EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Toma » Uto pro 04, 2018 5:44 pm

molim te slikaj to sa donje strane da vidimo kako si vodia žice.Vjerojatno si radia nestrpljivo pa je zato i rezultat ovakav.Po meni kad neznas nista onda ides na sigurno 100% pa onda posli lako ti mozes nekakve modove radit i dat osobni tač na sve
Toma

PostPostao/la Bepone » Čet pro 06, 2018 2:28 am

Iliti bi reka pokojni trs... Ne valja preskakat stepenice.. ;)
meni je mislin bi champ prvi gitarski amp, jena eccjka83 i 6v6, lepo se domislin mirisa tog lema! :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Toma » Čet pro 06, 2018 2:09 pm

Momak se ne javlja nista.Da ga nije tresnilo?
Toma

PostPostao/la DrFireBottle » Pet pro 07, 2018 7:54 pm

Ne, nije me tresnulo hvala Bogu, ali sam bio vrlo zauzet školom i obavezama tako da sam se tek sad vratio projektu.

Uglavnom, ovako to izgleda, kao čušpajz ali dourediću to uskoro, samo trebam znati kako... :?
IMG_3763.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

PostPostao/la Bepone » Pet pro 07, 2018 8:49 pm

Sve rastavi i ponovo..pogledaj malo neke laypute kako se rade pojacala..cak i ovdje ces se nesto naucit.ocjena nezadovolqvajuce.. 5x ces ga slozit nanovo... I moras procitat par knjiga o gradnji pojacala, evo ja imam cijelu listu koju moras procitat i naucit.. Javi se kad bis krenuo pa.cu linkat..znam da te nije volja pa se sam javi kad tw uhvati
Bepone

PostPostao/la tubeman » Pet pro 07, 2018 10:16 pm

Bepone napisao:Sve rastavi i ponovo..pogledaj malo neke laypute kako se rade pojacala..cak i ovdje ces se nesto naucit.ocjena nezadovolqvajuce.. 5x ces ga slozit nanovo... I moras procitat par knjiga o gradnji pojacala, evo ja imam cijelu listu koju moras procitat i naucit.. Javi se kad bis krenuo pa.cu linkat..znam da te nije volja pa se sam javi kad tw uhvati

Ne bih se baš sa svime složio. Čak je malo uvredljivo ovo "cak i ovdje ces se nesto naucit".
Ako se dečku ne želi pomoći, bolje je ne komentirati.
Naravno da treba malo proučavati literaturu ali velika volja i pripadajuće godine su nešto što treba uzeti u obzir prije kritike unatoč njegovom starmalom nastupu :)

Ovako....
Sam dizajn šasije nije baš najsretniji.
Najgore od svega (najteže ispravljivo) je položaj one prve cijevi, a odmah slijedi način ožičavanja.
Sistem "paukove mreže" je nešto što zna napraviti a da ne bruji (previše :) ) isključivo Precednik i ne bi se smjelo natjecati s njim jer je odmah osuđeno na neuspjeh :).
Dakle trebalo bi raditi po "PS-u".
Zato predlažem za početak tek par jednostavnih stvari koje se mogu relativno jednostavno provesti a da se ne zadire previše u postojeći mehanički "dizajn".

Prvo: Treba urediti žice kojima se dovodi napon za grijanje cijevi. Upredene već donekle jesu, ali to bi moglo bolje.
Voditi ih od jedne cijevi do druge. To je ovdje možda najbanalniji problem ali treba usvojiti neke standarde koji će dobro doći u budućnosti kada to možda bude puno važnije.
Te žice bi bilo najbolje pozicionirati odmah do lima na dno šasije da ne plešu okolo.

Drugo, Sve vodove napajanja (visoki napon, grijanje i sl.) voditi sa stražnje strane šasije, najbolje suprotno od potenciometara, ulaznih priključaka i sl.
Ako su priključci i potenciometri nezgodno grupirani (kao ovdje), onda ih treba smjestiti negdje gdje neće smetati - u ovom slučaju negdje po sredini, između podnožja cijevi.
Na taj način neće smetati drugim vodovima ili komponetama ni fizički ni električki.

