SBA 16 MTM by Saša

Re: SBA 16 MTM by Saša

PostPostao/la Bepone » Ned kol 30, 2020 12:08 pm

ovo je hobi, nema gornje granice cijene a ni ekonomskog opravdavanja za to :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned kol 30, 2020 12:12 pm

npr usporedba sa autom, auto kosta 180.000 kn a za par godina se napravi pusing od 100.000 kn jer vrijedi 80. znaci cisti gubitak! a gdje je jos benzin od 200.000 kn. izgubili smo 300.000 ili pola jedne kuce. . gdje je ovaj zvucnik, samo u usporedbi sa jednim autom :violin: :P
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Ned kol 30, 2020 8:09 pm

Edison napisao:Ovo mi izgleda zanimljivo. Ne znam u kojem rangu cijene/zvuka bi ti zvucnici trebali biti kad budu gotovi?

Naime, do sad si potrosio 9.000 kn. Drvenarija, obrada, spajanje, brusenje, lakiranje, ili furniranje i lakiranje... mozemo dodti jos oko 6.000 kn. I dolazimo do nekih 15.000 kn, plus vlastiti rad, ali njega necemo racunati jer je to i zadovoljstvo. Za 15.000 kn se daju kupiti dobri zvucnici, pogotovo u SH. Pitanje je da li ce ovi biti bolji od takvih, jer jedino se u tom slucaju isplate... Nadam se da hoce. :)

Kaže Edison i zaključa svoju vitrinu sa 48 diy aluminijskih pojačala. :lol:

A mogao si Krella kupit frajeru. Ili dva. :lol:

Šalim se naravno, ali znaš da su tu neke druge spike u igri, a usporedbe baš i ne pale...
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Ned kol 30, 2020 8:10 pm

Bepone napisao:...gdje je ovaj zvucnik, samo u usporedbi sa jednim autom :violin: :P

Pravi frajeri kupuju interkonekte za 9 kila, a ne neke zvučnike.... :whistle:
SasaKC83

PostPostao/la Edison » Ned kol 30, 2020 10:45 pm

SasaKC83 napisao:Kaže Edison i zaključa svoju vitrinu sa 48 diy aluminijskih pojačala. :lol:

Kad sam poceo graditi pojacala, vec sam imao pristojno tvornicko pojacalo, izmjenjao vise njih. Pojacala sam poceo graditi iz gusta, da nesto naucim, i to me zabavljalo. Imam ih puno, ali nadam se da ih nije 48... :doh: :lol:

SasaKC83 napisao:A mogao si Krella kupit frajeru. Ili dva. :lol:

Mozda i tri, i to ona bolja... Recimo da sam kupio dva, bolje bih prosao. Dobro to svira, a ne bih imao problem kud s tolikim pojacalima. Jedino ne bi bilo uzbudjenja samogradnje... a i to je bitno... :)

SasaKC83 napisao:Šalim se naravno, ali znaš da su tu neke druge spike u igri, a usporedbe baš i ne pale...

Naravno da je drukcije... Nego, ja sam probao i zvucnike graditi. Cak sam i napravio 4 modela, nakupovao puno zavojnica i kondenzatora za skretnice. Svi ti zvucnici su svirali dobro, ali nista vise od toga "dobro". A vidio sam da se puno naradim, nagutam piljevine i da na kraju to ne izgleda tako dobro kao tvornicki proizvod. Shvatio sam da mi je jeftinije i lakse kupiti tvornicke. A pojacala bas i nema tvornickih kakva bih ja htio, a neka moja (ne sva!) sviraju bas dobro. Pa sam se okrenuo samogradnji pojacala. To mi je veci gust.

Ipak, imam jedne stare Coral kompresijske zvucnike osjetljivosti oko 93dB. Basovi i njihov ovjes je od presane kukurozovine. Ono ostalo iz tih kutija bi islo u baju. Imam i dobre srednjetonce, pa i neke visokotonce, ali za visoke bi trebalo nesto novije i bolje. I da je Dean jos uvijek s nama, radio bih nove kutije. Ovako, sve stoji... ne znam da li cu se ikad toga uhvatiti...

Ti radis po provjerenom projektu poznatog konstruktora. Iako Bepo veli da "njemu sve slucajno ispadne", mislim da nije tako. Nadam se da ce ovi tvoji biti pun pogodak i da ces biti zadovoljan njima. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la SasaKC83 » Pon kol 31, 2020 8:49 am

Ajde jednu widescreen panoramu svojih diy pojačala da i to vidimo na hrpi. :D

Ne znam jel Troelsu ispadne "sve slučajno", ima svakakvih reakcija na njegove konstrukcije na netu...

