Refreš 'starog' DAC-a

Re: Refreš 'starog' DAC-a

PostPostao/la pinco » Pon kol 22, 2022 12:21 pm

Ja ga ne podržavan, a to je njemu baš bitno :lol: .

Nije to diy duh, nego koristi svaku priliku maknit se od žene i obaveza.
Zanan te puško kad si pištolj bila.... 8-)
pinco

PostPostao/la grunf » Pon kol 22, 2022 6:02 pm

Edison napisao::clap: :clap:

I je li refresh pri kraju? ;)

nadam se da nikad i neće biti pri kraju, ali bi se moglo reći da je , iman još probati dvi -tri stvari čisto iz moje znatiželje a to su SRC4192(High-End Sample Rate Converter), galvansko odvajanje digitalnog filtera i PCM1702 , I/V stupanj sa AD811(kojeg sam već davno napravio ali želim još jednom probati) i bolje napajanje za lampe

evo primjera poboljšanja HV regulatora nakon što sam upoznao walt junga, a mislio sam to je to i netriba više ništa dirati ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pon kol 22, 2022 6:04 pm

pinco napisao:Ja ga ne podržavan, a to je njemu baš bitno :lol: .

Nije to diy duh, nego koristi svaku priliku maknit se od žene i obaveza.
Zanan te puško kad si pištolj bila.... 8-)

moja žena se s tim pomirila ,eto jučer kad je otišla na plažu sa malin odma san užga lemilicu i prominia 6 smd tranzistora :lol:
grunf

PostPostao/la grunf » Ned kol 28, 2022 10:56 pm

danas sam opet nešto lemia ,ali nisan zadovoljan rezultatima
shema je u prilogu ,klasični waltov shunt ali je moja malo unaprijeđena i trebala je služiti za napajanje interfacea od PMD100 što je dosad odrađiva ADM7151
po prvi put sam koristia OPA1641 ,jednostruki op.amp namjenjen za audio i to još jfet , inače u istoj shemi san do sad koristia AD817,AD825,LT6202 i možda još koji ali ovi su mi u nabližem sjećanju
referenca je 2,5V i bez problema bi treba dobiti 5V međutin dobijem samo 4V , na + ulazu op.ampa samo 2V pa zato i 4V na izlazu , usput da napomenem da je R12 povećan čak na 10K po waltovim uputama ,ali samo s jfet op.amp
kvaka je šta na R12 imam pad napona od 500mV :o :o
kako nije mi jasno jer je riječ o jfet op.ampu i tih 10k ne bi trebalo biti previše, pa iden probati 4,7K koliko san prije ima na AD817 i opet nema 5V , pa stavin 1K i eto 4,98V ,ali na tih 1K iman 37mV pada napona šta odgovara struji od 37uA , ista stvar je i na - ulazu , proba san novi op.amp i opet sve isto, pomislia možda san ga spalia ali ne

e sad kako je to moguće za jfet op amp koji ima ulazni otpor u gigaomima dok ad817 radi čak i sa 10K i ima ulazni otpor u kiloomima :?:
jesu li u TI šta zabucali :?: op.ampovi su kupljeni u mousera tako da otpada opcija lažnjaka isto tako nema ni nikakvih samososcilacija i sličnih problema , deklariran na 4,5V min napajanje :?:
zbog svega ovog vratia san opet stari reg sa ADM7151 , preveliki mi je rizik PMD100
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la grunf » Pon kol 29, 2022 9:32 pm

riješen misterij OPA1641 :D
nažalost nije upotrebljiv u ovom regulatoru za 5V , pomoć je stigla s druge strane bare a i ja san moga pročitati da san malo bolje gleda ali se čovik isfrustrira kad nešto ne proradi i ne vidi očito :lol:

opa1641 Vcm.png

znači sa 2.5V referencom minimalni napon regulatora bi bia 6V , za 5V bi ref. trebala biti 1,5V max.
grunf