Ulazna cijev je smještena doslovce bez veze.
Kod cijevnih pojačala je "ljepota" na šasiji najmanje važna mada se i to može postići uz malo više promišljanja.
Ta cijev bi trebala biti ŠTO BLIŽE potenciometrima i prekidačima.
Na taj način bi se moglo puno bolje riješiti povezivanje s potenciometrima i prekidačima jer bi žice bile puno kraće što je za ovakav način spajanja IMPERATIV.
Ovakvo vođenje žica "okolo-naokolo" ne može rezultirati ničim drugim osim problemima.
Takve dugačke žice bi još bile donekle podnošljive (nikako poželjne) u samom izlaznom stupnju, ali u ulaznom nikako.
Pokušaj te žice maksimalno skratiti (pogotovo one od potenciomatara) pa možda donekle uspiješ. Možda bi pomoglo spajanje s mikrofonskim kabelima ( 2 + oplet).
Treća stvar - ako "pišti" i "cvili" treba zamijeniti žice primara transformatora (A1 na A2 i obratno). Mislim da je to Bepone već napisao.
U svakom slučaju treba napraviti ovo što sam napisao pa će se onda vidjeti hoće li biti cvileža.

Vjerujem da je grijanje ECC83 dobro spojeno (4+5 jedan pol, 9 drugi) za 6,3V.
Provjeriti sve napone isto nije na odmet.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la DrFireBottle » Pet pro 07, 2018 10:54 pm

Da li se položaj ulazne cijevi mora promjeniti ili se može spasiti da ostane u ovom položaju i da nema problema sa oscilacijama i interferencijama?
Profesorova ideja je bila da je položaj ulazne cijevi tu gdje je... Rekao je da što dalje od primara izlaznog trafa i općenito visokonaponskih žica, a što bliže gitarskom ulazu i rekao da ju bušim "tu negdje" pokazivajući s prstom na to mjesto odprilike.
Ne želim ocrniti čovijeka niti svaliti krivnju na drugoga, ali tako mi je rekao.
Sutra provjerim napone pa postam, a poslije toga ako ne uspije što su Tubeman i Bepone naveli, idem sve ponovno, jer i onako i ovako "ne bježi" mi da ću ga kad tad trebati urediti radio on ili ne. Mislim da ću snimiti sound demo da se čuje zvuk, tako ću ga najbolje opisati.

Danas sam napravio par izmjena i promjenio neke komponente, ali nije skroz riješilo problem ali je sigurno 20% bolje i pojačalo je donekle svirljivo.
Zamijetio sam da mrdajući komponente lijevo-desno ima utjecaja velikog na oscilacije i cviljenje pogotovo kod obratača faze i ulazne cijevi, a izlazne na to ne reagiraju.
DrFireBottle

PostPostao/la Bepone » Pet pro 07, 2018 11:34 pm

Pa da ca ti ja govorin? 5x moras napraviti istu stvar.. Kako ce izgledati prvi put, kako ce 5.? Biti ce prava stvar, imamo interaktivno ucenje, primjenu , citanje novih stvari, usvajanje I to na istom pojacalu! Tako i i skoli , 10x rjesit ISTI zadatal a ne 10 rqzlicitih! Tako se uci i dobija rutina
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet pro 07, 2018 11:38 pm

P.s. Ulazna lampa.je najbolje da je tu gdje je profesor ti jewl odlicno savjetovao
Bepone

PostPostao/la tubeman » Sub pro 08, 2018 8:10 am

Interaktivno učenje (?) na vlastitim greškama ( pa tako bar pet puta :) ). nije neka sreća.
Dobra stvar kod ozbiljnog shvaćanja škole i fakulteta je da te nauče da koristiš postojeća znanja i da što manje učiš na VLASTITIM greškama. Ponavljanje pet puta spada nekako u zantski pristup onih koji su kasno skužili da su trebali s voljom završiti neku školu :) :)

Šalu na stranu. Profesor sigurno nije pogriješio, ali između "tu negdje" i "što bliže gitarskom ulazu" nije "ili" nego "i".
Taj centimetar ili dva mogu jako puno značiti.
Kod HI-FI pojačala je taj problem malo manje izražen jer se uglavnom radi o JEDNOM potenciometru i najčešće nema nekih pretpojačala s većim pojačanjem.
Cijevna pretpojačala su posebno osjetljiva na izvedbu.
Kod gitarskih je stvar malo drukčija jer ih je (potenciometara, prekidača, priklučaka...) više.
Ako se malo pogleda dizajn unutrašnjosti takvih pojačala vidi se da su razmještaji gotovo isti. To nije zato jer jedni kopiraju druge već zato jer se vode logikom koja kaže da između priključaka, potenciometara i prekidača s jedne strane i "elektronike" budu što kraće žice. To naravno posebno vrijedi za gradnju P-P.
Ako se to malko prouči onda ne treba PET puta raditi iste greške :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pojačala