To bih mogao možda večeras mjeriti.
Nego, našao sam u helpu za Limp vrijedno objašnjenje ( u svezi onoga što sam računao). Kaže:
" In modern instrumentation ......
voice coil is treated as “lossy” inductor whose impedance ZLE depends on frequency. Physically, ZLE is the input impedance of the "transformer" whose secondary winding is the pole piece. Eddy currents in the pole piece give rise to primary circuit resistance."
"LIMP also enables estimation of
two additional and more accurate equivalent circuits for lossy inductor: L3R and L2RK models. They are also shown in Fig. 5.1. The L3R model extends L2R model with one more parallel circuit L3||R3, while in L2RK model, as defined by
Thorborg [12], a semi inductance K is added parallel to circuit L2||R2"
Normalno, proizvođači izmjere modul impedancije i iz toga računaju ts parametre, kako bi drugačije.. Međutim, našao sam tri različite formule za izračunati Le iz parametara i svaka daje drugačiji rezultat. I te nadomjesne sheme po netu zapravo nisu realne, pa ni računica ne može biti realna. To su, eto, zastarjele metode. A SB Acoustic, glede toga piše: "Calculate the voice coil inductance, Le [H]. An empirical equation is used, as a voice coil sitting in a motor system does not behave like a true inductor. This model for voice coil inductance is rather simple –
better lumped models have been made. "
Taj Thorborg (iz Scan Speaka) piše o tome ovdje:
http://www.cfuttrup.com/Thorborg_32.pdf" target="_blank" target="_blank
Uglavnom,s Arta Limp-om bi se upravo tom metodom moralo moći dovoljno precizno odrediti parametre, kako je objašnjeno u help-u. I tada će posljedično i simulatori i računice davati bolje rezultate.
Jer, ako se iz impedancijskog odziva mogu dobiti ts parametri, onda se primjenom zakona fizike (elektrotehnike) i iz ts parametara impedancijski odziv može dobiti "natrag". Najveći problem je pravio Le koji, eto sad bolje shvaćam, nije konstantan s frekvencijom pa i njega treba računati - za svaku frekvenciju.
Tko radi ... griješi!