PostPostao/la grunf » Pon kol 29, 2022 10:12 pm

a sad drugi problem koji san jučer vidia eto zahvaljući opa1641 :D
napuhani kondezator u napajanju i to nakon samo 2 godine rada u normalnim uvjetima ,niti visoke teperature niti fekvencije , u tjedan dana se napuha :?
i tako je danas sve otišlo vani i došli novi :D
riječ je o 2200uF/16V EPOCOS/TDK seriji B41856 proizvedeni 2017g 10mj. , to bi trebali biti dobri elektrloliti ali da nakon dvi godine rada počnu umirati nije normalno posebno šta su For professional industrial electronics, telecommunications and data processing equipment , oni narančasti su još bolji B41888
eto toliko o EPCOS-u šta se mene tiče , a baš nekidan nabavia dvi mrcine 680uF/450V B43511 u dobrom stanju i to muhti (inače za dva nova treba izdvojiti priko 500kn :o )

doma san ima Rubycon ZLQ u dovoljnoj količini pa san prominia sve ;)
grunf

PostPostao/la grunf » Uto kol 30, 2022 10:12 pm

evo kako je treba izgledati neslavni shunt regulator sa opa1641 , donju stranu san skoz izmasakrira sa odljemljivanjem i lemljenjem :lol: :lol: ali kad se očisti i skupi višak lema dobro će izgledati :D
vać sam radia sličan dizajn pločice za ovaj regulator ali sam sad uspio smanjiti dimenzije na 35x33mm
sutra ću zalemiti AD817 i ponovno testirati regulator , najviše me zanimama ulazni CCS sa CPC3902 i BSS159 pogotovo šta je riječ o kaskadi sa množiteljam napona i uputrebu sa malim padom napona jer je shunt reg. pa bi volia da disipacija bude šta manja, realno za 5V izlaz treba mu bar 10V ulaz
grunf

PostPostao/la grunf » Ned ruj 04, 2022 7:27 pm

danas stavljen u pogon reg. za interface od PMD100 , nakon neuspjeha sa OPA1641 na 5V( ali radi sa ref od 1,2V IR LED) zalemia san AD817 ,to mi je bia najbolji izbor od onog šta iman doma a da sigurno radi na 5V a da ne gubi perfomanse
testira san ga sa SMPS napajanjem 12V 5A čiji je napon pun smeća i dobia potpuno čist izlaz koliko to moj scop može prikazati
stavia san ga umisto ADM7151 , na nožici 22(VDD2) su prisutni ~5MHz kad je dac u 'mute' i ~12MHz u radu tako da nema lak zadatak
da li je bolji od ADM7151 ? onako, nakon dvi tri ure slušanja mogu reći da da , ne puno ali se čuje u detaljima ,dinamici ali treba pričekati još sigurno par dana dok se UKZ 'usviraju' pošto su oni na najbitnijim pozicijama u regulatoru, nožice 2 i 3 samog op ampa
ADM7151 je inače jedan od najboljih regulatora ali i najskuplji u soic kučištu na tržištu ,međutim izgleda da diskreti regulatori ipak imaju bolje perfomanse ako su dobro izvedeni a danas se mogu zahvaljujući smd komponentama izvesti na vrlo malim pločicama tako da se mogu ubaciti bilo gdje
grunf

PostPostao/la grunf » Pon ruj 12, 2022 9:09 pm

ureka me Edison :D

sitia san se nekidan da san za vrime korone napravia dvi nove pločice za PMD100 , jednu sa jumperima i drugu sa smd jumperima za štelanje PMD100 , ovu sa klasičnim jumperima san davno proba i na njoj san zabuca + na jumperima tako da nisu imali smisla dok ovu drugu nisan nikad ni zalemia
zato san se jučer da u rabotu i napokon skinia staru pločicu koja je još imala i CS8414 na sebi kojeg i ne koristim , nije neki posal a opet san zabuca jedan pin jer san radia po pdf-u od PMD100 ,međutim nije točan i nikako dobiti normalan zvuk samo prckanje iz zvučnika i nakon dvi ure mozganja i probavanja odlučim da provjerim šta i kako prema staroj pločici i vidim da je tamo pin14 na - ,a na novoj + , prominia i sve proradilo :D

a da se saga nastavlja pobrinia se neki singapurac koji je stavia u prodaju nekih 10komada PCM1702 ,uboja san dva tako da će ih uskoro biti osam u dac-u :D
grunf

PostPostao/la Edison » Uto ruj 13, 2022 9:25 am

grunf napisao:ureka me Edison :D

Znaci, nije refresh pri kraju? ;)
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka