovom mom slucaju
oko dampiranja-upijana zvuka unutar horne cak bi i zrtvovao malo osjetljivosti na korist tome da mi ta horna kasnije ne vraca taj zvuk nazad
bilo koja horna ima puno vecu povrsinu nego recimo zatvorene ili sl. kutije i napraviti hornu da je recimo 3m duga i da potpuno nije rezonantna je jako tesko. Ici na samo jedan material koliko god da je on krut i tvrd ne vjerujem da je rjesenje.
Volio bi u buduce napravit hornu koja nece bit potpuno kruta
Za preciznu izradu i pojacanja i prigusenja horne s vanjeske strane se slazem. Kod ove sto trenutno radim nije slucaj ( zapravo imam jedno pojacanje u leđima horne ) al za buduce ce bit
Vanjsko dampiranje horna isto nije luda ideja , jedino sto bi bilo cudno za vidit...
Primijetio sam jedno interesantno rjesenje koje koriste neke firme za izradu zvucnih kutija ( pa i horna ) kompleksnije građe. Rade stjenke od dviju ljuski ( vjerujem da su opet neke plastike u pitanju ) između kojih je kasnije uspricana neka masa slicna stiroduru. Zapravo ne verujem da se ju uljeva vec vakumom uvlaci.
exponencijalna ili hiperbolicna krivulja rasta kod BLH mi je sve vise manje privlacna i na nju sam skeptican..
za srednjetonske i visoke horne stoji , al ako se zeli napravit horna ( BLH pricamo ) pune duzine za neki FR i ako se zeli da ona stane u prosjecnu kucu trebaju se radit usta manje povrsine. Manja usta imaju i veci pritisak vala i tako se nađe neki kompromis između pritiska i brzine vala.
Napravi cu crtez s usporedbom kakva bi bila ova horna da je eksponencialnog rasta i onog kakvog je sada.
Vidit ce se razlika i to ne mala u prvom dijelu gdije ce eksponencialna krivulja rast previse sporo i taj dio vrlo vjerovatno bi rezoniro dosta izrazeno stvarajuci nepravilnosti u jednom djelu koj horna prenosi