Scan speak

Re: Scan speak

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lis 08, 2020 8:25 pm

Mogao bi se malo i Dacho uključiti iz razloga jer vidim da imaš veliku sobu pa ako možeš strpati u nju velike zvučnike tu Dacho ima ponešto iskustva jer je napravio nekoliko velikih zvučnika koji itekako imaju basa ako prostorija to dozvoljava.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la vifaton » Čet lis 08, 2020 9:19 pm

Hypex moduli su prava stvar za ovakvu samogradnju, jer imaju i pojačala i dsp sa skretnicom. Koliko sam shvatio mora se kupiti i neki softver za štimanje skretnice, a to se radi spajanjem modula sa kompjutorom...
Gotove zvučnike samo povezat za dac-om i kompjutorom. Hoću reći da bi ja tako slušao te zvučnike.
Na temi su dobro došli svi koji imaju bilo šta za reći.
Mislim da bi jedan ovakav projekat bio od koristi i drugim samograditeljima.
Ne mogu se načuditi zašto u Hr nema više izgrađenih zvučnika ovoga tipa (Avalon Eadolon), što jest jest sa accuton jedinicama to je skup projekat, osobno meni se najviše sviđa zvuk scan speak zvučnika.
Gdje god sam čuo za mene, i po meni najbolji zvuk (ne potcijenjujem ni druge), prilikom raspitivanja o zvučnicima dolazio sam do saznanja da su u pitanju scan speak visokotonci i srednjotonci. To je moj subjektivni utisak sakupljan godinama i ne bih puno eksperimentirao po pitanju drajvera, ne moraju biti berilijumski visokotonci, imaju oni i jeftinijih a odlično zvučećih jedinica.
vifaton

PostPostao/la joe dalton » Čet lis 08, 2020 10:21 pm

Kako će svirati neke zvučničke jedinice ovisi o više stvari - kutija, skretnica, pojačalo pa i prostor u kojem sviraju.
Ne treba generalizirati. Scan Speak nije sam po sebi garancija ničega. Imaju oni boljih i lošijih zvučnika.
Tako da zapeti za jednu firmu je prilično besmisleno i ograničavajuće.
Ja za svoje projekte biram zvučnike po tehničkim parametrima i zvuku bez obzira na proizvođača.
A trenutno je na tržištu dostupno stvarno puno dobrih jedinica za svačiji džep i primjenu. Samo treba malo istraživati.
I nema basa bez površine membrane (ovo trebam staviti u potpis :D).
Znači ako hoćeš dobar bas u 30m2 - 12" minimalno ili još bolje 15" ili 18". Sve manje je kompromis ili mora na aktivu.

Eto mojih 5¢.
joe dalton

PostPostao/la SasaKC83 » Čet lis 08, 2020 10:24 pm

Za fizički šus u prsa u 30 kvadrata ipak treba nešto veće, sviđa mi se razmišljanje. :D

Pa ne znam jel ćeš naći puno kitova oblika Avalona, zašto ti je bitno da tako izgleda?

Jer je puno lakše naći one koji tako ne izgledaju, a i nije da taj oblik, (osim oko srednjetonca i visokotonca) nešto previše znači akustički...

Kažu na velikom diyaudiu da je ovaj (KLIK) jako dobar, ali ne izgleda kao Avalon već kao Wilson...ako ti što znači...

:violin:
SasaKC83

PostPostao/la yoke » Čet lis 08, 2020 10:32 pm

Eto...za SBA10 su se nedavno mogli kupiti drajveri za 500eura na diyaudiju... :lol:
Al ljudima i to puno... :lol:
Srecom za mene :lol: (dobio visokotonce po ok cijeni :lol: )
yoke

PostPostao/la SasaKC83 » Čet lis 08, 2020 11:08 pm

Ti ne samo da prodaješ jeftino, nego i kupuješ.... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la dredder » Čet lis 08, 2020 11:22 pm

Proda nama i još zaradi.
dredder

PostPostao/la Master of disaster » Pet lis 09, 2020 6:49 am

joe dalton napisao:I nema basa bez površine membrane (ovo trebam staviti u potpis :D).
Znači ako hoćeš dobar bas u 30m2 - 12" minimalno ili još bolje 15" ili 18". Sve manje je kompromis ili mora na aktivu.

Eto mojih 5¢.

E, e, to to! Potpuno se slažem. Može se u sistem ubaciti kakva anolgna profi razglasna skretnica za odjeliti baseve od ostalog pa ostalo pasivom, ili ići tako na trostaznu aktivu. Ja sam tako dobivao dobre rezultate.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la vifaton » Pet lis 09, 2020 7:46 am

Meni nije poznat ni jedan kit avalona, model eidolon trosistemca sa basom od preko 10 inča.

Taj SB Acoustic 10 projekat je koncept na tragu ovoga moga. Jeftine su te jedinice u usporedbi sa SS. Samo je pitanje kako to zvuči u istoimenoj usporedbi recimo njihov visokotonac sa ovime; https://www.scan-speak.dk/product/d2905-990000/" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Taj sam slušao u nekoliko kutija i mogu reći da meni bolje ne treba.
Ja bi njega u kutijama, najjradije.

SB Acoustic 10, kao i svi projekti toga čovjeka su meni ružni i nepotrebno komplicirani (zbog estetike i idem u samogradnju, jer dobar zvuk i zvučnike mogu gotove kupiti, ali naravno meni najljepši avalon eidolon ne mogu. Zato ga mogu sam napraviti i već sam ga pravio) Vjerojatno zbog autorskih prava ili sl. on to baš tako dizajnira, a možda i zbog profita natrpa po pet jedinica u jednu kutiju, sa glomaznim i skupim skretnicama. Uz male vanjske izmjene to bi za mene bio lijep zvučnik, a i sličan je koncept sa velikim (bolji bi bio da je još veći) basom.

Samo postavlja se pitanje kako to zvuči? Jel iko ima takve zvučnike ili sličnu samogradnju? Jer te jedinice su jeftine u poređenju sa scan speak-om. Koliko to subjektivno ima basa?

https://www.intertechnik.de/shop/loudsp ... 725,625926" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
ovaj bas se nalazi u originalnom Eidolonu, prilično je skup.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pet lis 09, 2020 8:35 am

Master of disaster napisao:
joe dalton napisao:I nema basa bez površine membrane (ovo trebam staviti u potpis :D).

Eto mojih 5¢.

E, e, to to! Potpuno se slažem. Može se u sistem ubaciti kakva anolgna profi razglasna skretnica za odjeliti baseve od ostalog pa ostalo pasivom, ili ići tako na trostaznu aktivu. Ja sam tako dobivao dobre rezultate.

E Gedles, je davno napisao doktorat o upotrebi barem dva ili više subvufera u sobi raspoređena po ćoškovima, Uz stereo zvučnike koji se koriste postavljeni kako ih mi inače postavljamo i oni služe samo za frekvencije preko 80 hz. Po njemu i drugima to je jedini način da se riješe stojni valovi i bas frekvencije budu bolje. To jest riješi i podesi sobna akustika.

Ali, uvijek postoji to ali.
Ja tako nešto ili u slične komplikacije ne želim ulaziti, niti previše uzurpirat životni prostor.
Nakon toliko godina bavljenja ovim hobijem, zaključio sam da bi meni bilo sasvim dovoljno izgraditi zvučnike kojima sam naveo ime, da ga više ne ponavljam.

Jedini problem, a u ovom hobiju se ne može nikad reći jedini jer ih ima dosta čak i previše. Otvoreno da kažem nerješiv je to problem za mene i većinu nas, čak ako bih i uspio nekako izgraditi željeni zvučnik, onda bi vjerojatno stvar bila opet na početku, itd. Da ne ulazim previše u filozofiranje oko akustike i ostalih gluposti koje su se priljepile za nas audiofile.
Novac to je problem. Jedino dijelovi nisu financijski problem koliko god da su skupi za ovaj projekat, jer on vrijedi svake pare.
Naravno kontate na šta aludiram, već sam neke ljude koji se bave tim stvarima pitao i tražio da napravimo posao (čak i Theoharova), Odgovori su bili blago rečeno "čudni" za nekoga kao što sam ja. Koji baš i ne priznaje aristokratsko-buržujski pristup ovoj našoj slabosti.
vifaton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kupujem