Pratim dugo njegovu stranicu i vidi se napredak u razmišljanjima i konstrukcijama. U početku je samo trpao RLCove gdje god treba da bi sve bilo po špagi, danas ipak polaže nešto i na sound. I rješava probleme i mehanički i oblicima prednje ploče i pazi i na fazu i disperziju kolko-tolko i tako....

I ovaj konkretni zvučnik ima skretnicu prema tome kako bi trebala bolje zvučati, a ne kako bi trebalo biti po pravilniku +-1db...Driveri su high Qm, labavi, bez ubijanja membrane ili ovjesa bitumenom ( :mrgreen: ), više osjetljivosti i kaže on da su živi i na tiho i ne trebaju puno snage...Ćemo čut...

Možemo raspravljati i o disperziji i o tome kako postoje danas ipak bolje kostrukcije od 6 plus 1 inch i kako nema waveguidea, a možda bi trebao.... Ali po tome onda ni 90 % kupovnih zvučnika ne valja...(nije da ne valjaju, nego zvuče proječno bez života...)

Više me veseli diy od kupovanja gotovih proizvoda trenutno, što će biti kasnije vidjet ćemo. :violin:
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Pon kol 31, 2020 8:56 am

Edison napisao:
Naravno da je drukcije... Nego, ja sam probao i zvucnike graditi. Cak sam i napravio 4 modela, nakupovao puno zavojnica i kondenzatora za skretnice. Svi ti zvucnici su svirali dobro, ali nista vise od toga "dobro". A vidio sam da se puno naradim, nagutam piljevine i da na kraju to ne izgleda tako dobro kao tvornicki proizvod. Shvatio sam da mi je jeftinije i lakse kupiti tvornicke. A pojacala bas i nema tvornickih kakva bih ja htio, a neka moja (ne sva!) sviraju bas dobro. Pa sam se okrenuo samogradnji pojacala. To mi je veci gust.

Ipak, imam jedne stare Coral kompresijske zvucnike osjetljivosti oko 93dB. Basovi i njihov ovjes je od presane kukurozovine. Ono ostalo iz tih kutija bi islo u baju. Imam i dobre srednjetonce, pa i neke visokotonce, ali za visoke bi trebalo nesto novije i bolje. I da je Dean jos uvijek s nama, radio bih nove kutije. Ovako, sve stoji... ne znam da li cu se ikad toga uhvatiti...

Skiciraj i pilimo, nije bed... :D
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Pon kol 31, 2020 9:04 am

svaki zvucnik ima mane, da nije tako postojao bi samo jedan model :lol: obicno je skuplje bolje ali nakon ca sam miljarde izgubio na mark audiju,sad se jako iznenadim sa visatonom BG20 od 200kn :mrgreen: p.s. male neravnine na frekv. kar. ne smetaju, bitno da drajver dela u /za njega dobrom /podrucju bez puno izoblicenja
p.s. edison , danas je puno lakse napravit doma zvucnik nego nekad, nikad nije kasno! :P
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Pon kol 31, 2020 9:53 am

Bepone napisao:svaki zvucnik ima mane, da nije tako postojao bi samo jedan model :lol: obicno je skuplje bolje ali nakon ca sam miljarde izgubio na mark audiju,sad se jako iznenadim sa visatonom BG20 od 200kn :mrgreen: p.s. male neravnine na frekv. kar. ne smetaju, bitno da drajver dela u /za njega dobrom /podrucju bez puno izoblicenja
p.s. edison , danas je puno lakse napravit doma zvucnik nego nekad, nikad nije kasno! :P

Zašo piliš po fullrangerima? Na kraju ispadne da im svima treba ili bass ili visokotonac dodatni....A Visaton BG20 pravi stari greencone za male pare i mala pojačala, također netretiran i labav...

Pisao si o Dayton driverima, Qm im je ispod 2, misliš da ti se bude to sviđalo? Naravno ovo nikako nije jedini parametar, ali je indikativno....
SasaKC83

PostPostao/la Edison » Pon kol 31, 2020 10:34 am

SasaKC83 napisao:Skiciraj i pilimo, nije bed... :D

Hvala, ali nije to jos na redu. Kad bude, cut cemo se pa ako ponuda bude jos vazila... :dance:
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici